«Όλα έχουν λεχθεί από παλιά, αφού όμως κανένας δεν ακούει, πρέπει να γυρίζουμε συνεχώς πίσω και να τα λέμε πάλι από την αρχή», είπε κάποτε ο Αντρέ Ζιντ, γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας. Πράγματι, εκατομμύρια σελίδες έχουν γραφτεί και τόνοι μελανιού έχουν καταναλωθεί για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία μας. Και εμείς στο Vita πολλές φορές το έχουμε γράψει. Το τσιγάρο μάς κάνει κακό. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας «κρατά τα σκήπτρα» όσον αφορά το ποσοστό των καπνιστών στην Ευρώπη και «βελτιώνει» συνεχώς τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη. Ίσως γιατί όσοι καπνίζουμε, πάντα ελπίζουμε ότι χάρη στην καλή μας τύχη θα διαθέτουμε τα γονίδια εκείνα που θα μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και από τον καρκίνο. Αυτή τη φορά, όμως, το Vita δεν θα εστιάσει στα αρνητικά του τσιγάρου. Έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Να σας βοηθήσει να πάρετε την απόφαση, μια απόφαση… ζωής!

Στα χρόνια… της καπνοαπαγόρευσης
Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή και στη χώρα μας της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους ξεκίνησε, αφού από την 1η Ιουλίου αλλάζουν πολλά. Πολλά θα είναι και τα οφέλη που θα έχουμε. Σε άλλες, μάλιστα, χώρες που εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα υπήρξε σημαντική βελτίωση στην υγεία των πολιτών. Και για του λόγου το αληθές:
Στην ιταλια, σύμφωνα με ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας της Ρώμης, μετά την εφαρμογή του ίδιου νόμου διαπιστώθηκαν τα εξής: • Βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων. • Μειώθηκε η ανιχνευόμενη ποσότητα νικοτίνης στα ούρα των μη καπνιστών εργαζομένων στους χώρους αυτούς. ➔Μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών, κυρίως ανδρών. • Μειώθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις τσιγάρων και αυξήθηκαν οι πωλήσεις υποκατάστατων της νικοτίνης. • Μειώθηκε ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και τα οξέα εμφράγματα σε όλες τις ηλικίες εκτός των υπερηλίκων (άνω των 75 ετών).
Στη Μοντανα των ΗΠΑ ανακοινώθηκε το 2003 ότι η ελάττωση των καρδιακών επεισοδίων μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ήταν περίπου 40%. Όταν αργότερα ο νόμος καταργήθηκε, ο αριθμός των εμφραγμάτων έφτασε πάλι στα αρχικά επίπεδα.
Στο Κολοράντο η ελάττωση των εμφραγμάτων 18 μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους ήταν 27%.
Στη Γαλλία ελαττώθηκαν κατά 15% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στη Σκοτία μειώθηκαν τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 17% μέσα σε 18 μήνες.
Kαι στην Ελλάδα; Μια κατά αναλογία μεταφορά δείχνει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους θα οδηγήσει σε ελάττωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 2 έως 4 χιλιάδες το χρόνο.


Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει Γι’ αυτό και από το www.vita.gr σας ρωτήσαμε για την απαγόρευση του καπνίσματος. Στην ερώτηση «Πού πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορεύεται το τσιγάρο;», απαντήσατε 5.412 αναγνώστες ως εξής:
Το 38% απαντήσατε: παντού.
Το 38% στους δημόσιους χώρους, τους χώρους εργασίας, τα μπαρ και τα εστιατόρια.
Το 17% σε ορισμένα εστιατόρια και μπαρ και σε άλλα όχι.
Το 6% θεωρεί ότι το κάπνισμα πρέπει να επιτρέπεται παντού.


Από που να ξεκινήσω;
Ακόμη κι αν το έχετε αποφασίσει, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να κάνετε την αρχή. Αν όμως έχετε όλες τις… άκρες, όλα είναι πιο εύκολα. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε.

