Πρόσφατα ρωτήθηκε μια παρουσιάστρια ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα ποια είναι η αγαπημένη της φράση. Εκείνη είπε: «Το “σ’ αγαπώ”, επειδή ο συμβολισμός που χρησιμοποιούν οι κωφάλαλοι είναι να χαϊδέψεις το στήθος σου δύο φορές προς τα κάτω. Συγχρόνως, λες τη φράση αργά και καθαρά, ώστε να μπορέσουν να διαβάσουν τα χείλη σου, ενώ κοιτάς τρυφερά. Αυτή τη φράση την καταλαβαίνουν όλοι, επειδή έχουν ανάγκη να τη νιώσουν όλοι».
Όταν διάβασα την παραπάνω δήλωση, αναρωτήθηκα κατά πόσο είμαστε ικανοί να διαβάζουμε τα μηνύματα που στέλνει το σώμα του συντρόφου μας όταν μας εκφράζει την αγάπη του ή πόσο μπορούμε οι ίδιοι να πείσουμε για τα αισθήματά μας χρησιμοποιώντας παράλληλα -συνειδητά ή ασυνείδητα- και το σώμα μας ως δίαυλο επικοινωνίας. Πράγματι, η γλώσσα του σώματος όχι μόνο συμπληρώνει νοηματικά -και ενίοτε σαμποτάρει- αυτό που λέμε με λόγια, αλλά διέπεται από κανόνες -μια «γραμματική» της γλώσσας του σώματος- στους οποίους μπορούμε να ασκηθούμε, εμπλουτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους. Για το λόγο αυτόν, θέλω να πιστεύω ότι, μαθαίνοντας λίγους απλούς κανόνες «σιωπηρής» επικοινωνίας και προσθέτοντας γερές δόσεις ειλικρίνειας και αυθορμητισμού, όλοι μας -άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- θα μάθουμε να λέμε «σ’ αγαπώ» στο σύντροφό μας όχι μόνο πιο πειστικά, αλλά και με χίλιους δια­φορετικούς τρόπους.


Αντιμέτωποι με το αντικείμενο του πόθου; Δυσκολεύεστε να εκφράσετε ρητά τον έρωτά σας; Κι όμως, αν έχετε κάποια πράγματα κατά νου και εφαρμόσετε μερικές απλές «στρατηγικές», θα δείτε ότι όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα. Πριν πείτε, λοιπόν, «σ’ αγαπώ», φροντίστε για τα εξής:
Όποτε θέλετε να πείτε κάτι σοβαρό σε κάποιον και να τον πείσετε -σε αυτή την περίπτωση, να του εκφράσετε τον έρωτά σας-, αποφύγετε να καθίσετε δίπλα του όπως συνήθως, αλλά απέναντί του. Το γεγονός και μόνο ότι αλλάξατε τη θέση σας, θα τον προϊδεάσει ότι θα συζητήσετε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.
Κατακλύζεστε από έντονα συναισθήματα, η καρδιά σας χτυπά δυνατά και νιώθετε ανήμποροι να πείτε το «σ’ αγαπώ»; Για να συνέλθετε, πάρτε βαθιές ανάσες. Όταν νιώσετε καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι ασυναίσθητα θα κάθεστε πιο άνετα, με τους ώμους γερμένους μπροστά και θα γέρνετε το κεφάλι σας δεξιά ή αριστερά. Δεν μπορεί, θα «λυθεί» η γλώσσα σας.
Μειώστε την απόσταση ανάμεσά σας αργά και σταθερά, φέρνοντας πιο κοντά την καρέκλα σας ή σκύβοντας προς το μέρος του. Θα του «περάσετε» πιο εύκολα το μήνυμά σας από κοντά.
