Οι γάτες (προφανώς και οι σκύλοι) προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους από το στρες και τα συνεπαγόμενα καρδιακά επεισόδια.

Χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά επεισόδια φαίνεται πως έχουν όσοι διαθέτουν ως κατοικίδιο μια χαριτωμένη γατούλα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Τα ευρήματα της μελέτης του Πανεπιστημίου της Μινεσότας που παρουσιάσθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, αφορούσαν σε 4.500 ενήλικες. Ελέγχοντας το ιατρικό ιστορικό τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς είχαν γάτα μείωναν τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο κατά 40%.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατήρησαν ότι μόνο το 3,4% των συμμετεχόντων που είχαν γάτα εμφάνισαν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο σε αντίθεση με το 5,8% εκείνων που δεν είχαν κατοικίδιο.

Η ομάδα των ειδικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γάτες μειώνουν το στρες και το άγχος των κατόχων τους, προστατεύοντάς τους έτσι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Προς μεγάλη τους έκπληξη μάλιστα, παρατήρησαν ότι η θετική επίδραση στην υγεία των ιδιοκτητών υπήρχε ακόμη και μετά τον θάνατο του αγαπημένου τους κατοικίδιου.

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε μόνο στις γάτες, παρόλα αυτά οι ερευνητές εκτιμούν ότι γενικότερα η στενή επαφή με τα ζώα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην φυσιολογία όσο και στην ψυχολογία των κατόχων τους, δρώντας ως προστατευτική ασπίδα κατά σοβαρών ασθενειών και αλλεργιών.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: