Υλικά

  • 1 μέτριο μπρόκολο
  • 1 μέτριο κουνουπίδι
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2-3 καρότα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 παντζάρι βρασμένο
  • Για τη σάλτσα:
  • 1/3 του φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια σκόνη μουστάρδας
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ξίδι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές μαύρο σουσάμι

ΕκτέλεσηΚόβουμε το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το βρασμένο παντζάρι σε μικρά κομμάτια, την πιπεριά σε λωρίδες, τα καρότα και τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά της στο μπλέντερ. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα λαχανικά. Αφήνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα της για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τη σερβίρουμε ή -εάν είναι δυνατόν- και από το προηγούμενο βράδυ. Συμβουλές● Διαλέξτε μικρά κολοκυθάκια. Είναι πολύ πιο νόστιμα.
● Εκτός από την ακατέργαστη ζάχαρη, το πετιμέζι δίνει επίσης μια γλυκιά γεύση που ταιριάζει πολύ με τα σαλατικά.
● Αυτή η ποικιλία λαχανικών δεν βοηθά μόνο να «ανακόψουμε» την πείνα πριν έρθει η ώρα για το αρνάκι, που ως γνωστόν είναι επιβαρημένο με λιπαρά. Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, καροτενοειδή και κάλιο. Επιπλέον, βασικό συστατικό της είναι τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι), που καλό είναι να καταναλώνονται συχνά λόγω των πολύτιμων ιδιοτήτων τους.