Υλικά
- (για 4 άτομα)
- 3 μελιτζάνες
- 3 κολοκυθάκια
- 2 πατάτες
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 κόκκινες πιπεριές
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κιλό ντομάτες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξίδι
- 2 κουταλιές μαϊντανό
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Γενικά
452 θερμίδες/μερίδα.
Συνοδευτικά
Tα κολοκυθάκια με άνηθο, δυόσμο, μάραθο, ρίγανη, κουρκουμά, και οι πιπεριές με βασιλικό, δεντρολίβανο, δυόσμο, πάπρικα.
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις ξεπικρίζετε. Κόβετε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, σε φέτες τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Βάζετε τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, λάδι και ξίδι και ανακατεύετε. Απλώνετε τα υλικά σε ταψί, το σκεπάζετε με λαδόκολλα και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο. Πριν το τέλος, το ξεσκεπάζετε, προσθέτετε το μαϊντανό και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.
Γνώμες
Τα κολοκυθάκια αποτελούν πηγή βιταμινών C, Κ και καλίου. Η κόκκινη πιπεριά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6 και C, καθώς και σε αντιοξειδωτικά (λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), και η πράσινη σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, έχετε και τα οφέλη της μελιτζάνας.
Συμβουλές
Προτιμήστε τα μικρά ή μεσαία κολοκυθάκια για το μαγείρεμα και τα μεγάλα για τα γεμιστά. Οι πράσινες στρογγυλές, οι πιπεριές κέρατο και οι πιπεριές Φλωρίνης χρησιμοποιούνται συχνότερα στα λαδερά, ενώ οι υπόλοιπες είναι περισσότερο για χρώμα.