Τι μας προσφέρει: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Α, Β και C, ενώ περιέχει και πολύτιμα μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά της φλαβονοειδή, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θεωρείται ότι ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.

Στην αγορά
: Οι μελιτζάνες εμφανίζονται στην αγορά τον Ιούνιο και υπάρχουν όλο το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κυρίως τις «φλάσκες», με το χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα και το μοβ χρώμα, και τις «τσακώνικες», που είναι πιο μακρόστενες, πιο λεπτές και ο φλοιός τους έχει άσπρες και μοβ ρίγες.

Τεστ φρεσκάδας
: Όταν διαλέγουμε μελιτζάνες, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι μαλακές και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός, χωρίς στίγματα και κηλίδες και το χρώμα τους είναι έντονο. Το κοτσάνι τους πρέπει να είναι πράσινο, φρέσκο και σκληρό.

Στο ψυγείο
: Οι μελιτζάνες διατηρούνται ολόκληρες και όχι κομμένες για περίπου 5 μέρες στο ψυγείο. Αν τις αφήσουμε περισσότερο, θα πικρίσουν.

Στην κουζίνα
: Μπορούμε να τις απολαύσουμε τηγανιτές, στην κατσαρόλα μαζί με άλλα λαχανικά ή με κρέας, να τις κάνουμε μελιτζανοσαλάτα, να φτιάξουμε κροκέτες ή μπουρεκάκια, να τις δοκιμάσουμε γεμιστές και φυσικά να τις βάλουμε στα αγαπημένα μας καλοκαιρινά πιάτα, όπως τα παπουτσάκια, ο μουσακάς και το ιμάμ μπαϊλντί. Ας εμπνευστούμε από τις παρακάτω συνταγές!