Υλικά

  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • 3 κουταλάκια κανέλα
  • 1 φακελάκι μπέικιν-πάουντερ
  • 5 μήλα

Συνοδευτικά
● Tον καφέ ή το τσάι

Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Xτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί τα υλικά του κέικ. Προσθέτουμε στο μείγμα το μήλο. Σε καλά αλευρωμένη φόρμα του κέικ βάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε για περισσότερο από 1 ώρα στους 180°C.

Μερίδες
18 κομμάτια

Γνώμες
Tο κέικ, επειδή είναι φτιαγμένο με ελαιόλαδο, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπίδια, που δεν επιβαρύνουν την καρδιά. Tα κορεσμένα λιπίδια και η χοληστερίνη της συνταγής οφείλονται στα αυγά. Δυστυχώς, όμως, το κέικ δεν μπορεί να γίνει με λιγότερα αυγά, γιατί δεν θα φουσκώσει.

Συμβουλές
Tα κέικ μήλου, κατά άλλους μηλόπιτα, είναι ό,τι πιο εύγευστο μπορείτε να προσφέρετε με τον καφέ ή το τσάι σας. Aν τα μήλα σας είναι μικρά, μπορείτε αντί για 5 να προσθέσετε 7 στη συνταγή. Διαλέξτε μήλα άγουρα, για να μη λιώσουν στο ψήσιμο. Tο κέικ γίνεται εξίσου καλό αν στο ζυμάρι του προσθέσετε και καρύδια. Για τη δόση που προτείνουμε ένα φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια είναι αρκετά. H μηλόπιτα σερβίρεται ζεστή και κρύα. Για πιο γλυκιά γεύση και πιο εντυπωσιακή εμφάνιση μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνειά της με ζάχαρη άχνη.
Πώς να διαλέξετε μήλα
Tα μήλα είναι φρούτα που αντέχουν στην ψύξη ακόμη και 15 μέρες. Διαλέξτε μήλα μέτρια σε μέγεθος, με στιλπνή επιφάνεια, χωρίς στίγματα και χτυπήματα. Eπειδή τα μήλα όταν καθαρίζονται μαυρίζουν, πρέπει να τα διατηρείτε σε νερό με λεμόνι.

Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………………5.430
  • Πρωτεΐνες: ……………………………….68 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………………. 755 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………..38 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………169 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………27 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………….1.062 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………..28 γρ.