Aγοράστε ένα όμορφο γυάλινο δοχείο της αρεσκείας σας ή αυτοσχεδιάστε, επιλέγοντας κάποιο οικιακό σκεύος που δεν χρησιμοποιείτε πια. Tο μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να έχει αρκετά μεγάλο στόμιο για να μπορείτε άνετα να φυτέψετε τα μικρά φυτά που θα διαλέξετε.
Aφού το πλύνετε και το στεγνώσετε καλά, βάλτε μία στρώση βότσαλα ή χαλίκια για να στραγγίζει το χώμα όταν ποτίζετε. Έχει σημασία τα χαλίκια που θα διαλέξετε να είναι ωραία, γιατί θα φαίνονται και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική εμφάνιση του «κήπου» σας.
Στη συνέχεια, βάλτε το χώμα, το οποίο πρέπει να σχηματίζει ένα βαθούλωμα τουλάχιστον 5 εκ. μεγαλύτερο από την μπάλα του χώματος που έχουν τα φυτά σας. Xρησιμοποιήστε αφράτο φυτόχωμα του εμπορίου.
Διαλέξτε τα φυτά με γνώμονα τον όγκο του δοχείου σας και φροντίστε να μην ακουμπάνε τα φύλλα τους στη γυάλινη επιφάνεια. Για να δώσετε ύψος στη σύνθεσή σας, μπορείτε να φυτέψετε μια μικρή δράκαινα, μια σανσεβέρια ή ένα μικρό φίκο μπέντζαμιν. Περιμετρικά χρησιμοποιήστε πεπερόμια, πιλέα, φιττόνια και κολεό (Ωραίο Φύλλο), που θα δώσει και χρώμα στη σύνθεσή σας. O πόθος, ο κισσός και το πολυτρίχι μπορούν να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο, αν το δοχείο έχει άνοιγμά όχι από πάνω, αλλά στα πλάγια.
Μπορείτε να φυτέψετε και μόνο κακτάκια, μην τα συνδυάσετε όμως με άλλα φυτά, γιατί έχουν πολύ μικρότερες ανάγκες σε υγρασία. Για να είστε σίγουροι για την επιτυχία της προσπάθειάς σας, ρωτήστε τον υπεύθυνο του καταστήματος που θα προμηθευτείτε τα φυτά για τους συνδυασμούς που σκοπεύετε να κάνετε.
Tελειώνοντας τη σύνθεση, μπορείτε να τη διακοσμήσετε με όμορφα βότσαλα ή τούφες από βρύα. Tοποθετήστε τη σύνθεσή σας σε ένα φωτεινό σημείο με καλό αερισμό, μακριά από άμεσο ηλιακό φως και εστίες θέρμανσης. Ποτίζετέ τη με μέτρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μόνο εφόσον το χώμα έχει στεγνώσει επιφανειακά.