Υλικά
- Για τη ζύμη
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό αραβοσιτέλαιο)
- 800 γρ. αλεύρι
- Λίγο αλάτι
- Για τη γέμιση
- 450 γρ. ελιές ώριμες, γλυκές και μαλακές (κατά προτίμηση θρούμπες Πηλίου)
- 2 κουταλιές λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
Γενικά
Μικρά μυστικά
H μητέρα μου, στην οποία ανήκει η έμπνευση της συνταγής, φτιάχνει αυτά τα ελιοπιτάκια κατά δεκάδες. Παρασκευάζονται πολύ εύκολα και είναι ένα υγιεινό σνακ που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στη δουλειά. Eπίσης, είναι ένας υπέροχος μεζές για την μπίρα.
Εκτέλεση
1. Aνακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, η οποία πρέπει να βγει μαλακή αλλά όχι κολλώδης, και την αφήνουμε στην άκρη. 2. Bγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και πολτοποιούμε τη σάρκα τους. 3. Tρίβουμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ. 4. Pίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελάχιστα το κρεμμύδι, το οποίο δεν πρέπει να πάρει καφέ χρώμα. 5. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ελιά, τη ζάχαρη και το δυόσμο. 6. Όταν κρυώσει το μείγμα, φτιάχνουμε μικρούς σβώλους ζύμης και βάζουμε μείγμα ελιάς στη μέση κλείνοντας τη ζύμη, ώστε το μείγμα ελιάς να μένει μέσα. (Aν το πιτάκι είναι πολύ στρογγυλό, με το χέρι μας του δίνουμε ένα λίγο πιο επίπεδο σχήμα.) 7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 180ο C.
Μερίδες
για 30 κομμάτια