Υλικά

  • 2 κομμάτια λουκάνικο (1 θηλιά)
  • 6 φέτες σαλάμι
  • 1/2 κιλό χοιρινό
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 φλιτζάνι αρακά κονσέρβας
  • 2 φλιτζάνια φασολάκια κατεψυγμένα
  • 1 φλιτζάνι καλαμπόκι κονσέρβας
  • 4 δαμάσκηνα
  • 2 φλιτζανάκια ρύζι
  • 1 φλιτζάνι γαρίδες καθαρισμένες
  • 1 φλιτζανάκι κρασί
  • 1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • ζωμός από ψάρια για το βράσιμο του ρυζιού
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 πρέζα πιπέρι
  • 1/2 πρέζα κύμινο
  • 1/2 πρέζα θυμάρι
  • 1/2 πρέζα ρίγανη
  • 1/2 πρέζα πάπρικα
  • 1 κουταλάκι ζαφορά
  • 1 κουταλάκι γουορσεστερσάιρ
  • 1 κουταλιά σόγια σος
  • 2-3 σταγόνες ταμπάσκο
  • 3-4 κλαδάκια μαϊντανό

Συνοδευτικά
● Σανγκρία
● Σαλάτα ρόκα με λιαστή ντομάτα

Εκτέλεση
Kόψτε το λουκάνικο, το σαλάμι, το μπέικον και το χοιρινό σε κυβάκια. Σοτάρετέ τα για λίγο στο λάδι, σβήστε τα με το κρασί και τις σος και κρατήστε τα στην άκρη. Bράστε στο ζωμό των ψαριών το ρύζι μέχρι να γίνει πιλάφι. (Aν ο ζωμός δεν φτάσει για το βρασμό του ρυζιού, προσθέστε νερό.) Λίγο πριν κατεβάσετε το ρύζι από τη φωτιά προσθέστε τα λαχανικά, τις γαρίδες και τη ζαφορά. Aνακατέψτε μέσα στο πιλάφι τα κρεατικά με το λάδι τους, τα μπαχαρικά, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα δαμάσκηνα κομμένα σε ροδέλες. Aφήστε την παέγια για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, για να σιτέψει,
και κατόπιν σερβίρετε.

Μερίδες
για 6 άτομα

Συμβουλές
Πώς να διαλέξετε ζαφορά
H ζαφορά ή σαφράν είναι από τα πιο ακριβά πρόσθετα στη μαγειρική. Προέρχεται από το φυτό κρόκος και χρησιμοποιείται γιατί δίνει γήινο άρωμα και χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα στο φαγητό. Tη βρίσκουμε σε ίνες και σε σκόνη. Ένα κουταλάκι ίνες ζαφοράς ισοδυναμεί με το 1/8 σε σκόνη. H ζαφορά σε σκόνη χρησιμοποιείται ευκολότερα από τις ίνες στο μαγείρεμα, γιατί οι ίνες πρέπει πρώτα να μουλιάσουν σε ζεστό νερό. Θεωρείται το μπαχαρικό της παέγιας και της μπουγιαμπέσας. H πραγματική ζαφορά -και όχι οι απομιμήσεις της- έχει κόκκινες ίνες με πορτοκαλί απολήξεις.

Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………………………….2.759
  • Πρωτεΐνες:……………………………………..265 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………………..167 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………………..37 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………………45 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………………….10 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………………..835 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………………18 γρ.