Τα αγγούρια από την Ισπανία όσο και τα φύτρα φασολιών από τη Γερμανία, που θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες υπεύθυνα για τη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα στη Γερμανία, τελικά απενοχοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η πηγή της επιδημίας, αφού έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα πρώτα κρούσματα. H λοίμωξη, πάντως, προέρχεται από το βακτήριο E.coli, ένα στέλεχος του οποίου παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα (Shiga). Η τοξίνη αυτή μπορεί να προκαλέσει ήπια εντερική νόσο και σε σπανιότερες περιπτώσεις σοβαρές επιπλοκές στους νεφρούς. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και από αυτούς τουλάχιστον 319 ασθενείς έχουν εμφανίσει το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», το γερμανικό ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου επιδημιών. Κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Αυστρία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Βρετανία.

Τι συμπτώματα προκαλεί

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από την τοξίνη Σίγκα είναι συνήθως κολικοί εντέρου, διάρροια (συχνά αιμορραγική), εμετοί και χαμηλός πυρετός και έχουν διάρκεια 1-3 ημέρες. Ωστόσο, σπανιότερα υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως είναι η αιμορραγική κολίτιδα ή το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου που έχει καταγραφεί στη Γερμανία και μία από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο.

SOS και στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον Ε.Φ.Ε.Τ., στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί εισαγωγές από τις επίμαχες περιοχές της Ισπανίας. «Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ευρύτερο», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., κ. Τιμολέων Ράλλης, και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι όσο εκμοντερνιζόμαστε χάνουμε ορισμένες φορές τις συνήθειες των νοικοκυριών μας. Παλαιότερα καθαρίζαμε τα αγγουράκια, ενώ τώρα προσφέρονται στα εστιατόρια και τα μπαρ με τη φλούδα». Η πρόληψη είναι απλή. «Πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά -ειδικά όσα έρχονται σε επαφή με το χώμα- με άφθονο καθαρό νερό (κυρίως όταν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά) και να φροντίζουμε για την προσωπική μας καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του», συμβουλεύει ο κ. Ράλλης.