«Είναι βίαιο. Είναι άσχημο και βρόμικο. Και αν ο Θεός δεν το ’χε κάνει απίστευτα διασκεδαστικό, η ανθρώπινη φυλή θα είχε εξαφανιστεί αιώνες πριν» (από την τηλεοπτική σειρά «House MD»). Όμως, πέρα από απόλαυση, το σεξ είναι ζήτημα υγείας, σωματικής, πνευματικής και ψυχικής. Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, το προτείνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν λύσεις: Νέες θεραπείες, αλλά και νέα τεχνολογικά «εργαλεία» που προσφέρουν ηδονή στον εικονικό κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τα καινoύργια παιχνίδια των ενηλίκων
Νέες τάσεις στο φαγητό, στο ντύσιμο, στη διασκέδαση, στην ενημέρωση. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που έφερε ο 21ος αιώνας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την ερωτική μας ζωή. Από τα ερωτικά γράμματα και τις «ροζ» γραμμές, περάσαμε στα ερωτικά SMS και στη σεξουαλική ελευθερία που προσφέρει το Διαδίκτυο. Πώς, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί σήμερα η ερωτική μας συμπεριφορά εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας;

Hi-tech lovers
Είτε ανάμεσα σε συντρόφους που θέλουν να ζωντανέψουν την ερωτική τους ζωή είτε ανάμεσα σε αγνώστους είτε στo πλαίσιo υπηρεσίας επί πληρωμή, τo τηλέφωνο και ο υπολογιστής καλύπτουν την ανάγκη για σεξουαλική διέγερση.
«Δεύτερη Ζωή» Η πιο πρόσφατη «μόδα» στο Ίντερνετ είναι οι διαδικτυακοί κόσμοι στους οποίους ο χρήστης φτιάχνει μια εικονική αναπαράσταση του εαυτού του (ένα avatar), που αποτελεί την «ενσάρκωσή» του. Στο «Second Life» μπορεί κανείς (μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων) να «γνωριστεί» και να κάνει σεξ με άλλα avatars, ακόμη και να δημιουργήσει ερωτικές σχέσεις. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες το καθεστώς ανωνυμίας, συν το ότι ο καθένας «είναι» στο παιχνίδι ό,τι δηλώσει, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για να ξεδιπλώσει κανείς μια μεγάλη γκάμα ερωτικών τάσεων που ίσως δεν θα τολμούσε να εκφράσει στην πραγματική του ζωή.
Chat Πρόκειται για την ανταλλαγή κειμένων ερωτικού περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να γίνει μεταξύ αγνώστων, κυρίως μέσω ειδικών ιστοσελίδων, αλλά και να χρησιμοποιηθεί από ζευγάρια για να τονώσουν τη σχέση τους, ειδικά αν βρίσκονται σε απόσταση.
Κάμερες υπολογιστή Η απλή εκδοχή του cybersex περιλαμβάνει τη χρήση κάμερας. Δύο χρήστες συνδέουν στον υπολογιστή τους τις κάμερες, για να μπορούν να βλέπουν και να ακούν ο ένας τον άλλο στις ερωτικές τους συνευρέσεις.
USB δονητές Στην πιο εξελιγμένη μορφή του «Second Life», ο χρήστης μπορεί να συνδέσει δονητές με υποδοχή USB στον υπολογιστή, ώστε να νιώθει ερεθίσματα σαν να κάνει πραγματικά σεξ.

Το σχόλιο του ειδικού
Γεώργιος Αλεξιάς, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Το Διαδίκτυο και ιδιαίτερα οι κατασκευασμένοι κόσμοι, όπως το “Second Life”, δίνουν τη δυνατότητα να “βιώσουμε” μια δεύτερη ζωή, ίσως διαφορετική από την πραγματική, να φτιάξουμε μια προσομοίωση του εαυτού μας όπως φαντασιακά θα θέλαμε να είναι. Οι “κόσμοι” αυτοί στηρίζονται στη δυνατότητα νέας επικοινωνίας, με την οποία ξεπερνάμε τα όρια και τους φυσικούς φραγμούς. Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας νέων σχέσεων, ενδεχομένως και νέων τρόπων βίωσης ή αίσθησης της σεξουαλικής επαφής. Οι “πειραματισμοί” αυτοί συνάδουν με τις εξελίξεις της εποχής, δεν αποτελούν κάτι “καλό” ή “κακό”, αλλά ένα νέο τρόπο να φτιάξουμε κοινωνικές σχέσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός χρηστών υιοθετεί παρόμοιες πρακτικές και πειραματισμούς δείχνει ότι πρόκειται για μια μορφή επαφής που εξελίσσεται.»

