Μια ταχύτατη εξέταση αίματος, που καταγράφει την πορεία της υγείας όσων παίρνουν αντιβιοτικά, δημιούργησαν οι ειδικοί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία.

Συγκεκριμένα, το τεστ Kryptor PCT της γερμανικής εταιρείας Brahms Holding GmbH μετρά τα επίπεδα της προκαλσιτονίνης, ενός δείκτη μικροβιακών λοιμώξεων, αποκαλύπτοντας κατά πόσο η δράση των αντιβιοτικών είναι αποτελεσματική. Έτσι ο γιατρός μπορεί να μειώνει ή να αυξάνει ανάλογα τη δόση που λαμβάνει ο ασθενής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα σε μόλις 20 λεπτά, ο γιατρός θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα επίπεδα του δείκτη αυτού σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες λοιμώξεις όπως π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι Ελβετοί επιστήμονες, έγκειται στο γεγονός ότι πολλές φορές τα συμπτώματα βακτηριακών ή ιικών λοιμώξεων είναι ίδια, με αποτέλεσμα στο 75% των περιπτώσεων να χορηγούνται αντιβιοτικά φάρμακα ασκόπως, αφού πρόκειται για λοιμώξεις από ιούς τους οποίους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα αντιβιοτικά.

Βάσει των αποτελεσμάτων του νέου τεστ αίματος, ο γιατρός θα περιορίζει ή και θα διακόπτει τη λήψη αντιβίωσης.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς να αντέξετε την αντιβίωση όταν δεν μπορείτε να την αποφύγετε http://www.vita.gr/html/ent/975/ent.1975.asp

Εναλλακτική αντιβίωση!
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.2015.asp

Τσεκάπ. Οι εξετάσεις που σώζουν ζωές
http://www.vita.gr/html/ent/708/ent.4708.asp