Προσπαθείτε να μετακινήσετε την τηλεόραση ή σηκώσατε μεγάλο βάρος στα μηχανήματα του γυμναστηρίου και ξαφνικά νιώθετε έναν έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Σηκώνετε την μπλούζα και βλέπετε ένα φούσκωμα στο σημείο που βρίσκεται το έντερό σας. Πρόκειται για κήλη, που σημαίνει ότι ένα όργανο της κοιλιάς, π.χ. το έντερο, «προβάλλει» μέσα από ένα εξασθενημένο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση, που θεραπεύεται εύκολα.

Οι πιο συνηθισμένες κήλες είναι ανδρικές
Bουβωνοκήλη Είναι ο πιο συχνός τύπος κήλης. Δημιουργείται χαμηλά στην κοιλιά, στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε βρέφη.
Kοιλιοκήλη Εμφανίζεται κι αυτή συχνότερα στους άνδρες και δημιουργείται στη νοητή γραμμή -που χωρίζει στη μέση το σώμα μας- από το στέρνο μέχρι τη λεκάνη.

Τι φταίει;
Τα βάρη και η βαριά χειρωνακτική εργασία.
Η κληρονομικότητα.
Η παχυσαρκία.
Η δυσκοιλιότητα.
Το κάπνισμα, επειδή επηρεάζει το μεταβολισμό του κολλαγόνου, που είναι σημαντικό για την αντοχή των μυϊκών ιστών.
Η χρόνια λήψη κορτικοειδών, επειδή προκαλούν ατροφία των ιστών.



Το μέγεθος δεν μετρά!

Το μέγεθος της κήλης δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα του προβλήματος και με το αν χρειάζεται άμεσα επέμβαση. Μπορεί, δηλαδή, η κήλη να είναι μεγάλη, αλλά να μη χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.



Τι θα σας πει ο γιατρός…
Aνατασσόμενη κήλη Όταν η κήλη βγαίνει και ξαναμπαίνει από μόνη της, με αποτέλεσμα να νιώθετε παροδικές ενοχλήσεις. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.
• Μη ανατασσόμενη κήλη Φαίνεται συνεχώς και προκαλεί πόνο. Αυτό σημαίνει ότι έχει εγκλωβιστεί στο σημείο από το οποίο έχει βγει και πρέπει άμεσα να γίνει επέμβαση.
Περισφιγμένη κήλη Όταν η μη ανατασσόμενη κήλη προβάλλει προς τα έξω, έχει σφηνώσει και νιώθετε πόνο ή τάση προς εμετό. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει κίνδυνος να νεκρωθεί το όργανο που περιέχεται στην κήλη, αφού δεν αιματώνεται, και η επέμβαση πρέπει να γίνει επειγόντως, μέσα σε λίγες ώρες.

Πώς αντιμετωπίζεται
Η κλασική χειρουργική μέθοδος τείνει να αντικατασταθεί από:
Τo συνθετικό πλέγμα Αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη μέθοδο. Γίνεται με τοπική αναισθησία, με μια μικρή τομή. Στο σημείο από όπου προβάλλει η κήλη, μπαίνει ένα ειδικό συνθετικό πλέγμα, που χρησιμεύει σαν ιστός και ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα. Μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο εντός 24 ωρών.
Tη Λαπαροσκόπηση Είναι ο νεότερος τρόπος αντιμετώπισης και γίνεται με ολική αναισθησία. Συστήνεται σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά κυρίως όταν επανεμφανίζεται κήλη σε ήδη εγχειρισμένο σημείο ή όταν εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, αριστερά και δεξιά ταυτόχρονα. Επιστρέφετε σπίτι την επόμενη ημέρα, ο πόνος είναι ελάχιστος και ο χρόνος ανάρρωσης σύντομος, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχουν τομές.
Τις περισσότερες φορές, τα απλά αναλγητικά είναι αρκετά για να σας ανακουφίσουν από τον πόνο μετά την επέμβαση. Αν, ωστόσο, ο πόνος είναι έντονος, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής μετά την επέμβαση;
Η πιθανότητα αυτή είναι περίπου 1% στα επόμενα 10 χρόνια μετά την επέμβαση. Ωστόσο, με την τοποθέτηση πλέγματος, η υποτροπή είναι ακόμη πιο σπάνια, ενώ αντίθετα, αν συντρέχουν παράγοντες κινδύνου (π.χ. παχυσαρκία, αγωγή με κορτικοειδή), οι πιθανότητες υποτροπής μπορεί να αυξηθούν.

Η μόνη αποτελεσματική αντιμετώ­πιση της κήλης είναι η χειρουργική επέμβαση




Να βάλω ζώνη;

Η ειδική ζώνη, που πιέζει την κήλη προς τα μέσα, χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως τρόπος αντιμετώπισης της κήλης. Σήμερα, όμως, δεν αποτρέπει την επέμβαση, ενώ, αντίθετα, η χρόνια χρήση της μπορεί να δυσκολέψει τη χειρουργική αποκατάσταση. Αν, όμως, θέλετε να φορέσετε κηλεπίδεσμο, ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας.



Πώς θα την αναγνωρίσετε

Όταν το όργανο προβάλλει από το τοίχωμα της κοιλιάς:
1. Αν είναι το έντερο ή το εσωτερικό λίπος της κοιλιάς, τότε είναι επώδυνο.
2. Αν είναι η ουροδόχος κύστη, έχετε δυσκολία στην ούρηση.
3. Αν είναι η ωοθήκη, προκαλείται πόνος όμοιος με αυτόν της εμμήνου ρύσεως.

Όταν το όργανο δεν προβάλλει από το τοίχωμα:
1. Μπορεί να εμφανίζεται στιγμιαία, π.χ. όταν βήχετε, μια διόγκωση στο σημείο της κήλης ή πόνος.
2. Μπορεί να δείτε μια διόγκωση στην κοιλιά, που εξαφανίζεται όταν ξαπλώνετε και εμφανίζεται όταν είστε όρθιοι.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρ. Σταύρο Καρακόζη, γενικό χειρουργό, διευθυντή της Xειρουργικής Kλινικής στην «Ευρωκλινική Αθηνών».