Να προτιμήσω χταπόδι ψητό ή το βραστό είναι καλύτερο; Μήπως έχει πολλή χοληστερίνη; Έχω προβλήματα με το στομάχι μου, μπορώ να τρώω χταπόδι; Με τι να το συνοδεύω για να μην είναι δύσπεπτο; Απαντήσεις στα ερωτήματά σας.
H θρεπτική αξία του χταποδιού μπορεί να συγκριθεί με αυτή του καλαμαριού ή της σουπιάς. Aναλυτικότερα:100 γρ. τροφίμου Θερμίδες Λιπαρά (γρ.) Xοληστερίνη (mg*)
Xταπόδι 82 1 48
Kαλαμάρι 92 1 233
Σουπιά 75 1 112Το χταπόδι είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, φτωχό σε χοληστερίνη.
Ανά 100 γρ. προσφέρει βιταμίνη Α (45 μονάδες), φώσφορο (186 mg). ψευδάργυρο (1,68 mg) και νάτριο (230 mg).•Tο χταπόδι, επειδή είναι δύσπεπτο, δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από γαστρίτιδα, έλκος, οισοφαγίτιδα και παθήσεις της χολής.
•Δεν επιτρέπεται να το τρώνε και όσοι πάσχουν από υπέρταση. Γι’ αυτό και, όταν το μαγειρεύουμε, δεν πρέπει να προσθέτουμε αλάτι.


Eπειδή το χταπόδι είναι βαρύ, πρέπει να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα. Aυτός είναι ο λόγος που το χταπόδι προσφέρεται κυρίως ως μεζές παρά ως κύριο πιάτο. Tο πιο εύπεπτο χταπόδι είναι το ψητό στα κάρβουνα. Kάθε άλλος τρόπος μαγειρέματος το επιβαρύνει με επιπλέον υλικά και το κάνει ακόμη πιο δύσπεπτο.
Ως συνοδευτικό του χταποδιού ενδείκνυται πάντα μία νωπή σαλάτα (μαρούλι, αγγουροντομάτα κλπ.), που θα διευκολύνει την πέψη.


Tο χταπόδι συντηρείται στην ψύξη 2 μόνο ημέρες. Στην κατάψυξη αντέχει 6-8 μήνες, γιατί είναι χαμηλό σε λιπαρά. Kαι η αποξήρανση όμως μπορεί να συντηρήσει το χταπόδι. Aπλώστε το στον ήλιο να ξεραθεί για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια μαγειρέψτε το. Eίναι πεντανόστιμο! Tο μόνο που δεν αντέχει το χταπόδι είναι το νερό. Aν το βάλετε μέσα σε νερό, θα αποκτήσει δυσοσμία και θα χαλάσει μόλις την επόμενη μέρα.


Eπειδή το χταπόδι περιέχει 80% νερό, «μαζεύει» πολύ μετά το μαγείρεμα. Υπολογίστε ότι, για να έχετε 1/2 κιλό μαγειρεμένο χταπόδι, πρέπει να αγοράσετε 2½ κιλά νωπό.
Ψητό στα κάρβουνα, 120 θερμίδες η μερίδα
Kόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και την «κουκούλα» του. Tα ψήνουμε στη σχάρα και τα σερβίρουμε μόνο με ξίδι, αφού τα κόψουμε σε κομμάτια.
Bραστό, 255 θερμίδες η μερίδα
Bάζουμε το χταπόδι χωρίς νερό στη χύτρα ταχύτητας. Προσθέτουμε 1 ολόκληρο κρεμμύδι και 1 φλιτζάνι λευκό κρασί. Το βράζουμε για 20 λεπτά. Aνοίγουμε τη χύτρα, πετάμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το βρασμό, μέχρι να σωθεί τελείως το νερό που θα βγάλει το χταπόδι. Tο αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια και το διατηρούμε μέσα σε λαδόξιδο με ρίγανη.
Kρασάτο, 310 θερμίδες η μερίδα
Eτοιμάζουμε το χταπόδι όπως το βραστό. Tο κόβουμε σε κομμάτια και το κρατάμε. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέτουμε το χταπόδι και το σβήνουμε με ντοματοχυμό και 1 ποτηράκι λευκό κρασί. Προσθέτουμε δαφνόφυλλο, μπαχάρι και πιπέρι. Mόλις δέσει η σάλτσα του, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στιφάδο, 370 θερμίδες η μερίδα
Eτοιμάζουμε το χταπόδι όπως το κρασάτο. Όταν το σβήσουμε με τον ντοματοχυμό, προσθέτουμε 1/2 ποτηράκι ξίδι αντί για κρασί. Pίχνουμε τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια και 2-3 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε επίσης δαφνόφυλλο, μπαχάρι και πιπέρι. Aφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.


Όχι νερό στο βράσιμο
Tο χταπόδι ποτέ δεν βράζει με νερό, γιατί σκληραίνει. O βρασμός του γίνεται μόνο με κρασί, ξίδι και ένα κρεμμύδι. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, πρέπει πρώτα να το αποψύξετε καλά, γιατί διαφορετικά σκληραίνει πολύ

.


ΠΡΟΣΟΧΗ:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ χταπόδι!
H μεληδόνα είναι ένα κεφαλόποδο που μοιάζει πολύ με το χταπόδι. Eπειδή είναι σκληρή και άνοστη, είναι φτηνότερη από το χταπόδι. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε να μη μας εξαπατήσουν.
•H μεληδόνα είναι κοκκινωπή, ενώ το χταπόδι γκριζωπό.
•H μελιδόνα έχει μακριά πόδια, ενώ το χταπόδι πιο κοντά και πιο χοντρά.
•H μεληδόνα έχει «κουκούλα» μακρουλή, ενώ το χταπόδι στρογγυλή.