Όποιος τρέφει έντονα συναισθήματα για έναν άλλον άνθρωπο, συνήθως νιώθει εξίσου έντονα την ανάγκη να έρχεται σε επαφή με το σώμα του, ακουμπώντας ή χαϊδεύοντάς τον, για παράδειγμα, στο χέρι ή στον ώμο. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν θέλει να του εκφράσει την αγάπη του. Αν είστε εκδηλωτικοί, θα αγγίξετε ούτως ή άλλως το σύντροφό σας αυθόρμητα την κρίσιμη στιγμή. Όσοι πάλι δεν φημίζεστε για την εκδηλωτικότητά σας, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε!
Οι ερωτευμένοι νιώθουν περισσότερη χαρά από εκείνους που δεν έχουν «χτυπηθεί» από τα βέλη του έρωτα. Αν είστε πραγματικά ερωτευμένοι και χαρούμενοι, αλλά την κρίσιμη στιγμή, αντί να χαμογελάτε, έχετε το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας, μάλλον δεν θα πείσετε ιδιαίτερα το σύντροφό σας για τα λεγόμενά σας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που νιώσετε εκείνη τη στιγμή να χτυπά μέσα σας το καμπανάκι του κινδύνου, προσπαθήστε να «φορέσετε» ένα ψεύτικο χαμόγελο για δευτερόλεπτα. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε γρήγορα και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Μην περιμένετε να πείσετε το σύντροφό σας για την αγάπη σας αν το πρόσωπό σας είναι κατσουφιασμένο.
Κοινώς, «καρφώστε» το βλέμμα σας στα μάτια του συντρόφου σας. Κοιτάξτε τον βαθιά, επίμονα και σταθερά, όσο περισσότερο μπορείτε. Δηλώστε του, με λίγα λόγια, ότι έχετε μάτια μόνο για εκείνον, ότι τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.
Με άλλα λόγια, το καλύτερο θα είναι να είστε φυσικοί και αυθόρμητοι. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να κάνετε πρόβα για το πώς θα εκφράσετε με λόγια την αγάπη σας, μιας που, όταν είστε ερωτευμένοι, δεν μπορείτε να υπακούσετε σε κανόνες του τύπου: «Πείθεις, όταν μιλάς αργά και καθαρά». Όταν είστε κυριευμένοι από έντονα συναισθήματα, είναι τουλάχιστον δύσκολο να κοντρολάρετε τον τόνο της φωνής σας. Το πιο πιθανό είναι να πείτε το «σ’ αγαπώ» γρήγορα και κοφτά.


Θέλετε να διαπιστώσετε πόσο ειλικρινής είναι ο σύντροφός σας όταν λέει το «σ’ αγαπώ»; Υπάρχουν πράγματι κάποια στοιχεία στις κινήσεις του σώματός του που τον προδίδουν. Κάντε του, λοιπόν, έναν ιδιότυπο ορό της αλήθειας! Εξετάστε κατά πόσο λειτούργησε σύμφωνα με τους προηγούμενους 7 κανόνες και, επιπλέον, παρατηρήστε εάν:
Δεν νιώθει τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, όπως συνήθως, και υγραίνει συνέχεια τα χείλη του.
«Καθρεπτίζει» τις κινήσεις σας. Δη­λα­δή, κάνει ό,τι κάνετε: Πίνετε ποτό, πίνει κι αυτός. Ανάβετε τσιγάρο, ανάβει κι αυτός. Αγ­γίζετε τα μαλλιά σας, τα αγγίζει κι αυτός.
Διαστέλλονται οι κόρες των μα- τιών του. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όποιος είναι πραγματικά ερωτευμένος και κοιτάζει το σύντροφό του στα μάτια για να του εκφράσει την αγάπη του, από την ταραχή που νιώθει διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του.


