Αγαπητοί φίλοι


Σας ευχαριστώ που δείχνετε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το blog μου και χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε τόσο πολλοί οι λάτρεις των φυτών και του πράσινου.

Λόγοι προσωπικοί με υποχρεώνουν να λείψω από κοντά σας τους επόμενους λίγους μήνες. Θα προσπαθήσω να απαντώ στις ερωτήσεις σας, ζητώ όμως συγγνώμη που αυτό θα γίνεται με κάποια καθυστέρηση. Σύντομα θα είμαι και πάλι κοντά σας για να απαντώ άμεσα στις ερωτήσεις σας.

Σας ευχαριστώ

Ελευθερία Σπαντιδάκη






Καθώς όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για τις αλλαγές στο κλίμα, την έλλειψη νερού και την αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργείται η απορία αν μπορούμε να απολαμβάνουμε τον κήπο μας όπως εμείς τον θέλουμε.
Η οικολογική διαχείριση του κήπου μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε ένα κήπο φιλικό στο περιβάλλον, καθώς ο κήπος θεωρείται ένα ενιαίο οικοσύστημα δημιουργημένο από τον άνθρωπο. Οι αρχές της προσέγγισης αυτής είναι:
• Χρησιμοποιούμε για τον κήπο μας χώμα της ευρύτερης περιοχής απαλλαγμένο από ζιζάνια και φάρμακα από προηγούμενες καλλιέργειες (όσο αυτό είναι δυνατό). Χρησιμοποιούμε γενικά υλικά που υπάρχουν στην περιοχή.
• Χρησιμοποιούμε φυσικά βελτιωτικά εδάφους (κοπριά, φυλλοχώματα, κομπόστα, τύρφη, περλίτη κλπ.)
• Κατασκευάζουμε τις σκληρές επιφάνειες από φυσικά υλικά που βρίσκουμε στην περιοχή (ξύλα, πέτρες, βράχοι, βότσαλα).
• Επιλέγουμε φυτά και συνδυασμούς ειδών που αντέχουν στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.
• Επιλέγουμε τα είδη των φυτών που προσαρμόζονται στο διαθέσιμο νερό που μπορούμε να έχουμε για τον κήπο μας.
• Επιλέγουμε είδη φυτών που καλύπτουν ταυτόχρονα διάφορες ανάγκες διακοσμητικές όπως χρώμα και άρωμα, όγκος και σχήμα κλπ.
• Εκμεταλλευόμαστε την ανάπτυξη αλλά και τις ιδιότητες του κάθε φυτού. Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε φυλλοβόλα δένδρα με πλούσιο φύλλωμα για σκιά το καλοκαίρι.
• Το γκαζόν χρησιμοποιείται μόνο εκεί που το επιτρέπει η επάρκεια νερού. Τοποθετείται μόνο εκεί που κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε φυτά εδαφοκαλύψεως με μικρότερες ανάγκες σε νερό.
• Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να εξοικονομούμε νερό (χρήση νερού τριτογενούς βιολογικού καθαρισμού, συλλογή βρόχινου νερού κλπ.)
• Χρήση των υπολειμμάτων των φυτών για δημιουργία λιπάσματος (κομποστ).
• Αποφυγή χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
• Δημιουργία συνθηκών για προσέλκυση και παραμονή μικρών πουλιών, ζώων και εντόμων μέσα στον κήπο μας.
• Τα διάφορα ζιζάνια και αγριόχορτα δεν προκαλούν τόσο μεγάλα προβλήματα στον κήπο μας. Αφήστε να διακοσμήσουν φυσικά τον κήπο μας ανάλογα με την εποχή.


Η Ατζέντα του Μήνα
Ιδέες: Επιλέξτε μικρά γλαστράκια με εποχιακά (πανσές, ερωτάκι, μαργαρίτα, βερβένα κλπ) για πασχαλινά δώρα. Τοποθετήστε τα μέσα δε καλάθια διακοσμημένα πασχαλινά μαζί με μερικά κόκκινα αυγά. Δώστε έτσι στους φίλους σας την ευκαιρία να φυτέψουν τις γλάστρες τους.
Αξιοποιήστε τα κλαδιά από τα κλαδέματα του κήπου για να διακοσμήσετε το εσωτερικό του σπιτιού σας. Επιλέξτε κλαδιά μακριά και ευθεία και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα βάζο. Πάνω τους στηρίξτε ζωγραφισμένα αυγά, μικρές υφασμάτινες πεταλούδες ή πουλάκια ή και μικρά υφασμάτινα λουλούδια. Ακόμα, μπορείτε να δέσετε πολλές χρωματιστές κορδέλες και να έχετε ένα ανοιξιάτικο και όμορφο διακοσμητικό βάζο.

Πράσινα νέα:
Διαβάστε το βιβλίο του Γιάννη Σπαντιδάκη «Ελληνικός Κήπος» εκδόσεων Αθ. Σταμούλη. Στις σελίδες του καταγράφεται η εμπειρία τουλάχιστον 45 χρόνων σε θέματα του ελληνικού κήπου. Ένα όμορφο και πρακτικό βιβλίο που καθοδηγεί τον ερασιτέχνη και ενημερώνει τον επαγγελματία για το σχεδιασμό και την κατασκευή του κήπου αλλά και την ιστορική του εξέλιξη. Ένα πρακτικό ημερολόγιο κηπουρικής με συμβουλές για κάθε μήνα του έτους είναι το βιβλίο «Κήπος και Βεράντα» των Τ. Ανδριτσόπουλου και Ν. Θυμάκη των εκδόσεων Αθ. Σταμούλη. Το πρακτικό σχήμα, η απλή γραφή και ο σχεδιασμός του θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και πληροφορίες για τη φροντίδα των φυτών σας κάθε μήνα του χρόνου.

Συμβουλές:
Τα κλαδιά που έχουν μαζευτεί από τα κλαδέματα που έχουν ολοκληρωθεί δεν πρέπει να πεταχτούν αλλά να χρησιμοποιηθούν στον κήπο. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και χρησιμοποιείστε τα για να φτιάξετε το λίπασμά σας (κομποστ). Επίσης, απλώστε μικρά και λεπτά κλαδιά μέσα στους λάκκους των φυτών σας και εμποδίστε την έντονη εξάτμιση της υγρασίας από τη ζέστη. Επιπλέον, φυλάξτε τα και το χειμώνα προστατέψτε τα φυτά σας από την παγωνιά και το κρύο.

Το φυτό του μήνα:
Η Πασχαλιά, ένας θάμνος που είναι άμεσα συνδεδεμένος με το Πάσχα και την Άνοιξη, τώρα είναι σε πλήρη ανθοφορία. Χαρείτε τα όμορφα άνθη της με το έντονο μωβ ή λευκό χρώμα τους. Απολαύστε το έντονο άρωμα της. Είναι φυτό με έντονη και πλούσια βλάστηση. Φυτέψτε την σε σημεία του κήπου με ήλιο και ποτίζετε την τακτικά. Καλό είναι να καθαρίζετε τα ώριμα λουλούδια της για πιο πλούσια ανθοφορία. Είναι θάμνος που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ημερολόγιο εργασιών:
• Ο Απρίλιος είναι ο κατάλληλος μήνας για να μεταφέρουμε τα φυτά από το εσωτερικό του σπιτιού στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Τοποθετήστε τα αρχικά σε προστατευμένες θέσεις ή βγάζετε τις γλάστρες για μερικές ώρες την ήμερα μέχρι να εγκλιματιστούν.
• Προσθέστε στις γλάστρες και τον κήπο σας ανθοφόρα φυτά που θα βρείτε στα φυτώρια ή έχετε προετοιμάσει χρησιμοποιώντας σπόρους.
• Αλλάξτε γλάστρες σε όσα φυτά το χρειάζονται. Προσοχή όμως σε αυτά που έχουν βγάλει λουλούδια. Αφήστε τα μέχρι να τελειώσει η ανθοφορία και στη συνέχεια μεταφυτέψτε τα.
• Συνεχίστε να ρίχνετε λίπασμα στα φυτά σας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε 20 μέρες περίπου ιδιαίτερα αν το λίπασμα που χρησιμοποιείτε είναι υδατοδιαλυτό.
• Παρακολουθείτε τα φυτά σας για προσβολές από έντομα ώστε να επέμβετε έγκαιρα.
• Καθαρίζετε τα φυτά σας από τα ώριμα λουλούδια ώστε να παρατείνεται η πλούσια ανθοφορία.
• Καθαρίζετε τον κήπο σας από τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια.
• Φυτέψτε λαχανικά (ραδίκια, καρότα, φασόλια, μπρόκολο πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα,μελιτζάνες, πιπεριές) και δημιουργείστε τον δικό σας λαχανόκηπο.
• Παρακολουθήστε τον καιρό και τα φυτά σας και αν είναι ανάγκη αρχίστε να ποτίζετε.