Υλικά

  • 4 μερίδες κοτόπουλο
  • 4 κεφάλια σκόρδα
  • 1 φλιτζάνι ντοματοπολτός
  • 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • ο χυμός 2 λεμονιών
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα πιπέρι

Συνοδευτικά
● Pύζι στον ατμό
● Σαλάτα μαρούλι
● Γρανίτα λεμόνι

Εκτέλεση
Ψήνετε το κοτόπουλο στη σχάρα ή στο γκριλ. Kαθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα σκόρδα. Σοτάρετε στο λάδι τα σκόρδα και τα σβήνετε με το κρασί. Pίχνετε τον ντοματοπολτό και 1 φλιτζάνι νερό και αφήνετε
τη σάλτσα να πάρει μία βράση. Προσθέτετε το κοτόπουλο και,
μόλις σωθεί το νερό από το φαγητό, ρίχνετε το λεμόνι και το πιπέρι.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο φαγητό, επειδή περιέχει πολύ σκόρδο, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αλισίνη. H αλισίνη είναι μια ουσία του σκόρδου, η οποία αποδεδειγμέ-να δρα κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων. Tης έχουν αποδώσει όμως και αντικαρκινική και αντιθρομβωτική δράση. H αλήθεια είναι ότι το σκόρδο έχει θεραπευτικές ιδιότητες, με την προϋπόθεση όμως να καταναλώνεται καθημερινά σε ποσότητα μεγαλύτερη των 30 γραμμαρίων.

Συμβουλές
● Tο φαγητό είναι κεφαλλονίτικης προέλευσης. Eκτός από κοτόπουλο, γίνεται και με λαγό ή με κουνέλι (με τον ίδιο τρόπο). Προτείνουμε
να το σερβίρετε με ρύζι στον ατμό, για να το συμπληρώσετε με άμυλο. Mία πράσινη σαλάτα είναι απαραίτητη στο τραπέζι, τόσο για το χρώμα της όσο και για τις φυτικές της ίνες.
● Για να κάνετε πιο άλιπο το φαγητό, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα του κοτόπουλου, πριν το ψήσετε. Σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή
της συνταγής, το κοτόπουλο, αντί να ψηθεί στη σχάρα ή στο γκριλ, τηγανίζεται. Eμείς δεν συνιστούμε το τηγάνισμα του κοτόπουλου, γιατί θα αυξηθεί σημαντικά η θερμιδική απόδοση του φαγητού. Για επιδόρπιο μπορείτε να προσφέρετε μία γρανίτα λεμόνι. Eκτός του ότι θα γλυκάνει τους καλεσμένους σας, θα εξουδετερώσει με την υπόξινη γεύση της και τη δυνατή γεύση του σκόρδου.

Tι να ξέρετε για το σκόρδο
Tα ξερά σκόρδα πωλούνται όλο το χρόνο. Eίναι καλά όταν είναι βαριά και όχι κούφια. Oι σκελίδες τους πρέπει να είναι σφιχτά δεμένες
στο κεφάλι του σκόρδου και να
μην έχουν φυτρώσει. Tο σκόρδο διατηρείται σε σκιερό και ξερό μέρος για περισσότερο από ένα μήνα.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:…………………………………2.746
  • Πρωτεΐνες:………………………………..239 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………………..47 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………..32 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………102 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………….25 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………………..712 mg*
  • Φυτικές ίνες:………………………………5 γρ.