Αναμφίβολα οι σπιτικοί χυμοί είναι πιο υγιεινοί, απαλλαγμένοι από την πρόσθετη ζάχαρη και τα συντηρητικά των χυμών του εμπορίου. Όμως, η επιλογή του αποχυμωτή είναι εξίσου σημαντική, καθώς μπορεί να ελαττώσει τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, που περιέχονται σε έναν φυσικό χυμό. Οι συμβατικοί αποχυμωτές χρησιμοποιούν λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι που περιστρέφονται πολύ γρήγορα σε υψηλές στροφές παράγοντας υψηλή θερμοκρασία. Οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες και καταστρέφονται τόσο από την υψηλή θερμότητα όσο και από τις λεπίδες από ανοξείδωτο ατσάλι. Επιπλέον, εξαιτίας των υψηλών στροφών του μοτέρ, δημιουργείται αφρός που σημαίνει ότι οι θρεπτικές ουσίες έχουν οξειδωθεί. Με λίγα λόγια, ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων δεν καταλήγει ποτέ στο ποτήρι μας.

Η νέα εποχή στους αποχυμωτές
Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τους «cold-pressed» αποχυμωτές, που βασίζονται στην τεχνολογία της «ψυχρής πίεσης». Ο τρόπος λειτουργίας τους, για το λόγο ότι δεν επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά των φυσικών χυμών, τούς έχει καταστήσει ήδη αρκετά δημοφιλείς. Τα μηχανήματα αυτά λειτουργούν σε χαμηλή θερμοκρασία με χαμηλές στροφές, χάρη στη νέα τεχνολογία ψυχρής συμπίεσης που οφείλεται στον ειδικά σχεδιασμένο από κεραμικό υλικό κοχλία συμπίεσης. Πλέον, όλοι μπορούμε να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας βιταμίνες, πίνοντας απλά ένα χυμό. Αυτό, μάλιστα, μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο μετά τις διακοπές, ύστερα από ένα κουραστικό σαββατοκύριακο ή μετά από μια αδιαθεσία ή έντονη σωματική κόπωση.

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης ενός αποχυμωτή με τεχνολογία «cold-press» συγκριτικά με έναν συμβατικό αποχυμωτή;
Ένας αποχυμωτής με τεχνολογία ψυχρής συμπίεσης έχει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Ο χυμός διατηρεί περισσότερες θρεπτικές ουσίες, επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά δεν τεμαχίζονται με λεπίδες, που εκθέτουν το χυμό στον αέρα και επιταχύνουν την οξείδωσή του.
  • Αποχυμώνει ταχύτερα από τους παραδοσιακούς αποχυμωτές, δίνοντας ως και 50% περισσότερο χυμό, περισσότερα αντιοξειδωτικά και υπεροχή φρεσκάδας, ενώ παράλληλα διατηρεί αναλλοίωτα τα ένζυμα των φρούτων και των λαχανικών.
  • Πολτοποιεί ακόμα και τις βρώσιμες φλούδες. Τα πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται κάτω από τις φλούδες.


Ποια είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την αγορά ενός αποχυμωτή με τεχνολογία ψυχρής συμπίεσης;
Εκτός από το γεγονός ότι διατηρεί αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά, οι αποχυμωτές αυτής της τεχνολογίας εξοικονομούν χρήματα, καθώς επιτρέπουν τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας των συστατικών.

Ποια συστατικά συστήνονται για την παραγωγή σπιτικών χυμών, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά;
Θα ήταν θετικό να επικεντρωθούμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι και τα χόρτα, όπως η πικραλίδα, τα οποία λείπουν από τη διατροφή μας. Μπορούμε, όμως, να εμπλουτίσουμε την θρεπτική αξία και τη γεύση των χυμών με την προσθήκη επιπλέον συστατικών, όπως το νερό καρύδας, η κανέλα, τα φρέσκα μυρωδικά όπως η μέντα, που ταιριάζει απίθανα με γκρέιπφρουτ και χόρτα και ο βασιλικός. Η πιπερόριζα είναι σίγουρα ένα ακόμα σημαντικό συστατικό, με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη συμβολή της στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά την προπόνηση, καθώς και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Διατροφολόγο – Διαιτολόγο.