Η καλή διατροφή και η άσκηση αυξάνουν τα επίπεδα ενζύμου που ελέγχει τη διαδικασία της γήρανσης. Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Έρευνας Προληπτικής Ιατρικής στο Σοσαλίτο, στην Καλιφόρνια, διαπίστωσαν αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης, ενός ενζύμου που σχετίζεται με τον έλεγχο της διαδικασίας του γήρατος. Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Oncology», οι ερευνητές άλλαξαν κυριολεκτικά τις καθημερινές συνήθειες 30 ασθενών με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι όμως βρίσκονταν εκτός κινδύνου, για ένα διάστημα τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, προσάρμοσαν τη διατροφή τους σε ένα μενού πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και υποπροϊόντα σόγιας και τους υποχρέωσαν να ακολουθήσουν μια ήπια μορφή άσκησης όπως το περπάτημα για περίπου 30 λεπτά, σε συνδυασμό με μια ώρα διαλογισμού την ημέρα. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι τα επίπεδα της τελομεράσης μετά το πείραμα είχαν αυξηθεί κατά 29%.

Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι αν υπήρχε χάπι που να αυξάνει τα επίπεδα του εν λόγω ενζύμου, αυτό θα κόστιζε μια περιουσία. Επισημαίνουν λοιπόν ότι το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι ο καθένας μας επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τελομεράσης, και να χαίρεται τις ευεργετικές ιδιότητες μιας τέτοιας επιλογής χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες…

Διαβάστε ακόμη:
Αλλάξτε ζωή, «αλλάξτε» γονίδια
http://www.vita.gr/html/ent/800/ent.6800.asp

Οι καλές συνήθειες ομορφαίνουν
http://www.vita.gr/html/ent/019/ent.6019.asp

Ορθώστε το ανάστημά σας!
http://www.vita.gr/html/ent/916/ent.6916.asp

«12 χρόνια νεότεροι» αν γυμνάζεστε!
http://www.vita.gr/html/ent/756/ent.5756.asp

Μακροβιοτική η διατροφή των λεπτών ισορροπιών
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.2394.asp