Από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
Τι θα μου συμβεί εκεί;

Βήμα 1ο Κλείνετε ένα ραντεβού με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που βρίσκεται στην περιοχή που σας βολεύει. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε 7-10 ημέρες περίπου.
Βήμα 2ο Στο πρώτο ραντεβού συμπληρώνετε ένα ερωτηματολόγιο που στόχο έχει να βοηθήσει το γιατρό να καταγράψει το ιστορικό σας και να καταλάβει πόση εξάρτηση έχετε από το τσιγάρο.
Βήμα 3ο Αποφασίζετε από κοινού με τον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος ποια είναι η ημερομηνία που σας βολεύει να κόψετε το κάπνισμα, καθώς είναι σημαντικό την περίοδο που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία να μη σας στενοχωρεί ή σας στρεσάρει κάτι άλλο. Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχετε.
Βήμα 4ο Εφόσον αποφασιστεί η διακοπή του καπνίσματος, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες που έχει ήδη προκαλέσει το τσιγάρο (π.χ. αναπνευστικά προβλήματα).
Βήμα 5ο Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οργανωμένη ομάδα ειδικών σάς παρέχει:
• Ιατρική παρακολούθηση. ➔Χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας. ➔Ψυχολογική στήριξη.
• Διαιτολογική καθοδήγηση για να μην πάρετε βάρος.
Βήμα 6ο Η θεραπεία απεξάρτησης από τη νικοτίνη διαρκεί περίπου 3 μήνες.
Βήμα 7ο Και μετά, όμως, τη διακοπή του καπνίσματος η επιστημονική ομάδα επικοινωνεί μαζί σας ανά 3 μήνες και ενημερώνεται για την πρόοδό σας, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν υποτροπές ή να τις αντιμετωπίσουν εάν τυχόν υπάρξουν. Επιπλέον, όποτε χρειαστείτε ενίσχυση, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο και να ζητήσετε βοήθεια.

Ένα τηλεφώνημα που δίνει λύσεις
Πολλές φορές, η λύση για την υλοποίηση μιας απόφασης βρίσκεται στην… άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Αν καλέσετε την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας 800-801.80.80 (χωρίς χρέωση), θα ενημερωθείτε για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Τέτοια ιατρεία λειτουργούν σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Από το φαρμακείο της γειτονιάς σας


Στο φαρμακείο θα βρείτε διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης, τα οποία σας ανακουφίζουν από τα στερητικά συμπτώματά της (π.χ. απογοήτευση, θυμός, διαταραχές ύπνου, αυξημένη όρεξη, νευρικότητα). Μέσω αυτών, παίρνετε μικρές ποσότητες νικοτίνης, χωρίς όμως τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Συμβουλευτείτε όμως πρώτα το γιατρό σας, που θα σας δώσει οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους και τη συχνότητα λήψης τους.

Τσίχλες νικοτίνης
Πρόκειται για ειδικές τσίχλες που απελευθερώνουν νικοτίνη, η οποία απορροφάται από το βλεννογόνο του στόματος.
Οδηγίες χρήσης Μασάτε την τσίχλα μέχρι η γεύση της να γίνει έντονη και να νιώσετε ένα ελαφρύ τσούξιμο. Στη συνέχεια, την τοποθετείτε ανάμεσα στο ούλο και το μάγουλό σας. Μόλις περάσει η έντονη γεύση και το τσούξιμο, ξαναμασάτε την τσίχλα.
Κόστος 4,13 € (30 τσίχλες των 2 mg), 11,90 € (105 τσίχλες των 2 mg).

Πατς ή έμπλαστρα νικοτίνης
Πρόκειται για μικρά διαδερμικά αυτοκόλλητα εμποτισμένα με νικοτίνη, την οποία απελευθερώνουν με αργό ρυθμό. Το δέρμα απορροφά τη νικοτίνη σταδιακά και αυτή με τη σειρά της περνά στην κυκλοφορία του αίματος.
Οδηγίες χρήσης Κολλάτε μία φορά την ημέρα ένα έμπλαστρο νικοτίνης σε ένα καθαρό, στεγνό, χωρίς τραυματισμούς και τρίχες σημείο του δέρματός σας. Το αφαιρείτε πριν πέσετε για ύπνο (αν είναι 16ωρης διάρκειας) ή το επόμενο πρωί (αν είναι 24ωρης διάρκειας). Για να αποφύγετε ενδεχόμενο ερεθισμό του δέρματος, φροντίζετε κάθε φορά να κολλάτε το έμπλαστρο σε διαφορετικό σημείο.
Αντενδείξεις Δεν συνιστώνται σε όσους έχουν αλλεργίες ή δερματικά προβλήματα (π.χ. εκζέματα).
Κόστος 14,05 € (7 διαδερμικά έμπλαστρα των 15 mg/16 ώρες).

