Υλικά

  • l500 ml κρέμα γάλακτος
  • l2 δόσεις βανίλια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • (και λίγη ακόμη για το τέλος)
  • 6 κρόκους αυγού
  • 2-3 βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140° C. Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς, και βάζουμε την κατσαρόλα πάλι σε σιγανή φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Σουρώνουμε την κρέμα σε μεγάλο μπολ και την αδειάζουμε σε πυρίμαχα μπολάκια μέχρι τα δύο τρίτα τους. Βάζουμε τα μπολάκια σε μεγάλο ταψί με νερό που φτάνει μέχρι τη μέση τους. Τα ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να δημιουργηθεί μια σκουρόχρωμη κρούστα. Τα αφήνουμε να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και, όταν είναι έτοιμα για σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο. Τρίβουμε το κάστανο πάνω από κάθε μπολάκι και σερβίρουμε.

Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Η συνταγή αυτή αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου (500 mg), αλλά περιέχει υψηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερoυς κρόκους και κρέμα γάλακτος με μειωμένα λιπαρά.

Συμβουλές
Για πιο λεπτή γεύση, μπορούμε να χρησιμο­ποιήσουμε κομματάκια και σπόρους από ένα κλωνάρι φυσικής βανίλιας.

Σύσταση

  • Θερμίδες……. 1.918
  • Λιπαρά………. 129 γρ.
  • Χοληστερίνη..1.590 mg*