Η «Δεύτερη Ζωή» στην Ελλάδα
Έρευνα του καθηγητή Γεώργιου Αλεξιά και της Αθανασίας Ναταφαλιά, μεταπτυχιακής φοιτήτριας Τμήματος Ψυχολογίας έδειξε ότι:
• Ο τυπικός ελληνόφωνος χρήστης του «Second Life» ανήκει στις ηλικίες 9-25 ετών (39,1%), είναι άγαμος (62,6%), κάτοικος Αθήνας (40%) και τελειόφοιτος AEI (24,3%).
• Σχεδόν 1 στους 2 χρήστες είναι άνδρας (50,4%).
• Οι χρήστες δεν επιλέγουν κατά κύριο λόγο avatar που να μοιάζει εξωτερικά με τους ίδιους, πέρα από το φύλο.
• Το μεγαλύτερο ποσοστό (67%) δεν έχει συνάψει ερωτική σχέση με κάποιον στο «Second Life».
• Το μεγαλύτερο ποσοστό (83,3 %) των χρηστών που γνώρισαν το σύντροφό τους στο «Second Life», ξεκίνησαν ως ζευγάρι μόνο στο «Second Life» και μετά έγιναν ζευγάρι και στην πραγματική ζωή.

Swing
Ζευγάρια που καλούν στο κρεβάτι τους ένα τρίτο άτομο, δύο ζευγάρια που ανταλλάσσουν συντρόφους, ομάδα ζευγαριών που μαζεύονται σε ένα σπίτι για τον ίδιο σκοπό ή άγνωστοι που συναντιούνται σε κάποιο κλαμπ και κάνουν σεξ. Η ανταλλαγή σεξουαλικών συντρόφων δεν είναι κάτι νέο, συνέβαινε και σε άλλες εποχές (ρωμαϊκά όργια) και δεν θα εκλείψει. Γιατί γίνονται; Όπως γράφει και η σεξολόγος δρ. Ρουθ: «Όλοι έχουμε μία δόση επιδειξιομανίας και ηδονοβλεψίας και ταυτόχρονα η θέα άλλων να κάνουν σεξ προκαλεί έντονη διέγερση. Έτσι, οι εμπειρίες αυτές ανεβάζουν τη λίμπιντο σε πολλούς άνδρες. Αντίθετα, αρκετές γυναίκες “αποσυντονίζονται”».

Porn movies για δύο
Όπως έδειξε έρευνα στη Γαλλία, αυξάνονται αλματωδώς τα ζευγάρια που έχουν εντάξει στην ερωτική τους ζωή και την παρακολούθηση ταινιών σεξ. Συνήθως, οι άνδρες είναι εκείνοι που το επιδιώκουν, αν και δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τους αρέσει. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να έχει από μόνο του επαρκή σεξουαλική διέγερση, μπορεί όμως να την κάνει πιο έντονη. H χρήση τέτοιων ταινιών δημιουργεί προβλήματα μόνο αν εμποδίζει το ζευγάρι να εστιάσει στη μεταξύ του δραστηριότητα ή αν δημιουργεί συγκρίσεις με τους πρωταγωνιστές.

Τα ροζ PC
Σας παρουσιάζουμε επιλεκτικά τα αποτελέσματα έρευνας της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) το 2006 για το διαδικτυακό σεξ, με τη συμμετοχή 800 ανδρών ηλικίας 35-70 ετών.

Πόσοι και ποιοί επισκέπτονται τα ροζ sites;
Οι παρακάτω ηλικιακές ομάδες απάντησαν ότι επισκέπτονται τόπους διαδικτυακού σεξ στα ποσοστά που αναφέρονται:
35-44 ετών: ……………….. 45,5%
45-54 ετών: ………………. 30,3%
55-64 ετών: ………………. 18,3%
65+ ετών: …………………..70,6%

Γιατί;
48% • «Για αυτοϊκανοποίηση.»
14% «Γιατί το κόστος του παραδοσιακού σεξ είναι υψηλό.»
12% «Γιατί φαντασιώνομαι καλύτερα.»