Καραμέλες ή παστίλιες νικοτίνης
Οι καραμέλες νικοτίνης απευθύνονται κυρίως σε καπνιστές που κάνουν σχετικά λίγα τσιγάρα.
Οδηγίες χρήσης Πιπιλάτε αργά μία καραμέλα όποτε νιώθετε έντονη την επιθυμία να καπνίσετε. Μην τη μασάτε, αφήστε την απλώς να διαλυθεί σταδιακά μέσα στο στόμα. Μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά 8-12 καραμέλες νικοτίνης των 1,5 mg.
Κόστος 9,02 € (36 καραμέλες).

Πίπα νικοτίνης
Πρόκειται για μια πλαστική πίπα μέσα στην οποία μπαίνει ένα φιαλίδιο νικοτίνης. Εσείς εισπνέετε αργά από το στόμα. Το μειονέκτημά της είναι ότι δεν σας βοηθά να μπείτε στη διαδικασία της πλήρους ρήξης με το κάπνισμα, γιατί εξακολουθείτε να έχετε εξάρτηση από την κίνηση.
Οδηγίες χρήσης Ο τρόπος χρήσης της είναι σχετικά απλός. Στην ουσία σάς δίνει τη δυνατότητα να μιμηθείτε την κίνηση του καπνίσματος. Μπορείτε να ελέγχετε μόνοι σας τις δόσεις νικοτίνης που θα πάρετε, προσέχοντας όμως να μην ξεπερνάτε τη δοσολογία που αναγράφεται στο εσώκλειστο φυλλάδιο.
Αντενδείξεις Άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, καρδιακά προβλήματα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν box τα χρησιμοποιήσουν.
Κόστος 19,30 € (τα 42 τεμάχια).


Χρήσιμα αλλά όχι αθώα
Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι διάφορα υποκατάστατα νικοτίνης, όπως οι τσίχλες και οι παστίλιες, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του στόματος όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό τονίζουν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που κάνουν χρήση υποκατάστατων να ακολουθούν πολύ προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας. Στα πιο πολλά υποκατάστατα αναγράφεται ότι θα πρέπει να γίνεται σταδιακή διακοπή τους στους 3 μήνες και οριστική στους 6 μήνες.


Το χάπι κατά του καπνίσματος
Περιέχει τη δραστική ουσία βαρενικλίνη, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των στερητικών συμπτωμάτων που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Οδηγίες χρήσης Σύμφωνα με έρευνες, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ειδικά όταν η λήψη του συνδυάζεται και με ψυχολογική στήριξη. Δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού και λαμβάνεται πάντα κάτω από συγκεκριμένη καθοδήγηση.
Παρενέργειες Συνηθέστερη είναι η ναυτία, η οποία έχει μικρότερες πιθανότητες να παρουσιαστεί όταν το χάπι λαμβάνεται μαζί με 2 ποτήρια νερό και με φαγητό. Μία άλλη, σπανιότερη παρενέργεια είναι η διαταραχή του ύπνου, η οποία όμως μπορεί να σχετίζεται και με τη διακοπή του τσιγάρου. Η λήψη του έχει, επίσης, συνδεθεί και με αυτοκτονίες. Επομένως, πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση και να ενημερώνετε αμέσως το γιατρό σας για οτιδήποτε παρατηρείτε.
Κόστος Δεν καλύπτεται ακόμη από τα ασφαλιστικά ταμεία και γι’ αυτό το κουτί του 1 mg με 28 δισκία θα σας κοστίσει 52,37 €.

6 φορές πιο μολυσμένος είναι ο αέρας που εισπνέουμε σε ένα εστιατόριο με καπνιστές από ό,τι σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο

3 τρόποι για να αποτύχετε
«Θα δώσω όρκο: Δεν θα ξαναβάλω τσιγάρο στο στόμα μου»
Συνήθως πιστεύουμε ότι, αν ορκιστούμε σε κάτι πολύτιμο, θα καταφέρουμε να το κόψουμε. Όμως, έχει αποδειχτεί ότι αυτές οι μέθοδοι δέσμευσης δεν είναι αποτελεσματικές και, επιπλέον, φορτώνουν τους… επίορκους με ενοχές.
«Θα το μειώσω σταδιακά και θα καπνίζω μόνο 5 τσιγάρα την ημέρα»
Μεγάλη κουβέντα. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να γίνεται πιο επιθυμητή όταν κάποιος δεν την παίρνει συχνά. Είναι αρκετά δύσκολο ένας που κάπνιζε 1 και 2 πακέτα την ημέρα να μπορέσει να κρατήσει για πάντα το κάπνισμα σε αυτό το επίπεδο.
«Θα καπνίζω μόνο ελαφριά τσιγάρα»
Τα τσιγάρα που περιέχουν μικρότερες ποσότητες πίσσας και νικοτίνης δεν έχουν μικρότερη βλαβερή επίδραση. Η καύση και αυτών των τσιγάρων δεν παράγει λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα, ούτε λιγότερους καρκινογόνους υδρογονάνθρακες. Επιπλέον, όσοι τα επιλέγουν, συνήθως αυξάνουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν.

