Ξεκολλήστε» από τα συνηθισμένα και οργανώστε με το σύντροφο, τους φίλους, τα παιδιά, τους γονείς, τα σκυλιά το τέλειο πικνίκ. Στρώστε το καρό τραπεζομάντιλο, γεμίστε το ψάθινο καλάθι με γευστικούς πειρασμούς και ξεχυθείτε σε λόφους, πάρκα και παραλίες. Σας προτείνουμε μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε, μεζέδες με φαντασία και σκεύη κατάλληλα για την περίσταση. Όρεξη να ’χετε και η διασκέδαση είναι εγγυημένη.

It’s… picnic time!
Μην κάθεστε, ρίξτε το καρό τραπεζομάντιλο σε ένα καλάθι μαζί με μερικούς μεζέδες και βγείτε στη φύση.
Αισθητικό Δάσος Καισαριανής Το πικνίκ επιτρέπεται παντού, αλλά προτιμήστε τα κατάλληλα διαμορφωμένα τμήματα. Μάλιστα, μέχρι τη δύση του ηλίου επιτρέπεται και η είσοδος οχημάτων στον κεντρικό δρόμο του δάσους. Αν θέλετε να πάρετε λεωφορείο, το 204 σας αφήνει στην είσοδο του χώρου.
Άλσος Ιλισίων Περιβάλλεται από τις οδούς Ούλωφ Πάλμε, Διοχάρους και Δραγούμη και βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη. Είναι ανοιχτό όλες τις ώρες και μπορείτε να απλώσετε το τραπεζομάντιλό σας όπου θέλετε. Επιπλέον, διαθέτει παιδική χαρά.
Λόφος Φιλοπάππου Πάρτε τον περιφερειακό του Φιλοπάππου ή το τρόλεϊ με το νούμερο 15 και ξεφύγετε από το πολυσύχναστο Θησείο. Στο λόφο, η είσοδος είναι ελεύθερη όλες τις ώρες και μπορείτε να καθίσετε όπου σας κάνει κέφι.
Λυκαβηττός Αν αντέχετε, φτάστε στην κορυφή ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια και καθίστε στον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Ισίδωρο. Διαφορετικά, πάρτε το τελεφερίκ από την οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι ή το λεωφορείο 060 (Μουσείο-Λυκαβηττός). Η είσοδος και εδώ είναι ελεύθερη όλες τις ώρες.
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» Βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Είναι ανοιχτό το χειμώνα μέχρι τις 12.00 το βράδυ και το καλοκαίρι μέχρι τις 2.00 αντίστοιχα. Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε είναι από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ενώ, αν προτιμάτε τις συγκοινωνίες, μπορείτε να πάρετε ένα από τα λεωφορεία Α10, Β10 και 735, να κατεβείτε στο «Carrefour» και να περάσετε απέναντι.
Πεντέλη Στην ανατολική πλευρά της Πεντέλης, από Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο, δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν πινακίδες που σας κατευθύνουν σε τοποθεσίες όπου μπορείτε να καθίσετε. Οι πιο κοντινές είναι η Καρυδιά και το Βαγιάτι.
Τατόι Πάρτε το αυτοκίνητο, ανεβείτε την εθνική προς Λαμία και πριν από την Πάρνηθα κάντε αριστερά προς τα πρώην βασιλικά ανάκτορα. Αυτοκίνητο μπορεί να μπει όπου υπάρχει άσφαλτος, ενώ απαγορεύεται στους δασικούς δρόμους ή όπου υπάρχουν μπάρες. Υπάρχουν πολλά ξέφωτα για να καθίσετε, τραπεζάκια και σε ορισμένα σημεία νερό για να χρησιμοποιήσετε, αλλά όχι για να πιείτε.

