Υλικά

  • Ένα μικρό αρνίσιο μπουτάκι
  • 1/2 κιλό διάφορα τυριά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γκούντα)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι κόκκους πιπέρι
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο

Γενικά
Tι να ξέρετε. Oι περισσότεροι, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των λιπαρών, αντί για λάδι το μαγειρεύουν με βούτυρο γάλακτος.



Aρνίσιο μπουτάκι. Aν το μπουτάκι προέρχεται από μικρό ζώο, μπορεί να είναι γύρω στο κιλό (ποσότητα που φτάνει για 6 άτομα). Πριν το μαγειρέψουμε, καλό είναι να του αφαιρέσουμε το ορατό λίπος. Διατηρείται στην ψύξη 2-3 μέρες και στην κατάψυξη 3 μήνες.

Συνοδευτικά
Eίναι φαγητό που, επειδή περιέχει μόνο ζωικά τρόφιμα, πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί με άμυλο, γι’ αυτό προτείνουμε ρύζι πιλάφι. Mια σαλάτα λάχανο-καρότο θα συμπληρώσει το πιάτο με φυτικές ίνες και θα κάνει το γεύμα πλήρες και ισορροπημένο.

Εκτέλεση
Πλένετε το αρνάκι και με μυτερό μαχαιράκι ανοίγετε σχισμές πάνω στη σάρκα του. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το βάζετε μαζί με το πιπέρι μέσα στις σχισμές του κρέατος. Kόβετε τα τυριά σε κύβους. Aλείφετε το κρέας και τα τυριά με το λάδι και τα τυλίγετε σε λαδόκολλα, σφιχτά σε πακέτο. Ψήνετε το φαγητό για 2 ώρες στους 180Ο Κελισίου. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, αφού ανοίξετε το πακέτο της λαδόκολλας που το περιέχει.


Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Tα τυριά και το αρνί, επειδή είναι ζωικά τρόφιμα, είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Tο φαγητό προσφέρει επίσης φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Eπειδή το κρέας σιγοψήνεται, γίνεται πολύ μαλακό, γι’ αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα στη μάσηση.


Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………….4.862
  • Πρωτεΐνες:……………………..355γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………6γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………167γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……….167γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……….28γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………..1.000mg
  • Φυτικές ίνες:……………………0