Αν επιλέξατε κάποιο υποκατάστατο…
Δεν είναι για… χόρταση! Μην τα χρησιμοποιείτε σε αντικατάσταση του τσιγάρου. Καμία θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης δεν πρέπει να είναι παρατεταμένη. Αντίθετα, πρέπει να αποσκοπεί στη διακοπή του καπνίσματος, να είναι ελεγχόμενη η δοσολογία και να γίνεται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
Ιατρική καθοδήγηση έχετε; Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή είστε έγκυος, ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας.
Η ψυχούλα σας το ξέρει Η ταυτόχρονη παρακολούθηση ενός προγράμματος ψυχολογικής στήριξης θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειάς σας.
Όχι σε όξινα ροφήματα Όταν χρησιμοποιείτε υποκατάστατα νικοτίνης, μην πίνετε ταυτόχρονα σόδα, αναψυκτικά και γενικότερα όξινα ροφήματα, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση της νικοτίνης.

Τι κερδίζετε αν κόψετε το κάπνισμα
• 48 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνονται η όσφρηση και η γεύση σας.
• Από την πρώτη ημέρα η αναπνοή σας γίνεται πιο δροσερή.
• Ελαττώνεται η «κακή» χοληστερίνη και αυξάνεται η «καλή».
• Βελτιώνεται αμέσως η λειτουργικότητα των αγγείων.
• Σε λίγες εβδομάδες βελτιώνεται και η λειτουργία των πνευμόνων.
• Απαλλάσσεστε σιγά-σιγά από τον τσιγαρόβηχα, τα φλέματα και το λαχάνιασμα.
• Εξομαλύνονται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.
• Μειώνονται οι φλεγμονές του στόματος και οι ουλίτιδες.
• Βελτιώνεται η όψη της επιδερμίδας και των μαλλιών.
• Οι χρόνιοι καπνιστές κερδίζουν 3 χρόνια ζωής.
• Ακόμα και όσοι είναι άνω των 65 ετών, ελαττώνουν κατά 50% τον κίνδυνο να πεθάνουν από νόσο που έχει σχέση με το κάπνισμα.
• Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στους υπερτασικούς μειώνεται στο 40%.
• Βελτιώνεται η σεξουαλική ικανότητα.
• Αυξάνεται η γονιμότητα.


Με μια ματιά

Οι… αντικαπνιστές των ποτών και των τροφίμων
Φρούτα
Λαχανικά
Νερό
Γιαούρτι
Γάλα
Τυρί

Τρόφιμα και ποτά που «σηκώνουν» τσιγάρο
Αλκοολούχα ποτά
Καφές
Μαύρο τσάι
Αναψυκτικά με καφεΐνη
Λιπαρά κρέατα
Σοκολάτα


