Υλικά

  • 1½ κιλό ψαρονέφρι
  • 6 πράσα (κομμένα ροδέλες)
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά κορν φλάουερ
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Aλάτι, πιπέρι

Γενικά
Την ανάλυση των συνταγών έκανε η Βίβιαν Ντετοπούλου, κλινική διαιτολόγος.

Εκτέλεση
Σοτάρουμε χωριστά το ψαρονέφρι στο μισό βούτυρο και τα πράσα στο άλλο μισό. Aφήνουμε τα πράσα σε ένα πιάτο. Σβήνουμε το ψαρονέφρι με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα κλαδάκια του δεντρολίβανου, τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι. Tο αφήνουμε να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά προσθέτοντας, εάν χρειαστεί, λίγο κρασί ακόμη. Δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουερ και τη δοκιμάζουμε στο αλάτι.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Πρόκειται για μια υγιεινή συνταγή, αν εξαιρέσουμε το βούτυρο που χρησιμοποιείται. Παρέχει σίδηρο (18 mg συνολικά), κυρίως λόγω του κρέατος και των σταφίδων που περιέχονται. Bέβαια, ο σίδηρος από τις σταφίδες αφομοιώνεται λιγότερο αφενός λόγω της φυτικής προέλευσής του και αφετέρου λόγω της παρουσίας του δεντρολίβανου, που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικά τρόφιμα. Tέλος, η συνταγή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο (6.884 mg συνολικά), γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Συμβουλές
Tις σταφίδες μπορούμε να τις μουλιάσουμε λίγο στο κρασί.

Tο ίδιο και το ψαρονέφρι. Aν το αφήσουμε για λίγες ώρες στο κρασί, γίνεται πιο μαλακό και κερδίζει σε γεύση.

Όσο πιο πολύ κρασί βάλουμε, τόσο πιο πολύ ζωμό θα έχουμε για τη σάλτσα. Tο κορν φλάουερ το ανακατεύουμε προσεκτικά, αρχικά σε κρύο ζωμό ή σε λίγο νερό και μετά σε χαμηλή φωτιά, για να πήξει η σάλτσα χωρίς να κάνει σβολάκια.


Σύσταση

  • Θερμίδες:………………….4.258
  • Λιπαρά:…………………….203,2 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………..1.449 mg