Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα, οι μέρες του Φεβρουαρίου που σχεδόν πέρασαν, η αμυγδαλιά που άνθισε και η μυρωδιά της άνοιξης που έρχεται, μας κάνει να θέλουμε να βγούμε, να ασχοληθούμε με τον κήπο. Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε κάνει και τι μας απομένει ώστε να είναι όλα έτοιμα για την ανοιξιάτικη ανανέωση του κήπου ή της βεράντας μας. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο Μάρτης είναι «γδάρτης» και δεν αποκλείονται η παγωνιές, ακόμα και τα χιόνια.

• Σιγουρευτείτε ότι έχετε ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα κλαδέματα στα φυτά σας και, αν όχι, εκμεταλλευτείτε αυτές τις μέρες για να τελειώσετε. Κλαδέψτε όλα τα αναρριχώμενα, τους θάμνους και τα δένδρα που θα ανθίσουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε τα σπασμένα και ταλαιπωρημένα κλαδιά και αραιώστε τα εσωτερικά κλαδιά για καλύτερο αερισμό και κυκλοφορία του ήλιου. Προσοχή όμως, μην κλαδέψετε θάμνους και δένδρα που θα δώσουν ανοιξιάτικη ανθοφορία όπως η πασχαλιά ή η γλυσίνα.

• Τα φυτά βρίσκονται ακόμα σε λήθαργο οπότε καλό είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες μεταφυτεύσεις και οι απαραίτητες αλλαγές των γλαστρών.

• Καθώς τα φυτά αρχίζουν να παρουσιάζουν νέα βλάστηση είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε τις απαραίτητες λιπάνσεις. Εφαρμόστε αρχικά πιο αραιωμένες δόσεις και όσο προχωρά ο καιρός κάντε με κανονικές δόσεις τις λιπάνσεις. Στις γλάστρες της βεράντας χρησιμοποιείστε υγρά λιπάσματα που είναι πιο εύκολα στην αφομοίωση και δεν αφήνουν χρώμα ή άλλα κατάλοιπα. Μην ξεχνάτε όμως να επαναλαμβάνετε τις λιπάνσεις αυτές καθώς τα θρεπτικά στοιχεία ξεπλένονται γρηγορότερα.

• Η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη για να φυτέψετε σπόρους από αρωματικά φυτά και ανθοφόρα εποχιακά. Τοποθετήστε τους σπόρους σε ρηχά δοχεία ή ειδικά σπορεία σε καλά προφυλαγμένα σημεία ή ακόμα καλύτερα μέσα στο σπίτι και όταν φθάσουν στα 3 με 4 φύλλα, μεταφυτεύστε τα σε γλάστρες ή τον κήπο. Ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στα φακελάκια ή θα σας δώσει ο γεωπόνος του καταστήματος απ’ όπου θα προμηθευτείτε τους σπόρους. Δημιουργήστε ταμπελάκια για να ξέρετε τι είδος έχετε βάλει σε κάθε δοχείο. Αν έχετε σπόρους από πέρσι και θέλετε να τους χρησιμοποιήσετε (αφού σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν λήξει και είναι σε καλή κατάσταση) μπορείτε να τοποθετήσετε 3 – 4 πάνω σε μια βρεγμένη πετσέτα. Αν μετά από μερικές μέρες ο σπόρος σκάσει και φυτρώνει τότε μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε.

• Αν θέλετε να φυτέψετε βολβούς με ανοιξιάτικη ανθοφορία, καλό είναι να περιμένετε μερικές μέρες και να το κάνετε το Μάρτιο αφού θα έχουν περάσει τα πολλά κρύα. Επιπλέον, ελέγξτε τους περσινούς βολβούς που είτε έχετε αποθηκεύσει είτε έχετε αφήσει στο χώμα. Αν είναι μαλακοί, μουχλιασμένοι ή ζαρωμένοι πετάξτε τους και φυτέψτε καινούργιους.

• Καθαρίστε τα πιατάκια από της γλάστρες αλλά και τις ίδιες τις γλάστρες εξωτερικά. Επίσης, ελέγξτε το αυτόματο πότισμα. Επιβεβαιώστε ότι τα λάστιχα δεν έχουν τρυπήσει πουθενά, δεν υπάρχουν διαρροές και τα μπεκάκια δεν έχουν βουλώσει.

• Καθαρίστε τον κήπο ή τις γλάστρες σας από όλα τα ξερά φύλλα, λουλούδια και καρπούς ώστε να αποφύγετε εστίες μόλυνσης. Επίσης, επιλέξτε μια ζεστή μέρα και καταβρέξτε καλά όλα τα φυτά σας ώστε να ξεπλυθούν από τη σκόνη και διάφορα παράσιτα ή αυγά εντόμων.

• Αν έχετε γκαζόν στον κήπο σας τότε θα πρέπει να κάνετε ένα λεπτομερή έλεγχο στο αρδευτικό σύστημα, να γίνουν οι απαραίτητες λιπάνσεις όταν ο καιρός το επιτρέψει, να γίνει ένα πολύ ελαφρύ κούρεμα.

• Τέλος, εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες μέρες του χειμώνα για να καταγράψετε τις προμήθειες που θα χρειαστείτε. Τα καινούργια φυτά που θέλετε να προσθέσετε ή να αλλάξετε, τα εργαλεία που πρέπει να αντικαταστήσετε, τα λιπάσματα που θα χρειαστείτε, το χώμα και ότι άλλο είναι απαραίτητο για να ανανεωθεί ο κήπος ή βεράντα σας.