Διαδίκτυο και σεξουαλικότητα
Τα ακόλουθα ποσοστά χρηστών ανά ηλικιακή ομάδα θεωρούν ότι το Διαδίκτυο βοηθά τη σεξουαλική τους ζωή. 35-44 ετών: ….37,7%
45-54 ετών: …………………37%
55-64 ετών: …………………45,4%
65+ ετών: ……………………32,3%

Ιατρική βοήθεια για σεξουαλικά προβλήματα
Μόνο το 10% απάντησε θετικά.

Τα ερωτικά ανομολόγητα των χρηστών
56,1% «Κατεβάζω ερωτικές φωτογραφίες.»
53,4% «Διαβάζω ερωτικές ιστορίες online.»
40,7% «Αυτοϊκανοποιούμαι όσο βρίσκομαι online.»
34,8% «Αυτοϊκανοποιούμαι με φωτογραφίες και βίντεο που κατεβάζω.»

5 λόγοι που προτιμούν το virtual sex
1. «Γιατί είναι ασφαλές και δεν έχει συνέπειες.»
2. «Γιατί ευνοεί τις φαντασιώσεις.»
3. «Γιατί μπορώ να υποδυθώ ρόλους που δεν μπορώ να υποδυθώ στο αληθινό σεξ.»
4. «Γιατί υπάρχει συνενοχή με τον άλλο χρήστη.»
5. «Γιατί δεν βρίσκω σύντροφο.

«Use it or lose it»
Η συχνότητα και η ποιότητα των ερωτικών μας επαφών αποτελούν δείκτη υγείας. Γι’ αυτό και οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το σεξ μάς κάνει καλό δεν είναι μία και δύο, αλλά δεκάδες. Διαβάστε, λοιπόν, μερικούς λόγους για τους οποίους αξίζει να περνάτε περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι σας.

Αντιγηραντικό!
Τρεις οργασμοί την εβδομάδα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής, λένε οι έρευνες. Όταν αισθανόμαστε ικανοποίηση, ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες και αυξητική ορμόνη. Οι πρώτες ελαττώνουν το στρες, προκαλώντας χαλάρωση, ενώ η δεύτερη μειώνει το λίπος και αυξάνει το μυϊκό ιστό, κρατώντας το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση.

Αντιγριπικό!
Οι ευχάριστες εμπειρίες, όπως το σεξ, αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Μάλιστα, μελετητές παρατήρησαν πως όσοι κάνουν σεξ τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, έχουν στο αίμα τους αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από πλήθος λοιμώξεων (π.χ. γρίπη, κρυολόγημα).

Αναλγητικό!
Μετά τη σεξουαλική επαφή απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες που δρουν ως φυσικά παυσίπονα και ανακουφίζουν από τις κεφαλαλγίες τάσης. Επιπλέον, το σεξ συνιστάται και σε περιπτώσεις ήπιου μυϊκού πόνου στην περιοχή του αυχένα, καθώς η χαλάρωση που προκαλεί δρα καταπραϋντικά στους τεντωμένους μυς.

Αντικαρκινικό!
Η αύξηση της συχνότητας εκσπερμάτισης, ακόμα και με αυνανισμό, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στο ότι ο αδένας αποβάλλει τις εκκρίσεις του και παραμένει λειτουργικός. Μάλιστα, μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες 20-30 ετών που εκσπερμάτωναν τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, είχαν 33% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.

Αντιυπερτασικό!
Το σεξ επηρεάζει θετικά την πίεση του αίματος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Queen’s στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας. Για την ακρίβεια, οι άνδρες που είχαν τρεις ή περισσότερες επαφές την εβδομάδα, μείωναν στο μισό τις πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, στην ίδια ομάδα υπήρχαν 50% λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την ομάδα εκείνων που είχαν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αντιρυτιδικό!
Οι γυναίκες με συχνούς οργασμούς έχουν πιο λαμπερό δέρμα, καθώς οι συχνές επαφές αυξάνουν την ελαστικότητα και τη στιλπνότητα του δέρματος, ενεργοποιώντας τον υποδόριο ιστό. Επιπλέον, μέσω της εφίδρωσης, ο οργανισμός απαλλάσσεται από τις τοξίνες. Τέλος, το αίσθημα ότι τις ποθούν ερωτικά τονώνει την αυτοπεποίθησή τους, πράγμα που καθρεφτίζεται στο πρόσωπό τους.

