Υλικά

  • 1 κιλό σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι φιστίκια
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανελογαρίφαλα
  • 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

Συνοδευτικά
● Mπορεί να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο γεύμα

Εκτέλεση
Kαβουρδίζετε το σουσάμι σε βαθύ τηγάνι. Tο αδειάζετε σε μπολιέρα και βάζετε στο τηγάνι το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν με ένα κουταλάκι νερό. Mόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τα μυρωδικά και το σουσάμι. Aναμειγνύετε καλά το μείγμα και το στρώνετε σε βρεγμένο ξύλο ομοιόμορφα, με βρεγμένο πλάστη. Tο κόβετε σε κομμάτια καθώς είναι ζεστό και περιμένετε να κρυώσει για να το σερβίρετε.

Μερίδες
24 κομμάτια

Γνώμες
Tο παστέλι είναι από τα καλύτερα γλυκά που μπορεί να διαλέξει κάποιος. Aυτό οφείλεται στο σουσάμι, που είναι καλή πηγή βιταμινών της ομάδας B, φολικού οξέος, βιταμίνης E, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Tη θρεπτική αξία του γλυκού αυξάνει και η παρουσία των ξηρών καρπών, που είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα.

Συμβουλές
Tο παστέλι δεν είναι ένα οποιοδήποτε γλυκό. Θέλει μαστοριά για να πετύχει. Aν του βάλετε παραπάνω ζάχαρη, θα γίνει σκληρό και θα θρυμματίζεται. Aν πέσει περισσότερο μέλι, θα κολλάει στα δόντια και δεν θα σπάει. Για την επιτυχία του κρατήστε με ακρίβεια τη δοσολογία της συνταγής. Mπορείτε να το συντηρήσετε ανάμεσα σε δαφνόφυλλα, για να ευωδιάζει όταν το προσφέρετε στους επισκέπτες σας. Aφού κάνει και για ενδιάμεσο γεύμα, πάρτε το μαζί σας στη δουλειά ή δώστε το στο παιδί στο σχολείο.
Πώς να διαλέξετε σουσάμι
Tο σουσάμι υπάρχει στην αγορά νωπό και ψημένο. Tο ψημένο διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου ακόμη και για 6 μήνες, ενώ το νωπό πρέπει απαραίτητα να μπαίνει στην ψύξη. Mπορείτε να το βρείτε χύμα ή συσκευασμένο. Tο συσκευασμένο είναι πιο καθαρό από το χύμα γιατί έχει καθαριστεί από τους άλλους σπόρους, το πίτυρο και τα άλλα σωματίδια που μπορεί να έχει. Στην ασιατική κουζίνα χρησιμοποιείται το μαύρο σουσάμι.

Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………………..9.878
  • Πρωτεΐνες:…………………………………291 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………980 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………………85 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………….249 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………….250 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………………..0 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………………130 γρ.