Σε γονιδιακή προδιάθεση οφείλονται πιθανότατα οι επιπλοκές που εμφανίζουν οι ασθενείς με νέα γρίπη οι οποίοι δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους ειδικούς του Αττικού Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της καθηγήτριας Παθολογίας και προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, κ. Ελένης Γιαμαρέλλου, οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία σχετίζεται με την πιθανότητα σοβαρής φλεγμονής.

Η γονιδιακή αυτή ανωμαλία ενδεχομένως να εξηγεί τις περιπτώσεις νέων και υγιών ασθενών, οι οποίοι περνούν πολύ πιο βαριά τη νέα γρίπη.

«Τη συγκεκριμένη γονιδιακή διαταραχή έφεραν και οι ασθενείς της νέας γρίπης που έχασαν τη ζωή τους χωρίς να πάσχουν από κάποια υποκείμενη νόσο», τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων αναμένεται να δημοσιευθούν σε διεθνές επιστημονικό έντυπο.

Από την άλλη, αμερικανοί ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη IFITM3 καταπολεμά αποτελεσματικά τους ιούς όταν τα επίπεδά της είναι υψηλά.

Η τυχαία ανακάλυψη, εκτιμούν, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποια άτομα αναπτύσσουν σοβαρότερα συμπτώματα από κάποια άλλα όταν μολύνονται με τον Η1Ν1.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Cell» και πιστεύεται ότι με τη βοήθειά τους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες μορφές αντιιικών θεραπειών.

Διαβάστε ακόμα:
Ποιοι περνούν πιο ήπια τη νέα γρίπη
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.10398.asp

Χαμηλή η θνησιμότητα του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/592/ent.10592.asp

Ποιος (να) φοβάται τον H1N1;
http://www.vita.gr/html/ent/419/ent.10419.asp