Άλλη… γυμναστική!
Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και το μυϊκό τόνο και να ενισχύσει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση οστών και μυών. Μάλιστα, ο ρυθμός της καρδιάς όταν βρισκόμαστε σε σεξουαλική διέγερση αυξάνεται κατά 70 χτύπους ανά λεπτό και μπορεί να φτάσει μέχρι τους 150. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η συμμετοχή μας είναι ενεργητική και διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε φορά.

Για να δείχνετε νεότεροι!
Όπως δήλωσε στο Vita ο δρ. David Weeks, κλινικός νευροψυχολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου: «Όσοι κάνουν έστω και 15% περισσότερο σεξ από το μέσο όρο, δηλαδή 3 φορές την εβδομάδα αντί για 2, νιώθουν και φαίνονται νεότεροι. Μάλιστα, η μελέτη μας, η οποία βασίστηκε σε 3.000 άνδρες και γυναίκες (16-103 ετών) που έδειχναν νεότεροι από την ηλικία τους, έδειξε ότι οι συχνές ερωτικές επαφές ήταν ο δεύτερος παράγοντας μακροζωίας μετά τη γυμναστική».

Η γυναικεία πλευρά…
Οι γυναίκες που κάνουν σεξ περισσότερο από 2 φορές το μήνα και δηλώνουν ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή είναι πιο αισιόδοξες και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τις υπόλοιπες, σύμφωνα με έρευνα. Επιπλέον, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα οιστρογόνα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

… και η ανδρική
Οι τακτικές εκσπερματίσεις βοηθούν να είναι πιο ενεργοποιημένο το γενετικό σύστημα ενός άνδρα. Όταν ο οργανισμός δεν αποβάλλει τη μεγάλη παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους όρχεις, φαίνεται ότι μειώνει τους ρυθμούς παραγωγικότητάς του.


Ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος;
Έρευνα με επικεφαλής τον Ορέστη Γιωτάκo, διδάκτορα-ψυχίατρο, στην οποία συμμετείχαν 289 ετερόφυλοι άνδρες (μέσος όρος ηλι­κίας: 24,5 έτη) και 137 ετερόφυλες γυναίκες (μέσος όρος ηλικίας: 23,8 έτη), έδειξε ότι:
Οι μεν άνδρες θεωρούν ότι ιδανική σεξουαλική σύντροφος είναι κάποια που διαθέτει ελκυστική εμφάνιση, φτάνει εύκολα σε οργασμό και αρέσκεται σε ερωτικού περιεχομένου ταινίες ή βιβλία.
Οι γυναίκες, από την άλλη, αξιολογούν ως ιδανικό σεξουαλικό σύντροφο κάποιον με εμπειρία στο σεξ ή και κάποιον που έχει τον κυρίαρχο ρόλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Κρατηθείτε στο… ύψος σας!
Μέχρις εδώ καλά. Το σεξ αποδεδειγμένα μας ωφελεί. Τι συμβαίνει, όμως, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Ας δούμε, λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική δυσλειτουργία των ανδρών, να βελτιωθεί η ερωτική διάθεση των γυναικών και να τονωθεί η αυτοεκτίμηση και των δύο.