Λογαριαστείτε με τα κιλά σας
«Η ζωή μετά το τσιγάρο» απασχολεί όλους σχεδόν τους καπνιστές. Πράγματι, πολλοί βάζουν κιλά με τη διακοπή του καπνίσματος, κατά μέσο όρο 3-6. Μπορείτε, όμως, να κρατηθείτε στα κιλά σας χωρίς να πιεστείτε ιδιαίτερα. Ιδού πώς:
Προγραμματίστε τα γεύματα Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο συχνά και μικρά γεύματα (5-6 την ημέρα) και, αν είναι εφικτό, σε συγκεκριμένες ώρες. Ανά περίπου 3 ώρες τρώτε κάτι, ούτως ώστε το στομάχι να είναι γεμάτο και να μην τσιμπολογάτε.
Τσιμπολόγημα vs σωστή οργάνωση Έχετε πάντα ψιλοκομμένα καρότα και αγγουράκια, χωρίς λάδι και αλάτι, κομμένα φρούτα, σνακ δημητριακών και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Διώξτε και τους τελευταίους πειρασμούς Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι, τουλάχιστον στην αρχή, θερμιδογόνα σνακ, όπως σοκολάτες, πατατάκια, γλυκά.
Προτιμάτε τρόφιμα ολικής άλεσης Οι τροφές αυτές σας χορταίνουν εύκολα, γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τροφές κατά του καπνίσματος
Μαγικά τρόφιμα που μας απαλλάσσουν από την εξάρτησή μας από τη νικοτίνη δεν υπάρχουν. Ωστόσο, σε μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντιουκ, διερευνήθηκε η επιρροή που έχουν οι τροφές και τα ποτά στη γεύση του τσιγάρου και ζητήθηκε από 209 καπνιστές να αναφέρουν τι χειροτερεύει και τι ενισχύει τη γεύση του τσιγάρου. Οι καπνιστές είπαν ότι το γάλα και το νερό, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι φυσικοί χυμοί επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση του τσιγάρου. Από την άλλη, το αλκοόλ, ο καφές, τα ποτά με καφεΐνη και το κρέας ενισχύουν τη γεύση του.

Ακόμα κι αν είστε αδύνατοι, καθιερώστε τουλάχιστον τον πρώτο καιρό τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά (ημιάπαχα γαλακτοκομικά) και ζάχαρη

Άλλα κόλπα… εναλλακτικά!
Βελονισμός
Ο βελονισμός αντιμετωπίζει τον οργανικό εθισμό στη νικοτίνη, ρυθμίζοντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που ευθύνονται για το στερητικό σύνδρομο. Μετριάζει έτσι τα συμπτώματα από την έλλειψη νικοτίνης.
Πώς εφαρμόζεται Γίνεται με λεπτές βελόνες σε σημεία βελονισμού στο σώμα, στα χέρια και στα αυτιά. Αρχικά οι συνεδρίες είναι καθημερινές και μετά αραιώνουν μέχρι να περάσουν 2-3 εβδομάδες, όσο κρατά και το στερητικό σύνδρομο. Συνολικά απαιτούνται περίπου 10 συνεδρίες. Η καθεμία διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15΄.
INFO Το κόστος κάθε συνεδρίας κυμαίνεται στα 50-70 €.

Μέθοδος «Εasyway»
Εμπνευστής της ο Allen Carr, που μετά από αμέτρητες προσπάθειες κατάφερε να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να κόψει το τσιγάρο. Πρόκειται για τη μέθοδο «Εasyway», που ακολουθείται σε 44 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Πώς εφαρμόζεται Η μέθοδος δεν εστιάζει στους λόγους που δεν πρέπει να καπνίζουμε (π.χ. κίνδυνοι για την υγεία), αλλά στο γιατί τελικά καπνίζουμε παρά τα τόσο εμφανή μειονεκτήματα. Η μέθοδος στηρίζεται σε 1 συνεδρία που διαρκεί περίπου 7 ώρες και την παρακολουθούν μέχρι 10 άτομα.
INFO Η συνεδρία στοιχίζει 320 € για κάθε άτομο και σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται άλλες δύο μικρότερες, βοηθητικές συνεδρίες. Επίσης, αν κάποιος συνεχίσει να καπνίζει και μετά την -εντός ενός τριμήνου- παρακολούθηση και των 3 αυτών συνεδριών, παίρνει τα λεφτά του πίσω. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλ.: 210-52.24.087 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.allencarr.gr

Μαρτυρίες πρώην καπνιστών
To Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη προσέφερε στους εργαζόμενους την ευκαιρία να κόψουν το κάπνισμα με τη μέθοδο «Εasyway». Ιδού οι μαρτυρίες 2 εργαζομένων που τα κατάφεραν.

