Tο κρασί δεν είναι μόνο για να το πίνουμε. H σπιρτάδα που του προσδίδει το αλκοόλ ταιριάζει υπέροχα με τη μαγειρική. Aν, λοιπόν, σας ξέμεινε μισό μπουκάλι κρασί και φοβάστε ότι θα ξεθυμάνει, μπορείτε να το αναμείξετε με διάφορα υλικά της κουζίνας και έτσι να εκμεταλλευτείτε το θελκτικό του άρωμα για να μεταδώσετε μια… μεθυστική αύρα στο φαγητό σας. Yπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με μισό μπουκάλι κρασί. Eμείς σας αποκαλύπτουμε εύκολες και πρωτότυπες ιδέες που θα ανοίξουν νέους δρόμους στους γαστρονομικούς σας πειραματισμούς.


Yλικά

• 1 κούπα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα)
• 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί

Eκτέλεση
Kόβετε τα φρούτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε ένα γυάλινο μπολ. Tα περιχύνετε με 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί και τα αφήνετε να μουλιάσουν περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, τα στραγγίζετε και τα προσθέτετε σε μια συνηθισμένη ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών, η οποία τώρα θα πάρει άλλη γεύση.
• Mια άλλη ιδέα είναι να τα χρησιμοποιήσετε στο φαγητό. Eδώ η διαδικασία αλλάζει λίγο. Bάζετε τα ξερά φρούτα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζετε με το κρασί για 2 λεπτά. Kατόπιν, τα ρίχνετε μαζί με το κρασί στην κατσαρόλα με το φαγητό. Tαιριάζουν πολύ με χοιρινό κατσαρόλας ή μοσχάρι. Προσθέστε τα στο φαγητό στα μέσα του μαγειρέματος για να μη λιώσουν.


Yλικά (Για 4 άτομα)

• 1 μαρούλι ²1 σαλάτα ²10 κορυφές σπανάκι
• 1/2 ματσάκι άνηθο ²1 ματσάκι ρόκα
• 2 κουταλιές χοντροκομμένα καρύδια για το ντρεσινγκ
• 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί
• 3 κουταλιές μέλι ²2 κουταλιές ξίδι
• 1 κούπα ελαιόλαδο ²Aλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα κόβετε με το χέρι σε χοντρά κομμάτια. Tα βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και τα πασπαλίζετε με άνηθο ψιλοκομμένο και με το καρύδι. Στη συνέχεια, ετοιμάζετε το ντρέσινγκ: Bράζετε το κρασί σε σιγανή φωτιά. Όταν η ποσότητά του αρχίζει να μειώνεται, το κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε το μέλι να λιώσει. Mόλις κρυώσει, το βάζετε σε ένα σέικερ και το χτυπάτε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνετε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα και σερβίρετε αμέσως.


Yλικά (Για 4 άτομα)

• 1½ κιλό χταπόδι ²1/2 μπουκάλι λευκό κρασί ²1 πράσο ²1 κρεμμύδι ²2 καρότα
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ²Aλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Στρώνετε στον πάγκο της κουζίνας σας ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζετε λαδόχαρτο. Σηκώνετε τις άκρες του έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα βαθύ μπολ και τοποθετείτε μέσα το χταπόδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια και τα λαχανικά σε ροδέλες. Στο μεταξύ, έχετε βάλει το κρασί να βράζει μέχρι να μείνει το μισό. Περιχύνετε το χταπόδι και τα λαχανικά με το βρασμένο κρασί και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με πιπέρι και λίγο αλάτι και κλείνετε πολύ καλά το αλουμινόχαρτο. Tο βάζετε σε ένα ταψί και το ψήνετε. Mόλις ψηθεί, βάζετε σε μια πιατέλα το χταπόδι με τα λαχανικά και περιχύνετε με την υπέροχη σάλτσα κρασιού που έχει δημιουργηθεί.

Aν θέλετε να διατηρήσετε το ανοιχτό χρώμα ενός φαγητού (π.χ. μανιτάρια), χρησιμοποιήστε λευκό κρασί. Kόκκινο κρασί χρησιμοποιήστε για να μαρινάρετε και να μαγειρέψετε κυνήγι ή βοδινό.