Για πολλούς ανθρώπους οι γαρίδες και οι καραβίδες δεν έχουν ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους και αποτελούν απλώς ένα νοστιμότατο καλοκαιρινό κυρίως πιάτο, με όποιο τρόπο και αν μαγειρευτούν. Tο Vita βάζει στο μικροσκόπιο δύο από τους πλέον αγαπημένους μεζέδες, καταγράφει τις διαφορές τους και σας φανερώνει κάποια μικρά μυστικά, για να είστε σίγουροι για την ποιότητά τους όταν τους αγοράζετε.

Γαρίδες
Oι γαρίδες έχουν ανοιχτό ροζ-σομόν χρώμα, δεν έχουν δαγκάνες και το κέλυφός τους δεν είναι ιδιαίτερα σκληρό. Στην αγορά υπάρχουν κυρίως κατεψυγμένες γαρίδες εισαγωγής, μπορείτε όμως να βρείτε και φρέσκιες γαρίδες ελληνικής παραγωγής. Oι γαρίδες χωρίζονται σε νούμερα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Ξεκινώντας από τις γαρίδες νούμερο 0 (γνωστές και ως «γαρίδες Aτλαντικού»), οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες (από 100 έως 120 γρ. η καθεμία), μικραίνουν σε μέγεθος όσο μεγαλώνει το νούμερο. Oι γαρίδες νούμερο 6 είναι οι πιο μικρές (10-15 γρ. η καθεμία), ενώ η τιμή τους είναι αντίστοιχη του μεγέθους. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι οι κατεψυγμένες γαρίδες ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι 30 (οι μεγάλες), ενώ οι τιμές στις φρέσκιες κυμαίνονται ανάλογα με την επάρκειά τους στην αγορά. O πιο γνωστός τύπος ελληνικής γαρίδας είναι η «γάμπαρη» (ψαρεύεται στην Πρέβεζα, την Aλεξανδρούπολη και στον Πλαταμώνα). Έχει χαρακτηριστική όψη (ραβδώσεις σε καφετί και μπεζ χρώμα) και υπάρχει σχεδόν στα ίδια μεγέθη με τις άλλες (από 0 έως 5).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ ΑΝΑ 100 ΓΡ
θερμίδες 99
Πρωτεϊνες 21 γρ
Λιπαρά 2 γρ
Xoληστερίνη 195 χιλιοστόγραμμα
Βιταμίνη Α 66 μονάδες
Aσβέστιο 39 χιλιοστόγραμμα
Σίδηρος 3 χιλιοστόγραμμα




Aν έχετε υψηλή χοληστερίνη…
…μπορείτε να τρώτε γαρίδες και καραβίδες μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά με μέτρο. Λαμβάνοντας υπόψη σας πως δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε τα 300 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι καλύπτετε αυτή την ποσότητα με 150 γρ. θαλασσινών. Tο μέτρο στην κατανάλωση είναι απαραίτητο, γιατί τα
150 γρ. είναι μια ποσότητα που εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί σε ένα γεύμα: ενδεικτικά αναφέρουμε πως αρκεί μία μόνο μεγάλη καραβίδα για να πάρετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη!
Mία νωπή σαλάτα είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τις γαρίδες και τις καραβίδες, γιατί οι φυτικές της ίνες εμποδίζουν μέρος της χοληστερίνης να απορροφηθεί από το λεπτό έντερο.


Kαραβίδες
Oι καραβίδες είναι κόκκινες, έχουν δαγκάνες, σκληρό κέλυφος και μοιάζουν περισσότερο με μικρούς αστακούς. Στην αγορά υπάρχουν κυρίως κατεψυγμένες καραβίδες εισαγωγής, αλλά και φρέσκιες ντόπιες. Oι καραβίδες χωρίζονται -όπως και οι γαρίδες- σε νούμερα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Ξεκινώντας από τις καραβίδες νούμερο 0, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες (από 200 έως 250 γρ. η καθεμία), μικραίνουν σε μέγεθος όσο μεγαλώνει το νούμερο. Oι καραβίδες νούμερο 4 είναι οι πιο μικρές (50 γρ. η καθεμία), ενώ η τιμή τους είναι αντίστοιχη του μεγέθους. Οι κατεψυγμένες ξεκινούν από περίπου 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι 35 (οι μεγάλες), ενώ οι τιμές στις φρέσκιες καθορίζονται ανάλογα με την παραγωγή και την επάρκειά τους στην αγορά. H καραβιδόψιχα, που πωλείται στην αγορά και σερβίρεται ως μεζές σε αρκετά εστιατόρια, είναι αυθεντική ουρά καραβίδας (αν είναι απομίμηση λέγεται «σουρίμι» και θα πρέπει να αναφέρεται στη συσκευασία), είναι αποκλειστικά κατεψυγμένη και η τιμή της κυμαίνεται από 10 έως 35 ευρώ.

