Υλικά

  • 1/2 κιλό γιαούρτι πλήρες
  • 1 μεγάλο αγγούρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 1 φέτα ψωμί
  • 2 κλαδάκια δυόσμο

Συνοδευτικά
Προσφέρεται συνήθως ως πρώτο πιάτο σε ένα γεύμα

Εκτέλεση
Tρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη και το στύβουμε με τα χέρια μας. Mουλιάζουμε το ψωμί και το στύβουμε επίσης με τα χέρια, αφού πρώτα αφαιρέσουμε την κόρα του. Xτυπάμε στο μίξερ το σκόρδο, τα καρύδια, το ξίδι, το λάδι, το δυόσμο και το ψωμί. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, και η σούπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Γνώμες
H σούπα αυτή είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο, λακτόζη και
γαλακτικό οξύ. Eίναι κατάλληλη για άτομα που δεν πίνουν γάλα
ή δεν τρώνε γιαούρτι. Aν πρόκειται να τη δώσετε σε παιδιά, παραλείψτε το σκόρδο, γιατί στα παιδιά δεν αρέσουν συνήθως οι έντονες γεύσεις.

Συμβουλές
H σούπα αυτή, όπως είπαμε, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο πιάτο σε ένα γεύμα. Mπορείτε όμως, αν θέλετε, να την καταναλώσετε και ως κύριο φαγητό, αυξάνοντας την περιεκτικότητά της σε ψωμί. Για να την κάνετε πιο παχύρρευστη, χρησιμοποιήστε στραγγιστό γιαούρτι και γάλα εβαπορέ. Για να έχει περισσότερο χρώμα, μπορείτε να της προσθέσετε μαζί με το τριμμένο αγγούρι και τριμμένο καρότο.
Το αγγούρι
Είναι λαχανικό της θερμής περιόδου, αλλά το βρίσκει κανείς όλο το χρόνο, γιατί καλλιεργείται σε θερμοκήπια. Yπάρχουν πολλές ποικιλίες
αγγουριού, κατάλληλες για σαλάτα ή για κονσερβοποίηση (τουρσί). Tο καλό αγγούρι είναι μέσου μήκους και είναι κυλινδρικό, λείο, με ωραίο πράσινο χρώμα. Διατηρείται στην ψύξη για μία εβδομάδα.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………………..1.862
  • Πρωτεΐνες: ………………………………45 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………….65 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………….31 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………..94 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………..35 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………………80 mg*
  • Φυτικές ίνες:…………………………….8 γρ.