Όταν ξεκινάτε να πάτε σε ένα γυμναστήριο, είναι κάποια πράγματα στα οποία πιθανόν να μη δώσετε τόση σημασία. Στην πορεία, όμως, μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικά. Το σημαντικότερο όλων είναι το πόσο εύκολο θα είναι να ενσωματώσετε μέσα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα τις ώρες της γυμναστικής σας. Θυμηθείτε ότι ο πρώτος λόγος που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν γυμνάζονται ή σταμάτησαν να γυμνάζονται είναι η έλλειψη χρόνου.
Θέστε, λοιπόν, ρεαλιστικούς στόχους από την αρχή, όπως για παράδειγμα ότι θα πηγαίνετε 2-3 φορές την εβδομάδα και θα κάνετε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά. Αυτή είναι άλλωστε και η χρονική σύσταση από τον κορυφαίο επιστημονικό οργανισμό του χώρου, την Αμερικανική Αθλητιατρική Ένωση. Εξάλλου η πείρα, αλλά και οι διαθέσιμες στατιστικές, έχουν δείξει ότι ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα περνά και έτσι φτάνουμε στα επίπεδα μέσης χρήσης ενός γυμναστηρίου από ένα μέλος που είναι 1,7 φορές/εβδομάδα και μέσης διάρκειας μιας συνδρομής που είναι περίπου 3 μήνες το χρόνο. Για να μπορέσετε, λοιπόν, να συνεχίσετε απρόσκοπτα την προσπάθειά σας, εμείς υπογραμμίζουμε δέκα σημεία που μπορείτε να προσέξετε, έτσι ώστε η επιλογή σας να είναι η καλύτερη δυνατή.
Το σημαντικότερο πράγμα για να επιλέξετε ένα γυμναστήριο, όσο κι αν στην αρχή δεν σας φαίνεται τόσο καθοριστικό, είναι η θέση του. Δηλαδή, πόσο κοντά είναι στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας, έτσι ώστε να σας βολεύει. Και η τελευταία λέξη έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί από το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να πάτε εξαρτάται στην πορεία αν θα συνεχίσετε να πηγαίνετε και για πόσον καιρό. Συνήθως, ο χρόνος που είναι καθοριστικός για τη μετάβασή σας στο γυμναστήριο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10-12 λεπτά, με οποιοδήποτε μέσο πηγαίνετε. Έχει αποδειχτεί ότι ο χρόνος που μπορείτε να «αντέξετε» να χάνετε 2-3 φορές την εβδομάδα για τη μετακίνησή σας προς και από το γυμναστήριο δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση περισσότερος από μισή ώρα.
Αμέσως μετά προκύπτει το θέμα της προσβασιμότητας και του πάρκινγκ (διότι έχει και πάλι να κάνει με το χρόνο – από όλες τις στατιστικές προκύπτει ότι ο πρώτος λόγος που οι άνθρωποι δεν γυμνάζονται ή σταματούν να γυμνάζονται είναι η έλλειψη χρόνου). Επομένως, αν το γυμναστήριο είναι μεν κοντά, αλλά πολύ δύσκολα προσβάσιμο λόγω κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, ή δεν σας βολεύουν τα δημόσια μεταφορικά μέσα ή δεν υπάρχει καθόλου δυνατότητα πάρκινγκ (εφόσον πάτε με το αυτοκίνητο), τότε πάλι δημιουργείτε στον εαυτό σας αντίξοες συνθήκες.
Ρωτήστε τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου για το ωράριο λειτουργίας του και μετά αναρωτηθείτε αν οι ημέρες και οι ώρες που λειτουργεί σας εξυπηρετούν. Oι ώρες που γίνονται κάποια προγράμματα είναι βολικές για εσάς ή πρέπει να αλλάξετε το πρόγραμμά σας για να μπορέσετε να πάτε; Αν σας βολεύει π.χ. το Σάββατο να γυμνάζεστε, είναι το γυμναστήριο ανοιχτό τις ώρες που εσείς μπορείτε να πάτε;
Επισκεφτήκατε για πρώτη φορά το γυμναστήριο που σας συστήσανε. Πώς σας φαίνονται οι χώροι; Υπάρχει άνεση ή νιώθετε ότι θα στριμώχνεστε στις ώρες αιχμής; Υπάρχει άπλετος, φυσικός φωτισμός ώστε να είναι ευχάριστο το περιβάλλον; Υπάρχει καλός εξαερισμός και κλιματισμός; (Θυμηθείτε ότι χωρίς καλή ανανέωση του αέρα υπάρχει μείωση της απόδοσης κατά την άσκηση.) Πώς είναι οι υπόλοιποι χώροι; Τα αποδυτήρια έχουν αρκετά ντους και τουαλέτες για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των μελών; Είναι καθαρά; Υπάρχουν αρκετά ντουλάπια για να φυλάξετε τα πράγματά σας; Η αίθουσα των ομαδικών προγραμμάτων είναι αρκετά μεγάλη; Συνήθως χρειάζονται 4 τετραγωνικά μέτρα ανά ασκούμενο, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της IHRSA (Παγκόσμια Oμοσπονδία Γυμναστηρίων και Αθλητικών Κέντρων).
