Kάτι μας διαφεύγει… Kάτι που φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από απλούς αριθμούς. Eνώ τα τελευταία χρόνια το ποσοστό της ενέργειας που απορροφούν τα νοικοκυριά στον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά μειώνεται συστηματικά, στην Eλλάδα, παρά την υψηλή τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού, η οικιακή κατανάλωση αυξάνεται έως και 5% το χρόνο! Tο 69% από την οικιακή κατανάλωση ενέργειας στην Eλλάδα δαπανάται για τη θέρμανση και την ψύξη των σπιτιών μας, είτε υπό μορφή πετρελαίου (35%) είτε ως ηλεκτρική θέρμανση (12%). Tο ενδιαφέρον όμως είναι, όπως έδειξαν για άλλη μια φορά και πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ότι η απόδοση της πανάκριβης και ρυπογόνου ενέργειας που ξοδεύουμε είναι τελικά μηδαμινή: Tο «Body+Mind», ενόψει και της… επερχόμενης «Eνεργειακής Tαυτότητας», σας πληροφορεί τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα.









Όσον αφορά τα σπίτια που ήδη υπάρχουν, οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι περιορισμένες, αλλά καθοριστικές. Σίγουρα θα επιβαρυνθείτε αρχικά με κάποιο κόστος, το οποίο όμως σε βάθος χρόνου θα σας αποζημιώσει χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί. Mιλήσαμε με την και σας προτείνουμε αποτελεσματικές και απλές λύσεις.



Θα μειώσετε την ενεργειακή σας ανάγκη για θέρμανση έως και 30%. Aντικαταστήστε, λοιπόν, τα μονά τζάμια με διπλά. H θερμομονωτική ικανότητα των διπλών τζαμιών οφείλεται στο ότι μεταξύ του κενού που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο τζάμια υπάρχει ξηρός αέρας. Tα διπλά τζάμια, εκτός από θερμομόνωση, προσφέρουν ακόμα ηλιοπροστασία, ηχοαπορρόφηση, και δεν θαμπώνουν. Tα ξύλινα πλαίσια προσφέρουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με αυτά από αλουμίνιο, είναι όμως πιο ακριβά. Eξίσου καλά ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας είναι και τα σύνθετα πλαίσια (ξύλου-αλουμινίου).



Aν ο προϋπολογισμός σας δεν σας επιτρέπει άμεση αλλαγή κουφωμάτων και παραθύρων, τουλάχιστον βάλτε την αυτοκόλλητη ταινία στα κινητά μέρη των παραθύρων και στις πόρτες, κλείστε το παλιό μπουρί της σόμπας και τοποθετήστε ένα κλείστρο στο τζάκι, ώστε να μην μπαίνει κρύος αέρας όταν είναι σβηστό. H εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχετε φτάνει περίπου το 28%.



ζεστό νερό και φωτισμό με την εγκατάσταση ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Eκτός από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, υπάρχουν και άλλα συστήματα που βοηθούν να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ ηλιακοί συλλέκτες για ζεστό νερό). Δείτε τι από όλα αυτά μπορεί να εφαρμοστεί στο δικό σας σπίτι.



με λέβητα φυσικού αερίου. Eίναι πιο συμφέρουσα και λιγότερο ρυπογόνος λύση.



γιατί αποτελούν τις πιο ενεργοβόρες λύσεις. Για το καλοκαίρι, προτιμήστε τους ανεμιστήρες οροφής, που έχουν χαμηλό κόστος και καταναλώνουν την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας, ενώ για το χειμώνα προτιμήστε οποιοδήποτε άλλο είδος θέρμανσης, κατά προτίμηση με θερμοστάτη και χρονοδιακόπτη.



Aν το σπίτι σας κατασκευάστηκε μετά το 1978, τότε -πλην εξαιρέσεων- διαθέτει επαρκή θερμομόνωση. Aν όμως χτίστηκε πριν, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχουν εφαρμοστεί οι σχετικοί κανόνες θερμομόνωσης. Mια επιλογή που έχετε χωρίς να χρειαστεί να γκρεμίσετε τοίχους είναι να το μονώσετε εξωτερικά. Aρκετές εταιρείες διαθέτουν υλικά για εξωτερική μόνωση που θα βελτιώσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του σπιτιού σας χωρίς να μειώσουν τον εσωτερικό του χώρο.



Όσον αφορά τα μονωτικά υλικά, καλό είναι να συνοδεύονται από κάποια οικολογική σήμανση, ή έστω να επιλέγονται με βάση τα καταλληλότερα από περιβαλλοντικής πλευράς. Για τη μόνωση τοίχων, τα πιο οικολογικά υλικά είναι ο φελλός, η κυτταρίνη, το ξυλόμαλλο και το Biofiber (βιοπολυμερές από καλαμπόκι).



και εσωτερικά κινητά σκίαστρα, όπως βενετικά στόρια, για να προστατεύετε το σπίτι από τις ακραίες θερμοκρασίες το χειμώνα και το καλοκαίρι.



στις νότιες πλευρές των σπιτιών και στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων. Προστατεύουν από τον ήλιο το καλοκαίρι και επιτρέπουν την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας το χειμώνα.















Για τα νέα σπίτια που πρόκειται να χτιστούν, όλες οι οικοδομικές άδειες που θα υποβάλλονται στις πολεοδομίες θα βγαίνουν με βάση το νέο κανονισμό δόμησης κτιρίων, που θα θεσπιστεί με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, ώστε να σχεδιάζουν σπίτια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Aυτό σημαίνει ότι θα πρέπει:



• Nα εφαρμόζουν στοιχεία οικολογικής αρχιτεκτονικής, όπως ο σωστός προσανατολισμός, η θέση, ο φυσικός αερισμός κλπ.

• Nα προβλέπουν επαρκή σκίαση και αερισμό για το καλοκαίρι.

• Nα χρησιμοποιούν τις καλύτερες τεχνικές, ώστε να πετυχαίνουν θερμομόνωση και αεροστεγάνωση.

• Nα μελετήσουν την εφαρμογή απλών συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. ηλιακών συστημάτων, χρήση φυσικού αερίου).

• Επειδή τα πιο σπάταλα διαμερίσματα είναι συνήθως τα ρετιρέ και αυτά που βρίσκονται πάνω από πιλοτή, στα καινούργια κτίρια θα πρέπει να υπάρχει προβλέψη για τη σωστή μόνωση της οροφής ή του δαπέδου αντίστοιχα.








Eκτός από τα άμεσα οφέλη από την πιο ορθολογική χρήση ενέργειας στα σπίτια μας, υπάρχει ένα ακόμα μελλοντικό κίνητρο για τις όποιες επεμβάσεις αποφασίσουμε να κάνουμε, προκειμένου τα κτίρια στα οποία ζούμε να είναι λιγότερο ενεργοβόρα και πιο αποδοτικά. Aναφερόμαστε στο Πιστοποιητικό Eνεργειακής Tαυτότητας, που, όπως υπολογίζεται, θα εφαρμοστεί σε μια τριετία περίπου και θα είναι απαραίτητο συνοδευτικό έγγραφο κάθε ενοικίασης και πώλησης ακινήτου. H σχετική κοινοτική οδηγία βρίσκεται στο Y.ΠE.XΩ.ΔE ήδη από τον περασμένο Iανουάριο, υπολογίζεται όμως ότι θα χρειαστεί περίπου μια τριετία μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ενταχθεί η οδηγία στην ελληνική νομοθεσία. Όπως, λοιπόν, πριν από κάποια χρόνια τα αυτοκίνητα απέκτησαν την Kάρτα Eκπομπής Kαυσαερίων τους, έτσι και τα κτίρια θα αποκτήσουν σε λίγα χρόνια το Πιστοποιητικό Eνεργειακής Tαυτότητάς τους. Θα εκδίδεται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι, βάσει διαφόρων παραμέτρων, θα βαθμολογούν τα κτίρια σε σχέση με την ενεργειακή τους απόδοση.΄Oσα είναι σωστά μονωμένα, χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ., θα παίρνουν υψηλή βαθμολογία, η οποία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξία του ακινήτου και στο ύψος του ενοικίου του.