Για τον άνδρα
Τα φάρμακα για τη στύση

Χορηγούνται με ιατρική συνταγή και στην ουσία χαλαρώνουν τα αγγεία όλου του σώματος και αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πέος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ουσίες σιλδεναφίλη (Βιάγκρα), βαρδεναφίλη (Λεβίτρα, Βιβάνζα) και τανταλαφίλη (Σιάλις). Ο χρόνος που απαιτείται για να δράσουν μπορεί να είναι από 10΄ μέχρι 3 ώρες, ανάλογα με το σκεύασμα και τη δοσολογία. Το ίδιο ισχύει και για το διάστημα που είναι δυνατό να επιτευχθεί στύση, το οποίο μπορεί να κυμανθεί από 4 μέχρι 36 ώρες (για την τανταλαφίλη). Φυσικά, ο χρόνος είναι πιθανό να διαφέρει από άνδρα σε άνδρα, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος και η γενικότερη κατάσταση της υγείας.
Το σχόλιο του ειδικού Η τανταλαφίλη επιτρέπει στον άνδρα να αποσυνδέσει χρονικά τη λήψη χαπιού από τη σεξουαλική επαφή. Από την άλλη, η βαρδεναφίλη και η σιλδεναφίλη αποτελούν καλύτερη επιλογή για όσους έχουν απρογραμμάτιστες επαφές.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες
Η αγωγή που θα ακολουθήσει ένας άνδρας είναι συνδυασμός καταλληλότερης ουσίας και δοσολογίας. Έτσι, όταν η δοσολογία δεν είναι η σωστή ή ο τρόπος που λειτουργεί η ουσία δεν «ταιριάζει» στο συγκεκριμένο οργανισμό, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες, που όμως αντιμετωπίζονται με τις ανάλογες ρυθμίσεις. Aπό τις πιο συνηθισμένες είναι η ζάλη, ο πονοκέφαλος, οι εξάψεις, η δυσπεψία, η ρινική συμφόρηση, ο πόνος στη ράχη (για την τανταλαφίλη) και σπανιότερα διαταραχές στην όραση, όπως ευαισθησία στο φως (για λεπτομέρειες διαβάστε τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων).

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας
Πότε δεν ενδείκνυνται τα φάρμακα;
Η χορήγησή τους σε όσους λαμβάνουν νιτρώδη (φάρμακα για τη θεραπεία της στηθάγχης) αντενδείκνυται. Επίσης, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά ή την πίεσή τους (υπόταση), πάσχουν από ηπατική δυσλειτουργία, νεφρική ανεπάρκεια, κληρονομικές παθήσεις των ματιών ή υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο
πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Σύμφωνα με μελέτη της Μο­νάδας Καρδιαγ­γειακών Νοσημάτων και Σεξουαλικής Υγείας του «Ιπποκράτειου» Noσοκομείου, η λήψη χαπιών για τη στύση βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία

Πότε αποτυγχάνει η θεραπεία;
Η θεραπευτική αποτυχία μπορεί να οφείλεται είτε σε παρενέργειες του φαρμάκου είτε σε λάθος δοσολογία. Ωστόσο, οι πιο συχνές αιτίες είναι οι μεγάλες προσδοκίες των ασθενών, που θεωρούν ότι τα φάρμακα αυτά εξαλείφουν το πρόβλημα, και η έλλειψη υπομονής, γιατί πιστεύουν ότι δίνουν άμεσα αποτελέσματα, ενώ στην πραγματικότητα η αποτελεσματικότητά τους δεν κρίνεται από το πρώτο χάπι. Πολλοί είναι και αυτοί που τα παίρνουν σαν αφροδισιακά. Τα φάρμακα όμως αυτά δεν δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και για να προκαλέσουν διέγερση χρειάζεται κάποιο ερωτικό ερέθισμα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θεραπεία είναι τα ψυχολογικά προβλήματα του άνδρα, η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος για τη σύντροφο, η λανθασμένη άποψη ότι τα φάρμακα προκαλούν την επιθυμία κ.ά.

Υπάρχει λύση;
Ακόμα και αν δεν υπάρχει στύση μετά τη λήψη των χαπιών, υπάρχουν λύσεις:
Συνδυασμός με τεστοστερόνη (μπορεί να ενισχύσει τη δράση τους).
Ενδοπεϊκές ενέσεις (γίνονται στο πέος και προκαλούν άμεση στύση).
Χειρουργική τοποθέτηση μηχανισμού μέσα στο σώμα του πέους, που δίνει άμεση στύση με την ενεργοποίησή του (ενδοπεϊκή πρόθεση).

Τα φάρμακα για τα προβλήματα εκσπερμάτισης
Η γρήγορη!
Οι τοπικές αναισθητικές κρέμες που εφαρμόζονται σε μικρή ποσότητα κάτω από τη βάλανο βοηθούν, αλλά πρέπει να ελέγχεται η δόση, ώστε να μη μειωθεί σημαντικά η αίσθηση της τριβής, και να χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Σε όσους αγχώνονται μην εκσπερματίσουν γρήγορα και τελικά χάνουν τη στύση τους συστήνεται η χορήγηση των φαρμάκων για τη στύση. Η τελευταία λύση είναι τα αντικαταθλιπτικά, που όμως μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία, ενώ η ευεργετική τους δράση παύει όταν σταματήσει η χορήγησή τους. Επομένως, η χρήση τους πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση ειδικού σεξολόγου.

