Χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα νερού και λίγα βότανα ή αιθέρια έλαια για να φτιάξετε τα στοματικά διαλύματα που θα φρεσκάρουν την αναπνοή σας. Τα φυσικά στοματικά διαλύματα διαθέτουν εξίσου ισχυρή επουλωτική-αντισηπτική δράση με τα χημικά, που σημαίνει ότι μπορούν να λύσουν ριζικά το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής, καθώς σας απαλλάσσουν και από άλλα στοματικά προβλήματα, όπως οι άφθες, η ουλίτιδα κλπ., που προκαλούν μεταξύ άλλων και κακοσμία του στόματος. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώθετε την ανάγκη να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Πώς; Βάζοντας μια μικρή ποσότητα διαλύματος σε ένα μπουκαλάκι, που θα έχετε πάντοτε στην τσάντα σας.






Βάζετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο, 1 φλιτζάνι βότκα και ανακατεύετε καλά. Κάθε φορά που θέλετε να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, αναμειγνύετε 1 κουταλιά από αυτό το μείγμα σε 1 κούπα χλιαρό νερό, ανακατεύετε και κάνετε πλύσεις.








Στην αγορά θα βρείτε εύκολα τα αποξηραμένα βότανα που σας προτείνουμε. Προτιμήστε τα συσκευασμένα ή τα βιολογικά. Καλό είναι να φτιάχνετε κάθε φορά την ποσότητα αφεψήματος που θα χρησιμοποιείτε μέσα στην ημέρα, για να μη χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το αφέψημα πρέπει να είναι χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς μέλι.





Βράζετε 1 κούπα νερό και προσθέτετε 1 κουταλάκι μέντα και 1 κουταλάκι δεντρολίβανο. Αφήνετε το διάλυμα για 6-8 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.





Βάζετε από 1 κουταλάκι χαμομήλι, θυμάρι και μαραθόσπορο σε 1½ κούπα βραστό νερό και αφήνετε το διάλυμα για 6-8 λεπτά. Μετά προσθέτετε λίγο ξύσμα λεμονιού και έπειτα από 10 λεπτά σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.





Βράζετε για 2-3 λεπτά 1 κουταλάκι άνθη καλέντουλας, 1 κουταλάκι μέντα και 1 κουταλάκι φασκόμηλο, σε 1½ κούπα νερό. Θα φτιάξετε ένα επίσης αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα για τη δυσάρεστη αναπνοή. Αφού το σουρώσετε και το αφήσετε να κρυώσει, είναι έτοιμο προς χρήση.





Αν η δυσάρεστη αναπνοή σας συνδέεται με τυχόν στομαχικά προβλήματα, μπορεί να σας βοηθήσει η κατανάλωση δύο φορές την ημέρα (με άδειο στομάχι) ενός αφεψήματος μαντζουράνας ή δυόσμου. Βάζετε 1 κουταλάκι ξερού φυτού σε 1 κούπα βρασμένο νερό για 6-8 λεπτά, σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.







Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε τα διαλύματα με όλα τα αιθέρια έλαια που σας προτείνουμε για να λύσετε το πρόβλημά σας. Αν διαθέτετε μόνο ένα από αυτά, προσθέτετε 2-3 σταγόνες σε χλιαρό νερό και το διάλυμα που θα φτιάξετε θα είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Επίσης, όταν κάνετε στοματικές πλύσεις με αιθέρια έλαια, μην καταπίνετε

το διάλυμα.





1 σταγόνα αιθέριο έλαιο tea tree

1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι

100 ml χλιαρό νερό





1 σταγόνα αιθέριο έλαιο κανέλα

ή 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γαρίφαλο

100 ml χλιαρό νερό





1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντα

2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτο

100 ml χλιαρό νερό






Ό,τι σας αρέσει καλύτερα στη γεύση από τα παρακάτω, όπως: καρφάκια γαρίφαλου, μικρά κομματάκια κανέλας, γλυκάνισου, μαστίχας Χίου ή λίγο μαραθόσπορο. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ένα πάνινο πουγκάκι μέσα στην τσάντα σας. Μασάτε λίγο κάθε φορά που νιώθετε την αναπνοή σας να σας «προδίδει».