Παρατηρήστε προσεκτικά τους χώρους του γυμναστηρίου. O εξοπλισμός είναι αρκετός για να εξυπηρετήσει τα μέλη σε ώρες αιχμής ή χρειάζεται να περιμένετε αρκετή ώρα για να βρείτε ένα ελεύθερο μηχάνημα; Αυτό, φυσικά, θα μπορέσετε να το διαπιστώσετε μόνο αν επισκεφτείτε το γυμναστήριο σε ώρα αιχμής. Επίσης, υπάρχουν αρκετά μηχανήματα για όλα τα είδη άσκησης (αεροβική, μυϊκή ενδυνάμωση και ελεύθερα βάρη); Υπάρχουν διάδρομοι αρκετοί (ο διάδρομος είναι το πιο δημοφιλές μηχάνημα και συνήθως καταλαμβάνεται πρώτο), ποδήλατα, ελλειπτικά, steppers, κωπηλατικά; Υπάρχουν μηχανήματα για όλες τις μυϊκές ομάδες, έτσι ώστε να γίνεται πλήρης εκγύμναση; (Μάλιστα, σε μεγάλα γυμναστήρια υπάρχουν και διπλά μηχανήματα για τις κύριες μυϊκές ομάδες, τα οποία χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τα υπόλοιπα.) Καλό είναι επίσης να ελέγξετε την κατάστασή τους: Είναι καλά διατηρημένα; Δουλεύουν καλά; Τρίζουν; Σας φαίνονται καινούργια, σύγχρονα;
Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα των ομαδικών τάξεων. Βλέπετε αρκετά προγράμματα, συχνά, σε ώρες που σας εξυπηρετούν; Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα που σας αρέσουν (π.χ. Pilates, tae-bo, γιόγκα, στρέτσινγκ, χορός κλπ.);
Διαπιστώστε αν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να μπορέσει να σας εξυπηρετήσει. Ανάλογα με το μέγεθος του γυμναστηρίου και την κίνηση, θα πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος αριθμός γυμναστών στο χώρο των μηχανημάτων μυϊκής ενδυνάμωσης και αεροβικής άσκησης. Ρωτήστε τι θα γίνει με το πρόγραμμά σας – θα το εκπονήσει ένας γυμναστής; Πότε θα γίνει αυτό και πότε θα το ξανακοιτάξει για αλλαγές; Θα σας δείξουν πώς δουλεύουν τα μηχανήματα και πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά και με ασφάλεια; Η επιστημονική επάρκεια των γυμναστών δεν είναι βέβαια δυνατόν να διαπιστωθεί από κάποιον άσχετο με τον κλάδο, ούτε φυσικά από μια επίσκεψη, αλλά είναι στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό και καλό θα είναι να το ρωτήσετε όταν παίρνετε πληροφορίες. Η ύπαρξη γυμναστών πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ είναι πάντα κάτι θετικό, που όμως από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια ούτε απόλυτη εγγύηση ότι το επίπεδο των εξειδικευμένων γνώσεων που απαιτούνται για την εκγύμναση ενός μέσου ατόμου σε γυμναστήριο είναι το κατάλληλο.
Το άλλο ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, βέβαια, είναι η διάθεση για εξυπηρέτηση από τους γυμναστές, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται από τη πρώτη επίσκεψη. Η ευκολία με την οποία βρίσκετε κάποιο γυμναστή για να σας βοηθήσει, να σας λύσει μια απορία, να σας δείξει ένα μηχάνημα, να δει κάποιες πιθανές αναγκαίες τροποποιήσεις σε ασκήσεις ή και σε ολόκληρο το πρόγραμμα είναι σημαντικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να γυμναστείτε με ασφάλεια, αλλά και να ευχαριστηθείτε τη γυμναστική σας.
Εύλογο είναι ότι το καλό μάνατζμεντ σχετίζεται με πολλά από τα προηγούμενα σημεία, αφού ένας καλός μάνατζερ πρέπει να έχει φροντίσει για όλα: επάρκεια προσωπικού, εκπαίδευση, εξυπηρέτηση, αρκετός εξοπλισμός και σε καλή κατάσταση, καθαριότητα, αρκετά προγράμματα με ποικιλία. Πέραν αυτών, υπάρχει όντως κάποιος υπεύθυνος στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε αν χρειάζεστε κάτι; Είναι εύκολο να τον δείτε ή λείπει συχνά και δεν είναι διαθέσιμος; Είναι ανοιχτός σε ιδέες, προτάσεις; Ακούει τα παράπονα σας; Υπάρχει στο χώρο κάποιος τρόπος για να εκφράσετε τα παράπονα, τις υποδείξεις σας, τις ιδέες σας (π.χ. κάποιο κουτί παραπόνων-υποδείξεων);
Σε ένα σύγχρονο, ενημερωμένο γυμναστήριο που σέβεται τα μέλη του υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις σύγχρονο εξελίξεις και ανανέωση των προγραμμάτων, των αξεσουάρ, αλλά και του εξοπλισμού γενικότερα, σύμφωνα με τις ανάγκες των μελών. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω των αυξανόμενων αναγκών του γυμναστηρίου (π.χ. από την αύξηση των μελών), είτε λόγω ανανέωσης των προγραμμάτων για μεγαλύτερη ποικιλία, είτε και λόγω νέων εξελίξεων στο χώρο του fitness.
10 SOS σημεία για να επιλέξετε το σωστό γυμναστήριο
Μήπως αυτό το φθινόπωρο θυμηθήκατε και πάλι πως πρέπει να γυμναστείτε συστηματικά; Πριν την εγγραφή σας σε κάποιο γυμναστήριο της γειτονιάς σας, κάντε έναν έλεγχο σε δέκα βασικά σημεία, που θα βοηθήσουν την επιλογή σας.