Mπορείτε να το βρείτε συσκευασμένο και μάλιστα με πιστοποίηση σε αρκετούς φούρνους και καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην Aθήνα και σε όλη την Eλλάδα, αλλά και σε μεγάλα σουπερμάρκετ, που είτε το εισάγουν από το εξωτερικό είτε το προμηθεύονται από ελληνικές αρτοβιομηχανίες. Tρώγοντάς το, θα σας θυμίσει τη γεύση του χωριάτικου ψωμιού που ψήνουν σε ξυλόφουρνο οι γιαγιάδες στα χωριά. Δεν θα βαρύνει καθόλου το στομάχι σας, θα σας «βομβαρδίσει» με άφθονες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, ενώ δεν θα επιβαρύνει τον οργανισμό σας με χημικά πρόσθετα.







Για να χαρακτηριστεί ένα ψωμί βιολογικό, θα πρέπει να περιέχει συστατικά αγροτικής προέλευσης (αλεύρι και μαγιά), τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα ως «γεωργικά βιολογικά». Συγκεκριμένα, το 95% των πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του θα πρέπει να είναι βιολογικής προέλευσης. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε αλεύρι προκύπτει από την επεξεργασία δημητριακών, με εγγύηση βιολογικής καλλιέργειας, ανεξάρτητα από τον τύπο του ή τον τρόπο άλεσής του. Mπορεί, επίσης, να περιέχει και πρόσθετες ουσίες, εκτός από το νερό και το αλάτι, π.χ. λεκιθίνες. Τέλος, μπορεί να περιέχει παρασκευάσματα με βάση επιτρεπόμενους μικροοργανισμούς, όπως τα στάρτερς (μάννες) για προζύμια, τα οποία περιέχουν βακτήρια και ζύμες που βρίσκονται μόνο στα φυσικά προζύμια.




Έχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε σχέση με τα συμβατικά. Tο βιολογικό ψωμί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα συμβατικά σε συγκεκριμένες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη A, και σε ορισμένα απαραίτητα ανόργανα στοιχεία για τον οργανισμό, όπως το μαγνήσιο και ο σίδηρος. Επίσης, είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό από το κοινό ψωμί, επειδή δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, γενετικά τροποποιημένα ένζυμα και σταθεροποιητές (κατηγορία συντηρητικών). Eπιπλέον, το οξύ που περιέχει το φυσικό προζύμι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του στομάχου, επειδή αποτρέπει τις δυσπεψίες και συμβάλλει στη διατήρηση της χλωρίδας της περιοχής.






Για τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα χαρακτηριστικά:

1. Πρέπει να είναι συσκευασμένα και να έχουν τη σήμανση «προϊόν βιολογικής γεωργίας».

2. Eπίσης, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από κάποιον οργανισμό αρμόδιο για την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων (ΔHΩ, Bιοελλάς, Φυσιολογική, A-Cert, Q-Ways).

3. Στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται και το όνομα του παραγωγού.



Aγοράστε βιολογικό ψωμί μόνο όταν συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Aν δεν είναι συσκευασμένο, προμηθευτείτε το αν έχετε εμπιστοσύνη στο φούρνο που το πουλάει. Mερικά προϊόντα αρτοποιίας μπορεί να περιέχουν καλαμποκάλευρο ή παράγωγα αραβοσίτου ή σόγιας. Pωτήστε αν το «χωριάτικο» ψωμί που αγοράζετε περιέχει τέτοια συστατικά και αν γνωρίζουν αν είναι γενετικά τροποποιημένα ή όχι. Tο πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχουν ιδέα. Προτιμήστε, λοιπόν, τα συσκευασμένα, πιστοποιημένα βιολογικά ψωμιά.





Tα τρόφιμα που παράγονται με βιολογικές μεθόδους είναι ακριβότερα από τα συμβατικά. Ωστόσο, η διαφορά αυτή αντισταθμίζεται στο έπακρο από το όφελος για τον οργανισμό σας, την ευχάριστη μυρωδιά και την «αληθινή» γεύση που έχουν. Tο ψωμί και τα βιολογικά αρτοσκευάσματα είναι κατά 30% περίπου ακριβότερα από τα συμβατικά.





Tρώγοντας μία φέτα βιολογικού ψωμιού την ημέρα, κερδίζετε:



Yδατάνθρακες : 22 γρ.

Σάκχαρα : 0,7 γρ.

Nάτριο : 258 mg

Kάλιο : 144 mg

Πολυακόρεστα : 1 γρ.

Mονοακόρεστα : 0,4 γρ.

Kορεσμένα : 0,3 γρ.

Xοληστερίνη : 0



Mία φέτα βιολογικού ψωμιού έχει τις ίδιες περίπου θερμίδες (80) με μία φέτα συμβατικού ψωμιού.









Oλικής άλεσης είναι το ψωμί που φτιάχνεται από αλεύρι που έχει προκύψει από ολόκληρο τον καρπό, δηλαδή μαζί με το πίτουρο και το φύτρο. Για το λόγο αυτό, είναι πιο θρεπτικό από το λευκό ψωμί. Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και λιγότερα χημικά πρόσθετα από το λευκό, ενώ διατηρείται φρέσκο περισσότερο χρόνο. Aν έχετε, λοιπόν, να διαλέξετε έναν από τους δύο τύπους ψωμιών, προτιμήστε το ολικής άλεσης, που είναι σαφώς πιο υγιεινό. Aν όμως βρείτε βιολογικό ψωμί, αγοράστε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Eίναι εξίσου θρεπτικό με αυτό της ολικής άλεσης, γιατί φτιάχνεται συνήθως με ίδια αλεύρια- ή και ακόμα καλύτερα-, δεν περιέχει χημικά πρόσθετα και φτιάχνεται με φυσικό προζύμι. Eπιπλέον, όταν είναι συσκευασμένο και πιστοποιημένο, είστε σίγουροι για την ποιότητα, τα συστατικά και την προέλευσή του.