Η αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματός του θα σας βοηθήσει να κρίνετε αν σας μιλά ειλικρινά ή όχι. Εντοπίστε τα «σημάδια» που δείχνουν ότι λέει ψέματα και συνεκτιμήστε τα με την υπόλοιπη συμπε­ριφορά του. Θα ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν:
α) Καλύπτει το στόμα ή το σαγόνι του με τα χέρια. β) Βάζει τα δάχτυλα στο στόμα. γ) Αγγίζει τη μύτη. δ) Τρίβει το μάτι ή το αυτί. ε) Ξύνεται στο λαιμό. στ) «Σπάει» τα δάχτυλα των χεριών ή κινεί νευρικά τα χέρια του. ζ) Αν είναι άνδρας, φτιάχνει το γιακά του πουκαμίσου του ή τον κόμπο της γραβάτας του.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ένας ερωτευμένος άνθρωπος, ακόμα και όταν έχει προς στιγμή «παγώσει» και δεν μπορεί να χαμογελάσει, μετά από λίγο χαλαρώνει και χαμογελά αυθόρμητα. Αν λέει ψέματα, όμως, μπορεί να κάνει περίεργους μορφασμούς, να έχει παγωμένη έκφραση, να σμίγει τα φρύδια του, να κοκκινίζει, να ιδρώνει, να τρίζει τα δόντια του, να δαγκώνει τα χείλη του.
Αποφεύγει να σας κοιτάξει κατάματα, ρίχνοντάς σας μόνο «κλεφτές» ματιές ή ­καρφώνο- ντας το βλέμμα του αλλού. Μπορεί, ­ωστόσο, να σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια. Επιπλέον, όταν το βλέμμα είναι ψεύτι­κο, τα μάτια ανοιγοκλείνουν πιο γρήγορα. Δεν θα πρέπει, όμως, να τον καταδικάσετε μόνο επειδή δεν σας κοιτά στα μάτια, γιατί ίσως να δυσκολεύεται να σας αποκαλύψει τα συναισθήματά του.
Στην προσπάθειά του να ελέγ­ξει τις εκφράσεις του προσώπου και των χεριών του όταν λέει ψέματα, το σώμα του γεμίζει ένταση και παίρνει μια άκαμπτη στάση.
Όταν προσπαθεί να κρυφτεί, μιλά αργά, χωρίς να χρω­ματίζει τις λέξεις, δηλαδή καθόλου αυθόρμητα. Μπορεί, επίσης, να τρέμει η φωνή του, να στεγνώνει το στόμα του, να ξεροκαταπίνει, να καθαρίζει το λαιμό του ή να καθυστερεί να απαντήσει, να μη μιλά για αρκετή ώρα και να κάνει λεκτικά λάθη. Και πάλι, όμως, μπορεί να μη λέει ­ψέματα, αλλά να νιώθει εξαιρετικά άβολα.Οι «επαγγελματίες ψεύτες», όπως αποκαλούνται, δηλαδή, οι ηθοποιοί, οι πολιτικοί και οι δικηγόροι, χρησιμοποιούν συνειδητά τη γλώσσα του σώματος για να πείσουν. Αν ο σύντροφός σας ασκεί κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα, ίσως πρέπει να δείξετε προσοχή, αν δεν σας έχει ήδη πείσει και με πράξεις ότι σας αγαπά.
Μη βιαστείτε να κατηγορήσετε τον αγα­­πημένο σας ότι λέει ψέματα, επειδή, π.χ., έξυσε τη μύτη του, πριν βεβαιωθείτε ότι δεν τον έπιασε φαγούρα.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Η γλώσσα του σώματος χρησιμοποιείται από όλους, σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Πηγές: › David Cohen, «Η Ερωτική Γλώσσα του Σώματος», εκδόσεις Έσοπτρον, 2006. Χριστίνα Σαμαράκη, «Πώς να κατακτήσεις τα μυστικά της γλώσσας του σώματος», εκδόσεις Ψυχογιός, 2008. Λιλ Λάουντς, «Πώς να μαγνητίσεις τους άλλους», εκδόσεις Ψυχογιός, 2008.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ζωή Πραποπούλου, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλο σχέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News