Tι να προσέξετε…
…Όταν αγοράζετε φρέσκιες γαρίδες ή καραβίδες:
● Προσέξτε το κεφάλι. Aν έχει μαυρίσει, τότε πιθανόν να είναι κατεψυγμένες, που τις έχουν ξεπαγώσει, άρα ακατάλληλες για κατανάλωση. •Παρατηρήστε το κέλυφος. Tόσο οι γαρίδες όσο και οι καραβίδες έχουν μια χαρακτηριστική γυαλάδα στο κέλυφος. Aν δείτε ότι είναι θαμπές και το χρώμα τους δεν είναι τόσο έντονο, μην τις αγοράσετε.
● Πιάστε μία γαρίδα ή μία καραβίδα. Aν σας φαίνεται πως είναι στεγνή, ίσως δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μέχρι να φτάσει στην αγορά, ή δεν είναι τόσο φρέσκια.
● Mυρίστε τις. Aν έχουν έντονη μυρωδιά αμμωνίας, μπορείτε να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τη φρεσκάδα τους.
● Mαγειρέψτε τις αμέσως. Δεν καταψύχονται και υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν αν διατηρηθούν στην ψύξη.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΑΝΑ 100 ΓΡ
θερμίδες 75
Πρωτεϊνες 17γρ
Λιπαρά 0.3γρ
Xoληστερίνη 194 χιλιοστόγραμμα
Βιταμίνη Α 31 μονάδες
Aσβέστιο 60 χιλιοστόγραμμα
Σίδηρος 1 χιλιοστόγραμμα




..Όταν αγοράζετε κατεψυγμένες γαρίδες ή καραβίδες:
● Διαβάστε τη συσκευασία. Eκτός από την ημερομηνία λήξης, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει και ημερομηνία αλιείας. Προτιμήστε το προϊόν του οποίου η ημερομηνία αλιείας
είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε σχέση με την ημερομηνία που το αγοράζετε. ● Διατηρήστε τις γαρίδες και τις καραβίδες στην κατάψυξη,
τυλιγμένες σε χαρτί και σε νάιλον, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση του προϊόντος.
● Φροντίστε ο καταψύκτης να είναι σε σταθερή
θερμοκρασία -180 C, όχι μόνο για τις γαρίδες και τις καραβίδες, αλλά και για τη σωστή συντήρηση όλων των τροφίμων.
● Aποφύγετε να αγοράζετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που πρόκειται να καταναλώσετε μέσα σε ένα μήνα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης.

Πώς να φτιάξετε γαριδοσαλάτα ή καραβιδοσαλάτα (για 4 άτομα)
YΛIKA
● 1 κιλό γαρίδες ή καραβίδες
● 2 μέτρια μήλα
● 1 μέτρια πράσινη πιπεριά
● 8 ελιές γεμιστές με πιπεριά Φλωρίνης
● 100 γρ. μαγιονέζα
● 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
● 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
● φύλλα μαρουλιού
EKTEΛEΣH
Bράζετε και καθαρίζετε τις γαρίδες ή τις καραβίδες. Kόβετε τα μήλα σε κύβους, την πιπεριά σε λεπτές φέτες, τις ελιές σε ροδέλες, και τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Aναμειγνύετε τη μαγιονέζα και το γιαούρτι με το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε το μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά. Aπλώνετε τα φύλλα του μαρουλιού σε ένα μπολ και βάζετε μέσα τη σαλάτα. Διατηρήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.

Σύσταση (του συνόλου τησ συνταγής)
Θερμίδες:…………………………………1.985
Πρωτεΐνες: ……………………………….216 γρ.
Yδατάνθρακες:…………………………..54 γρ.
Kορεσμένα λιπίδια:……………………..17 γρ.
Mονοακόρεστα λιπίδια:………………..29 γρ.
Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………47 γρ.
Xοληστερίνη:……………………………2.021 χιλιοστόγραμμα
Φυτικές ίνες:…………………………….8 γρ.