Η… καθυστερημένη
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία για την καθυστερημένη εκσπερμάτιση, και η όποια λύση επιλέγεται με βάση την αιτία του προβλήματος. Αν, για παράδειγμα, κάποιο φάρμακο επηρεάζει την ικανότητα εκσπερμάτισης, τότε συστήνεται κάποιο άλλο, ή αν η αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων, χορηγούνται ορμόνες. Στην περίπτωση όμως που τα αίτια είναι ψυχολογικά, χρειάζεται η επέμβαση ψυχαναλυτή ή ψυχιάτρου, ενώ μπορεί να βοηθήσει και η λήψη αγχολυτικών.

Ποιοι «αντέχουν» πιο πολύ;
Οι Άγγλοι! Για την ακρίβεια, χρειάζονται περισσότερο χρόνο από την αρχή της διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ολλανδοί επιστήμονες, κάνοντας έρευνες για την πρόωρη εκσπερμάτιση σε άνδρες 5 διαφορετικών εθνικοτήτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Marcel D. Waldinger, καθηγητή Σεξουαλικής Ψυχοφαρμακολογίας, τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι «ένα ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι έχουν πρόβλημα, στην πραγματικότητα ανήκαν στο μέσο όρο, δηλαδή άντεχαν γύρω στα 6 λεπτά».
Άγγλοι: ………………………………10΄
Αμερικανοί (ΗΠΑ):………………… 8,1΄
Ολλανδοί: …………………………..6,5΄
Ισπανοί: ………………………………4,9΄
Τούρκοι: ………………………………4,4΄


Ποιοι το θέλουν πιο σκληρό… Σύμφωνα με συγκριτική έρευνα της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, το 79% των ανδρών και των γυναικών πιστεύει ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης του άνδρα είναι η ικανότητά του να ευχαριστεί τη σύντροφό του ερωτικά, γεγονός που προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι συνδέεται με τη σκληρότητα της στύσης. Και για του λόγου το αληθές, ιδού τα ποσοστά των ανδρών που θα ήθελαν να έχουν πιο σκληρή στύση, προκειμένου να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή:
Ισπανία:…… 83%
Τουρκία: …..80%
Ιταλία: ……..76%
Βρετανία: ….62%
Γαλλία: …….57%
Βέλγιο:……. 50%
Σουηδία: …..47%
Ρουμανία:…. 46%
Δανία: ………46%
Ολλανδία: …42%
Φιλανδία:….. 41%
Γερμανία:….. 40%

Τι γίνεται με τους Έλληνες
3 στους 10 άνδρες άνω των 40 ετών πάσχουν από κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία.
500.000 άνδρες εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό το 2025 στην Ελλάδα.
200.000 άνδρες υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν κάποιο από τα φάρμακα αυτά στη χώρα μας.
1.000.000 χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία εκτιμάται ότι λαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
60-85% είναι το ποσοστό της αποτελεσματικότητας των χαπιών, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του άνδρα.

Για τη γυναίκα
Αν και η αντιμετώπιση των ανδρικών σεξουαλικών δυσλειτουργιών έχει προοδεύσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα γυναικεία. Η έρευνα για «ροζ» χαπάκια προχωρά με προβλήματα, καθώς το ζήτημα της διέγερσης και του οργασμού τους είναι πολύπλοκο, ενώ οι όποιες θερα­πείες είναι πιο χρήσιμες για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

«Φάρμακο» για την επιθυμία
Παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώθηκαν δημόσια από πολλούς επιστήμονες, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Boehringer φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει σύντομα το πρώτο φάρμακο-διεγερτικό της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας, που έχει ήδη δοκιμαστεί σε 5.000 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών. Με τη δραστική ουσία flibanserin, το νέο φάρμακο, σε αντίθεση με εκείνα για τη στύση, θα επιδρά στον εγκέφαλο αυξάνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης, που θεωρείται ότι διεγείρει την ερωτική επιθυμία.