Και στη Θεσσαλονίκη;
Υπάρχουν αρκετές περιοχές γύρω από την πόλη, αν θέλετε να επιδοθείτε στην… τέχνη του πικνίκ. Κατ’ αρχάς, το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, όπου θα συναντήσετε σημεία με κιόσκια, παγκάκια και βρύσες. Βορειότερα, και σε μικρή απόσταση από το Ασβεστοχώρι, θα βρείτε το δάσος Κουρί με άπλετο χώρο, αλλά με έλλειψη σχετικών υποδομών. Ανατολικότερα, στα όρια του Δήμου Θέρμης, βρίσκεται το φράγμα της Θέρμης, όπου θα βρείτε οργανωμένους χώρους δασικής αναψυχής, και δίπλα από αυτό το περιβαλλοντικό πάρκο του ΟΤΑ, με κιόσκια, παγκάκια, χώρους για αθλοπαιδιές και πανοραμική θέα προς το φράγμα της Θέρμης.

Οι νοστιμιές του Πικνικ

Μπάρες πρωινού
Υλικά
150 γρ. βούτυρο
175 γρ. μέλι
200 γρ. κουάκερ
60 γρ. τρίμμα ινδικής καρύδας
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές σουσάμι
200 γρ. ξερά δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
100 γρ. ξερά βερίκοκα
75 γρ. μαύρη σταφίδα
3 αυγά
Εκτέλεση: Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το κουάκερ, το σουσάμι, την ινδική καρύδα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, τις σταφίδες και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το βούτυρο και το μέλι μέχρι να λιώσουν, προσθέτετε τα αυγά και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Φτιάχνετε μακρόστενα σχήματα με πλάτος όσο 2 δάχτυλα, τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C, μέχρι να πάρουν χρώμα (25-30΄). Αφού ψηθούν, αφήνετε τις μπάρες να κρυώσουν εκτός φούρνου.

Πίτσα με ελιές
Υλικά
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι μαγιά (ξηρή)
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Για τη γέμιση
300 γρ. ντομα­τί­νια
2 κουταλιές ελιές
1 μα­τσά­κι ρόκα
200 γρ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
Δεντρο­­λίβανο
Πιπέρι
Εκτέλεση: Για να φτιάξετε τη ζύμη, αναμειγνύετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνετε σε μέρος ζεστό. Μετά από 2-3΄, προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και σταδιακά το λάδι και ζυμώνετε καλά. Σκεπάζετε το ζυμάρι με πετσέτα και, όταν διπλασιαστεί ο όγκος του, το αλευρώνετε, το στρώνετε σε λαδωμένο ταψί και βάζετε από πάνω τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τη ρόκα, τις ελιές σε ροδέλες και το τυρί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15΄ και προσθέτετε προς το τέλος το δεντρολίβανο και το πιπέρι.

Tortilla με τυρί
Υλικά
8 αυγά
2 κιλά πατάτες
1 κρεμμύδι
4 -5 φέτες κατσικίσιο τυρί
1 ματσάκι ρόκα
Δεντρολίβανο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζετε λάδι περίπου μέχρι τη μέση, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίσει να καίει, ρίχνετε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, έτσι ώστε να τις σκεπάζει, και προσθέτετε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το δεντρολίβανο. Περιμένετε 40-45΄ μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν έντονο χρώμα, τις στραγγίζετε καλά, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις βάζετε σε ένα μπολ μαζί με το θρυμματισμένο τυρί και την ψιλοκομμένη ρόκα. Προσθέτετε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, ανακατεύετε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι (διαμέτρου περίπου 20 εκ.) σε μέτρια φωτιά και το αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, ρίχνετε προσεχτικά το μείγμα, να φτάσει έως και 1 εκ. πριν από το χείλος του τηγανιού. Χαμηλώνετε τη φωτιά και όταν το αυγό κάνει κρούστα, γυρίζετε την τορτίγια και την ψήνετε και από την άλλη πλευρά.

Για Πικνικ με άποψη

Βάλτε χρώμα! Κόκκινες χαρτοπετσέτες, κίτρινα πιάτα, πράσινα ποτήρια κάνουν τη διαφορά.
Πάρτε ένα ευρύχωρο καλάθι, κατά προτίμηση με ξεχωριστές θήκες.
Καλάθια για πικνίκ θα βρείτε σε καταστήματα με ψάθινα ή εκδρομικά είδη.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτρη Κοντόπουλο, σεφ, και τις εταιρείες «Cook shop», «ΙΚΕΑ» και «ΙΩΝΙΑ» για την παραχώρηση των προϊόντων και του φωτογραφικού υλικού.