Προειδοποίηση ότι τα φυτικά σκευάσματα επηρεάζουν τη δράση φαρμάκων για την καρδιά εξέδωσαν αμερικανοί ειδικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της «Mayo Clinic», τα φυτικά σκευάσματα, όπως π.χ. το βαλσαμόχορτο (γνωστό και ως St. John’s Wort) και το ginkgo biloba, περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που καταπολεμούν την αρρυθμία και την υπέρταση.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American College of Cardiology», οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν το θεράποντα γιατρό τους σε περίπτωση που λαμβάνουν φυτικά σκευάσματα.

Το βαλσαμόχορτο λαμβάνεται κυρίως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των προβλημάτων ύπνου.

Το ginkgo biloba θεωρείται ότι βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την όξυνση της προσοχής και της ενεργητικότητας, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε ασθενείς που λαμβάνουν αιμολυτικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η βαρφαρίνη.

«Πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας όσον αφορά τα φυτικά προϊόντα, γιατί τα βλέπουν ως φυσικά», εξηγεί ο καθηγητής και καρδιολόγος δρ. Αρσάντ Τζαχανγκίρ.

«Ο όρος “φυσικό” δεν σημαίνει πάντοτε ότι τα προϊόντα αυτά είναι και ασφαλή», συνεχίζει. «Κάθε ουσία που λαμβάνουμε επιδρά στον οργανισμό μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

«Εντοπίσαμε κάποιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ βοτάνων-φαρμάκων, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή ενός ασθενούς», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:
Ginkgo biloba κατά εγκεφαλικού
http://www.vita.gr/html/ent/531/ent.7531.asp

Μενού για την καρδιά: Follow your… heart!
http://www.vita.gr/html/ent/044/ent.10044.asp

Τα πιάτα που «αγαπούν» την καρδιά µας!
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.8030.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: