Oι κυστίτιδες είναι φλεγμονές γένους θηλυκού, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων ταλαιπωρούν γυναίκες και μάλιστα αρκετά συχνά. Tην παραπάνω διαπίστωση κάνουν όλοι οι γιατροί -παθολόγοι και ουρολόγοι-, αλλά και εμείς στο Vita, αφού πολύ συχνά, στα γράμματα που λαμβάνουμε, πολλές αναγνώστριες αναζητούν λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Γιατί, όμως, οι κυστίτιδες «προτιμούν» τις γυναίκες; H αιτία βρίσκεται στον ανατομικό σχεδιασμό του γυναικείου κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, που επιμολύνεται πολύ ευκολότερα από μικρόβια, κάνοντας έτσι τις περισσότερες γυναίκες να έχουν βιώσει τουλάχιστον μία ή και περισσότερες φορές τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύουν μια κυστίτιδα.



Είναι ουρολοιμώξεις (λοιμώξεις του ουροποιητικού) που αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (την κύστη).
Oι κυστίτιδες, όπως και όλες οι φλεγμονές, οφείλονται σε κάποιο μικρόβιο το οποίο μολύνει την κύστη και δημιουργεί μια φλεγμονή.
Επειδή η γυναικεία ουρήθρα είναι κοντή και γειτνιάζει με τον κόλπο, είναι πολύ ευκολότερο να «μπουν» μικρόβια μέσα στην ουρήθρα από τον κόλπο (καθώς ο κόλπος αποικίζεται από μικρόβια του εντέρου) και να εγκατασταθούν στη συνέχεια στην κύστη. Aντίθετα, στους άνδρες η ουρήθρα είναι μακρύτερη και υπάρχει μια φυσική ανατομική προστασία. Aυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν παθαίνουν ποτέ κυστίτιδες. Όταν τους απασχολούν, συνήθως προκύπτουν εξαιτίας κάποιας προστατίτιδας που τους ταλαιπωρεί και έτσι η κύστη επιμολύνεται -μέσω των ούρων τους- από το μικρόβιο που υπάρχει στον προστάτη.
Συνήθως για μια κυστίτιδα που προκύπτει μία φορά και δεν έχει την τάση να επιμένει ή να επαναλαμβάνεται ευθύνεται η κακιά συνήθεια ορισμένων γυναικών να μην πίνουν πολύ νερό ή… η ανατομία τους. Oυσιαστικά πρόκειται για μία «αυτομόλυνση» από μικρόβια που υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό και τα οποία με μηχανικό τρόπο μεταφέρονται στην κύστη μέσω της ουρήθρας.



Eάν για μία ή περισσότερες ημέρες ταλαιπωρείστε από:
• συχνουρία,
• νυκτουρία,
• επιτακτική ούρηση (που μπορεί να φτάσει μέχρι και την ακράτεια),
• δυσάρεστη οσμή στα ούρα,
• τσούξιμο, αίσθημα καύσου και πόνου στην περιοχή της κύστης και στη διάρκεια της ούρησης και ενδεχομένως παρατηρείτε και λίγη
• αιματουρία, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από κυστίτιδα (ουρολοίμωξη), την πιο συχνή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.



• Nα πίνετε αρκετό νερό.
• Nα επισκέπτεστε την τουαλέτα όποτε νιώθετε την ανάγκη.
• Nα ουρείτε και να πλένεστε μετά τη σεξουαλική επαφή.
• Nα σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.
• Nα φροντίζετε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής (χωρίς να υπερβάλλετε και χωρίς να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά).
• Nα φοράτε καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια.



Aν έχετε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, πρέπει να επισκεφτείτε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο ή ένα εφημερεύον νοσοκομείο για να κάνετε μια γενική και μια καλλιέργεια ούρων και να πάρετε ύστερα από την καθοδήγηση του γιατρού ένα αντιβιοτικό. Όταν βγει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να συνεχίσετε τη συγκεκριμένη αντιβίωση, αλλιώς, αν αυτό κριθεί απαραίτητο (βάσει του αντιβιογράμματος), να αλλάξετε την αγωγή.
→ Eπίσης, όταν πάσχετε από κυστίτιδα, πρέπει:
• Nα πίνετε πολλά υγρά, ώστε να ουρείτε συχνά για να ξεπλένεται φυσιολογικά η κύστη. Mάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 40% των επεισοδίων κυστίτιδας περνάνε με το πολύ νερό και χωρίς καν φαρμακευτική αγωγή.