«Όσο περνά ο καιρός, η επιθυμία ξεθυμαίνει»
Ιουλία Γαλάνη, 49 ετών, υπάλληλος οικονομικών υπηρεσιών
«Κάπνιζα 32 χρόνια και έφτανα τα 2 πακέτα την ημέρα. Πάντα, όμως, ήθελα να το κόψω. Μύριζαν τα ρούχα και η αναπνοή μου και κάθε πρωί ήμουν βραχνιασμένη. Ήξερα ότι το κάπνισμα δεν θα μου βγει σε καλό.»
«Σκέφτηκα να πάω για “πλάκα”»
«Όταν ενημερώθηκα για τη μέθοδο “Εasyway”, που θα παρακολουθούσαν και άλλοι συνάδελφοί μου, στην αρχή δεν το πήρα σοβαρά, γιατί δεν μπορούσα να πειστώ ότι με μία και μοναδική συνεδρία μπορεί να σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Σκέφτηκα να πάω για “πλάκα”, για να αποδείξω ότι αυτή η μέθοδος σε μένα δεν θα πιάσει. Το σεμινάριο κράτησε περίπου 8 ώρες, με διαλείμματα ενδιάμεσα όπου μπορούσαμε να καπνίζουμε. Ο εισηγητής δεν μας έλεγε τι κακό μας κάνει το τσιγάρο, αλλά τόνιζε με επιχειρήματα ότι δεν καπνίζαμε συνειδητά, ότι δεν ήταν επιλογή μας, ότι κάποιος μας το επέβαλε. Ένιωσα δύο φορές κορόιδο. Όταν τελείωσε το σεμινάριο, μας είπε να πετάξουμε τα πακέτα μας και να μην ξανακαπνίσουμε. Εγώ ήμουν η μόνη που δεν το πέταξα. Μου είχαν μείνει 3 τσιγάρα. Έκανα το ένα μετά το βραδινό γεύμα, το δεύτερο πριν πάω για ύπνο και το τρίτο την άλλη ημέρα το πρωί.»
«Ντράπηκα και πείσμωσα»
«Πήγα στη δουλειά με την ελπίδα ότι και οι άλλοι συνάδελφοι θα είχαν κάνει το ίδιο. Όταν μου είπαν ότι δεν κάπνισαν, ντράπηκα και πείσμωσα. Από τότε έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχω καπνίσει. Βέβαια, δυσκολεύτηκα, και ακόμα δυσκολεύομαι. Κάποιες φορές μπαίνω στον πειρασμό να ανάψω ένα τσιγάρο, αλλά δεν το κάνω, γνωρίζοντας ότι, έστω κι ένα, θα με οδηγήσει ξανά στο πακέτο. Όσο περνά όμως ο καιρός, ξεθυμαίνει η επιθυμία.»

«Είναι απάτη να αγαπάς το τσιγάρο»
Αργύρης Παπαστάθης, 31 ετών, δημοσιογράφος
«Κάπνιζα περίπου 15 τσιγάρα την ημέρα. Πριν 3 μήνες, παρακολούθησα τη μέθοδο “Εasyway” κι έχω από τότε να καπνίσω. Νομίζω ότι η επιτυχία της μεθόδου αυτής είναι ότι σε βοηθά να απομυθοποιήσεις και να αποδομήσεις αυτό που κάνει το τσιγάρο. Έχεις μάθει, δηλαδή, να το συνδέεις με καταστάσεις ευχάριστες και δυσάρεστες και νομίζεις ότι η νικοτίνη έχει έναν ενεργό ρόλο σε όλα αυτά, αλλά δεν είναι έτσι. Απλώς τυχαίνει να είναι εκεί, καθώς κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο. Κάνεις ένα τσιγάρο και μόλις φεύγει η επίδραση της νικοτίνης, νιώθεις το στερητικό σύνδρομο και κάνεις κι άλλο.»
«Δεν είμαστε ρόκι Ή ράμπο»
«Δεν λέω ότι η μέθοδος αυτή είναι πανάκεια, όμως σίγουρα είναι καλύτερη από τη μέθοδο της ισχυρής θέλησης. Δηλαδή, αν είσαι με την ψυχολογία ότι θα πιεστώ για να ανέβω ένα βουνό και μπορώ να τα καταφέρω, είμαι ο Ρόκι, ο Ράμπο, ο άτρωτος, ο Τερμινέιτορ, την έχεις πατήσει. Βάζεις μπροστά σου ένα βουνό και δημιουργείς πρόβλημα από μόνος σου. Όταν νομίζεις ότι το τσιγάρο σε χαλαρώνει, ότι σε κάνει πιο χαρούμενο κλπ., τότε νομίζεις ότι, αν τα στερηθείς όλα αυτά, η ζωή σου θα είναι μαύρη, και χωρίς αυτά όντως θα έχεις να ανέβεις ένα βουνό. Είναι λάθος να αγαπάς το τσιγάρο, είναι μια απάτη.»

Αυτό το ξέρατε;
Στις ΗΠΑ, κάποιοι κάνουν μπότοξ στα χείλη ώστε να ατονούν τα νεύρα στην περιοχή και να μην μπορούν να συγκρατήσουν το τσιγάρο…