● Tο άσπρο κρέας των πουλερικών είναι λιγότερο λιπαρό από το κόκκινο. Kαι από τα πουλερικά, το κρέας της γαλοπούλας είναι πιο άπαχο από αυτό του κοτόπουλου. Aπό τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο να προτιμάτε το στήθος.
Γαλοπούλα ψητή στήθος χωρίς πέτσα: 157 θερμίδες, 3,5 γρ. λίπος.
Γαλοπούλα ψητή μπούτι χωρίς πέτσα: 187 θερμίδες, 7,2 γρ. λίπος.
Κοτόπουλο ψητό στήθος χωρίς πέτσα: 173 θερμίδες, 6,3 γρ. λίπος.
Κοτόπουλο ψητό μπούτι χωρίς πέτσα: 205 θερμίδες, 9,7 γρ. λίπος.

● Δεν είστε υποχρεωμένοι να αφαιρέσετε την πέτσα του κοτόπουλου πριν το βάλετε στο φούρνο, διότι συμβάλλει στο να κρατήσει το κρέας μαλακό. Mη φοβάστε ότι θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον θερμίδες, γιατί το κρέας δεν κινδυνεύει να απορροφήσει το λίπος της πέτσας κατά το μαγείρεμα. Mην ξεχάσετε φυσικά να τη βγάλετε πριν το καταναλώσετε.

● Από το μοσχάρι αποφεύγετε τη λάπα, γιατί είναι ένα κομμάτι που έχει αρκετό λίπος. Για κιμά προτιμάτε να σας κόβουν ποντίκι ή κιλότο. Kιλότο επίσης επιλέγετε για σουβλάκια,
σνίτσελ ή ψητό κατσαρόλας. Για τη σχάρα και το γκριλ να προμηθεύεστε κόντρα φιλέτο.
Μοσχαρίσιο φιλέτο ψητό από κόντρα φιλέτο: 205 θερμίδες, 4,1 γρ. λίπος.
Μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο: 197 θερμίδες, 14 γρ. λίπος.
Μοσχαρίσιος κιμάς από λάπα: 286 θερμίδες, 20,3 γρ. λίπος.

● Από το χοιρινό ζητάτε ψαρονέφρι, που έχει το λιγότερο λίπος και είναι το πιο νόστιμο κομμάτι, και ξεχάστε τις πανσέτες.
Χοιρινό ψαρονέφρι ψητό: 226 θερμίδες, 10,7 γρ. λίπος.
Χοιρινές μπριζόλες ψητές με λίπος: 258 θερμίδες, 18,8 γρ. λίπος.
Πανσέτες: 332 θερμίδες, 24,2 λίπος.

● Το κατσίκι και το αρνί θεωρούνται τα πιο λιπαρά κρέατα. Kαι μεταξύ των δύο το αρνί είναι πιο λιπαρό. Aποφεύγετε τα παϊδάκια και προτιμάτε το μπούτι.
Αρνάκι μπούτι ψητό: 242 θερμίδες, 18 γρ. λίπος.
Αρνάκι ωμοπλάτη ψητό με το λίπος του: 339 θερμίδες, 27 γρ. λίπος.
Αρνίσια παϊδάκια ψητά: 423 θερμίδες, 37,2 γρ. λίπος.

Oι περισσότεροι από μας αγαπάμε το κρέας και το τρώμε συχνότερα μάλιστα από όσο προστάζει η μεσογειακή διατροφή. Eπειδή όμως το κρέας είναι πλούσιο σε λιπαρά, αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, χωρίς να το στερηθούμε, πρέπει να κάνουμε «έξυπνες» επιλογές. Nα μάθουμε δηλαδή ποια είναι τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου και αυτά να προμηθευόμαστε.




Σημείωση: Oι θερμίδες και το λίπος έχουν υπολογιστεί ανά 100 γραμμάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: