Όσοι ζουν κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College London.

Οι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν έρευνα με περίπου 5000 ανθρώπους ηλικίας 45-70 ετών, που κατοικούν κοντά σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: του Λονδίνου, της Αθήνας, του Βερολίνου, του Άμστερνταμ, της Στοκχόλμης και του Μιλάνου.

Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια και αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος για υπέρταση είναι αυξημένος κατά 40%. Μάλιστα το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κάθε φορά που περνά αεροσκάφος πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή, η αρτηριακή πίεση των κατοίκων αυξάνεται κατακόρυφα, ιδιαίτερα όταν κοιμούνται, ακόμη κι όταν δεν ξυπνούν από τον θόρυβο.

Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 14% για κάθε ντεσιμπέλ θορύβου.
Παλαιότερες έρευνες είχαν οδηγήσει σε ακόμη πιο ανησυχητικά αποτελέσματα, με αποκορύφωμα τις μετρήσεις που είχαν γίνει στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης και εμφάνιζαν τον κίνδυνο της υπέρτασης να αυξάνεται κατά 80 %. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες θεώρησαν εκ των υστέρων ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν αντιπροσωπευτικά καθώς παρακολουθούνταν μεμονωμένα αεροδρόμια και περιοχές με περιορισμένο αριθμό κατοίκων.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: