Η πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά διατροφή επηρεάζει τα βακτήρια του εντέρου πυροδοτώντας έτσι την παχυσαρκία.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι υπερβολικές θερμίδες που περιέχει συχνά η δυτικού τύπου διατροφή. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, ύστερα από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια αλλάζοντας τη διατροφή τους και εμπλουτίζοντάς τη με ζάχαρη και λιπαρά, ανακάλυψαν ότι προκαλούνταν σημαντικές αλλαγές στα εντερικά βακτήρια, τα οποία ενίσχυαν τη συσσώρευση σωματικού λίπους και την αύξηση βάρους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, μετά την πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά διατροφή, στο έντερο των ποντικιών πολλαπλασιάστηκαν ορισμένα βακτήρια που είναι γνωστό πως μεταβολίζουν (και άρα ο οργανισμός αφομοιώνει) τροφές που διαφορετικά θεωρούνται άπεπτες. Όταν μάλιστα οι ερευνητές εισήγαγαν αυτά τα βακτήρια στο έντερο άλλων ποντικών, πήραν κι αυτά επιπλέον βάρος, μολονότι η διατροφή τους είχε λίγα λιπαρά!

«Η αλλαγή από μια διατροφή χαμηλών λιπαρών σε μια διατροφή δυτικού τύπου πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στη δομή των εντερικών βακτηρίων μέσα σε μία μόλις ημέρα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα της ομάδας του δρ. Τζεφ Γκόρντον υποδεικνύουν, για άλλη μία φορά, ότι οι αλλαγές στη χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου που οφείλονται στη διατροφή αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός φιλοξενεί περί τα 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, από τα οποία τα περισσότερα ζουν στο έντερο. Σε αυτά οφείλεται ο τρόπος με τον οποίο μεταβολίζουμε τροφές ή φάρμακα και για το λόγο αυτόν οποιεσδήποτε αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία μας.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη μπορεί από τη μία να προσφέρουν άμεση ενεργειακή τόνωση στον οργανισμό, από την άλλη όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλουν στην παχυσαρκία μέσω των αλλαγών που προκαλούν στα βακτήρια του εντέρου.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι θα διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική κατά της παχυσαρκίας με την παρασκευή φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν την αύξηση των «ένοχων» βακτηρίων.

Διαβάστε ακόμα:
Ανακαλύφθηκε τo ένζυμο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/723/ent.8723.asp

Θερμίδες… undercover
http://www.vita.gr/html/ent/241/ent.9241.asp

Γιατί το φαστφούντ σάς παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/321/ent.9321.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: