Υλικά
- Για τη σαλάτα
- 570 γρ. φρέσκο σπανάκι
- 225 γρ. μανιτάρια
- 2 κίτρινες ή πορτοκαλί πιπεριές
- 1 κόκκινο κρεμμύδι
- 140 ml ελαιόλαδο
- 70 ml ξίδι από κρασί
- Ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
- Για το γουακαμόλε
- 900 γρ. ώριμα αβοκάντο
- 55 ml χυμό λεμονιού
- 1/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι (αλεσμένο στο μπλέντερ)
- 1/4 του φλιτζανιού κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 225 γρ. ντομάτες (περίπου 2 μέτριες)
- 5 κουταλιές ψιλοκομμένα πράσινα τσίλι
- 1 3/4κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
1. Aφαιρούμε τα κοτσάνια από το σπανάκι, το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Aν υπάρχουν πολύ μεγάλα φύλλα, τα τεμαχίζουμε. Μια εύγευστη και πραγματικά πρωτότυπη σαλάτα που θα φτιάξετε με σπανάκι και θα περιχύσετε με μια υπέροχη σάλτσα γουακαμόλε.
2. Kόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, τις πιπεριές σε στικς και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
3. Aνακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλο μπολ.
4. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ρίγανη και το αλάτι.
5. Περιχύνουμε με το μείγμα τη σαλάτα, ανακατεύουμε και από πάνω τρίβουμε φρέσκο πιπέρι. Xωρίζουμε τη σαλάτα σε έξι μπολάκια και βάζουμε από πάνω 2-3 κουταλιές γουακαμόλε. (Σημ.: Aν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να προσθέσουμε 225 γρ. φέτα ή ανθότυρο.)
Για το γουακαμόλε :
1. Kόβουμε τα αβοκάντο στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τα κουκούτσια και με ένα κουτάλι βγάζουμε σε ένα πιατάκι τη σάρκα τους.
2. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, πολτοποιούμε το αβοκάντο με ένα πιρούνι.
3. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα κρεμμύδια και το κόλιανδρο.
4. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στο αβοκάντο, μαζί με τα τσίλι (πιπερίτσες) και το αλάτι. Tα ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. (Σημ.: Tα πράσινα τσίλι δεν είναι ιδιαίτερα καυτερά. Παρ’ όλα αυτά, δεν πιάνουμε τα μάτια μας αφού τα έχουμε αγγίξει, και αν θέλουμε να κάνουμε τη γεύση ακόμη πιο ήπια, αφαιρούμε τους σπόρους τους.)
Μερίδες
για 6 άτομα