Υλικά

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 παντζάρια (μόνο τους βολβούς)
  • 1 πατάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι (μόνο το άσπρο τους κομμάτι)
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι τυρί θρυμματισμένο ­(φέτα ή ανθότυρο)
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • Μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με λάδι, σοτάρετε τα παντζάρια, την πατάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι χοντροκομμένα και σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35΄. Βάζετε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε για να γίνει κρέμα. Στη συνέχεια, το ρίχνετε και πάλι στην κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το τυρί και σιγοβράζετε για 2-3΄. Προσθέτετε το ξίδι, κατεβάζετε από τη φωτιά, γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Γνώμες
Πρόκειται για μια πολύ γευστική επιλογή, ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικό οξύ, σελήνιο, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνες Β6, C και Κ. Η υπολιπι­δαιμική δράση του σκόρδου, του κρεμμυδιού, του παντζαριού, αλλά και του κόκκινου κρασιού, καθιστά το γεύμα εξαιρετικά ευεργετικό για όσους έχουν αυξημένες τιμές χοληστερίνης. Για τη μείωση των λιπαρών κυρίως των κορεσμένων, μπορείτε εναλλακτικά να χρησι­μοποιήσετε γάλα και τυρί με μειωμένα λιπαρά.