Θεραπεία με οιστρογόνα
Συνήθως πρόκειται για τοπική θεραπεία (κρέμα ή ταμπλέτα) που βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία με διάφορους τρόπους: Βελτιώνει την ελαστικότητα του κόλπου, βοηθά ώστε να μην ατροφήσει το αιδοίο, αυξάνει τη ροή του αίματος, αλλά και την ύγρανση του κόλπου. Επιπλέον, επηρεάζει θετικά τη διάθεση στις σεξουαλικές επαφές, όταν η επαφή είναι επώδυνη.

Θεραπεία με προγεστερόνη
Σε πολυάριθμες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη της προγεστερόνης στις γυναίκες οδηγεί σε μείωση της ερωτικής επιθυμίας και σε περιορισμό της ροής του αίματος στο αιδοίο. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση προγεστερόνης ή συνδυασμό προγεστερόνης με οιστρογόνα. Πολλές έρευνες έχουν καταγράψει αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και του ερεθισμού των γυναικών μετά τη χρήση της.

Τεστοστερόνη
Συχνά η έλλειψη ερωτικής επιθυ­μίας σε άνδρες και γυναίκες οφείλεται στη μείωση της τεστοστερόνης. Αν και η χορήγησή της ως φαρμακευτικής θεραπείας στους άνδρες έχει εδραιωθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες. Σε περίπτωση πάντως μειωμένης ερωτικής επιθυμίας, είναι σημαντικό να γίνει ορμονικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν ειναι αναγκαία η χορήγησή της.

Υπάρχουν και αυτά!
Η χρήση της τιβολόνης, ενός φαρμάκου για την οστεοπόρωση, φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία και την ύγρανση του κόλπου.
Για την ύγρανση του κόλπου προτείνονται φαρμακευτικές λιπαντικές ουσίες ή και βιταμίνη Ε.
Η μειωμένη ερωτική επιθυμία σε γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζεται με ένα αντικαταθλιπτικό που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, με δραστική ουσία το bupropion.
Για τη θεραπεία του κολεόσπασμου προτείνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση του μπότοξ, αν και δεν υπάρχει επίσημη ένδειξη ούτε άδεια για τη χορήγησή του γι’ αυτόν το σκοπό.

Φάρμακα «στύσης» για τις γυναίκες;
Έχει βρεθεί ότι η αρτηριοσκλήρυνση σε μικρές αρτηρίες στο αιδοίο και στην κλειτορίδα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στο στάδιο του ερεθισμού, γι’ αυτό και δοκιμάζονται φάρμακα που επιδρούν στις αρτηρίες και στη ροή του αίματος. Ωστόσο, μεγάλες έρευνες δεν κατέληξαν σε θετικά αποτελέσματα, ενώ η χρήση του Βιάγκρα, του Λεβίτρα ή του Σιάλις δεν συνιστάται.

Τι λένε οι ίδιες οι γυναίκες;
Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που βραβεύτηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Σεξουαλική Ιατρική:
41,2% των γυναικών ανέφεραν πως αντιμετώπιζαν τουλάχιστον μία σεξουαλική δυσλειτουργία και αυτό που τις ενοχλούσε περισσότερο ήταν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
57,4% των γυναικών θα ήθελαν να συζητήσουν το σεξουαλικό τους πρόβλημα με έναν ειδικό.
Μόνο 1 στις 3 γυναίκες που επικοινώνησαν με τη γραμμή βοήθειας του ΚΕΣΑΥ είχε μιλήσει με το γιατρό της για θέματα που την απασχολούσαν.


Απόψεις ειδικών
«Το ακραίο σεξ διαλύει το ζευγάρι»
Dr. Ruth Westheimer, ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια

«Οι νέοι πειραματίζονται σεξουαλικά, αλλά τελικά η επιθυμία για ένα σταθερό σύντροφο παραμένει. Σήμερα ίσως υπάρχει περισσότερη πίεση να είναι σεξουαλικά ενεργοί, γι’ αυτό πολλοί επιλέγουν διεξόδους που δεν φαντάζουν οι καλύτερες. Φυσικά είμαι υπέρ των ζευγαριών που δεν “βαλτώνουν”. Αλλά μερικοί φτάνουν στα άκρα. Αντί να δοκιμάσουν νέες στάσεις ή παιχνίδια ρόλων, πιστεύουν πως πρέπει να πραγματοποιήσουν κάθε δυνατή σεξουαλική πράξη. Είναι λυπηρό, αλλά οι άνθρωποι πιστεύουν πως ό,τι βλέπουν στις ταινίες είναι αληθινό. Έτσι, ενώ δέχονται ότι δεν μπορούν να πηδούν από κτίρια αν και ο ήρωας πετάει, δεν σκέφτονται το ίδιο και για τον πρωταγωνιστή που είναι άπιστος… Με την εύκολη πρόσβαση, λοιπόν, στην πορνογραφία, επικίνδυνες ή εξευτελιστικές σεξουαλικές πράξεις ξαφνικά φαίνονται σαν κάτι που ο καθένας οφείλει να κάνει. Ακόμα και αν οι σύντροφοι μπουν στον κόσμο του ακραίου σεξ με τη θέλησή τους, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα βγουν μαζί. Πάντως, από ό,τι φαίνεται, σήμερα οι άνθρωποι δεν παίρνουν περισσότερη ικανοποίηση από το σεξ από ό,τι άλλοτε. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί μία διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν οργασμό, τον περιμένουν και τον απαιτούν.»

«Αντί να κάνουμε σεξ, το αναλύουμε»
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης
Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας
«Σήμερα οι περισσότεροι πάσχουμε από έλλειψη επιθυμίας και φαντα­σίας όσον αφορά το σεξ, και όχι από παθολογικές αιτίες. Δεν είναι τυχαίο που κάνουμε λιγότερο σεξ από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι ζούμε σε μια εποχή που την κυβερνά η εικόνα, με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε λιγότερο και να βλέπουμε περισσότερο. Είμαστε στην εποχή του δήθεν και της κατανάλωσης, έχουμε βάλει το Εγώ μας σε θρόνο και φοβόμαστε να το κάνουμε στην άκρη και να εκτεθούμε. Από την άλλη, έχουμε απομυθοποιήσει τελείως το σεξ – μιλάμε τόσο πολύ γι’ αυτό, που τελικά χάσαμε το μυστήριο και έτσι, αντί να το κάνουμε, το αναλύουμε με μελέτες, έρευνες και θεωρίες. Όμως, για να λειτουργήσει ο άνθρωπος σεξουαλικά, χρειάζεται τόσο τη μαγεία όσο και το να εκτεθεί στον άλλον».

«Στο σεξ τίποτα δεν είναι καινούργιο»
Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Τίποτα δεν είναι πραγματικά καινούργιο στην ερωτική μας ζωή – ούτε η αποχή, που κερδίζει τους νέους στην Αμερική. Δεν έχουν αλλάξει οι συνήθειές μας, αλλά η ανεκτικότητα της κοινωνίας μας, και τα πρότυπα που παίρνουμε ενισχύουν τις συμπεριφορές αυτές. Οι… «τάσεις» στο σεξ, όπως και η οικονομία και η ιστορία, διαγράφουν κυκλική πορεία. Γι’ αυτό και οι έρευνες καταγράφουν μια στροφή των νέων σε παραδοσιακές αξίες, που εξασφαλίζουν σταθερότητα σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει. Κατ’ αναλογία, αυτό που έλκει σεξουαλικά τους νέους στην Ελλάδα δεν είναι οι παρεκκλίσεις, αλλά τα παραδοσιακά στερεότυπα για το φύλο. Στην έρευνα που διενεργήσαμε, ελκυστικός θεωρείται ο άνδρας που βασίζεται στον εαυτό του, υπερασπίζεται τις πεποιθήσεις του, είναι αθλητικός, διεκδικητικός, ριψοκίνδυνος, κυριαρχικός, αρρενωπός, επιθετικός, ατομιστής, ανταγωνιστικός. Αντίστοιχα, ελκυστική θεωρείται η γυναίκα που είναι εύθυμη, ντροπαλή, στοργική, γοητευτική, πιστή, θηλυκή, με κατανόηση, φιλική, εύπιστη, ευγενική, που αγαπάει τα παιδιά.»

Για βοήθεια απευθυνθείτε
Στην Ανώνυμη Γραμμή Επικοινωνίας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (τηλ.: 2310-999.099). Καλύπτει όλη τη χώρα και ανάλογα με το πού βρίσκεστε σας παραπέμπει στην κατάλληλη υπηρεσία.
• Σε σεξολογικά ιατρεία: «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο (τηλ.: 213-20.58.883.), «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο (τηλ.: 210-72.89.250), Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (τηλ.: 2310-994.634).

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: