Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η υπεριώδης ακτινοβολία (δηλαδή οι ακτίνες UVA και UVB) ευθύνεται για τις αντιδράσεις του δέρματος στον ήλιο. Η UVB ευθύνεται για το κοκκίνισμα και το έγκαυμα και μετριέται με το SPF, που δείχνει πόσα λεπτά παραπάνω μάς προστατεύει το προϊόν από ό,τι αν δεν βάζαμε αντιηλιακό. Η UVA είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση, τις φωτοευαισθησίες, αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος. Δεν υπάρχει στάνταρ δείκτης προστασίας για την UVA, ωστόσο η νέα τεχνολογία των αντιηλιακών μπορεί να σας προστατεύσει.

Πρόσωπο με πρόσωπο
Τα αντιηλιακά εμπλουτίζουν συνεχώς τις συνθέσεις τους με νέες τεχνολογίες και με συστατικά όπως η σόγια (π.χ. soya actif), που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης και δρουν ενάντια στις σκούρες κηλίδες. Άλλος ένας εξίσου πολύ σημαντικός παράγοντας στη σύνθεση των αντιηλιακών είναι το υαλουρονικό οξύ, που προσφέρει πλούσια και βαθιά ενυδάτωση και καταπολεμά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες (συνήθως περιέχεται στα αντιηλιακά με αντιρυτιδική δράση). Τέλος, το γιαούρτι, ένα από τα πιο φυσικά συστατικά, αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας στις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας και προσφέρει αίσθηση δροσιάς.

Yποστήριξη εκ των έσω
Εξάνθημα, αίσθηση κνησμού, σπυράκια και ερυθρότητα είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ευαίσθητες επιδερμίδες. Τα προϊόντα αντιηλιακής προστασίας με υψηλό δείκτη (50+) είναι ένα σημαντικό «όπλο» προστασίας. Όταν όμως δεν εφαρμόζονται αρκετά συχνά, η άμυνα του δέρματος αποδυναμώνεται εξαιτίας της επίδρασης των υπεριωδών ακτίνων. Τα ανοσοκύτταρα του δέρματος (τα κύτταρα του Langherans) αλλοιώνονται.
Το αποτέλεσμα: Η επιδερμίδα γίνεται πιο ευάλωτη στον ήλιο.

Body count
Λεπτές υφές που απλώνονται εύκολα, δεν κολλάνε και δεν γυαλίζουν, σπρέι που ψεκάζονται ανάποδα για τα σημεία που δεν μπορείτε να φτάσετε, κρέμες ή γαλακτώματα που αφήνουν ένα αόρατο φιλμ στην επιδερμίδα, συνθέσεις ανθεκτικές στην εφίδρωση για τους λάτρεις των σπορ: Τα νέα αντιηλιακά για το σώμα έχουν καινοτόμες συνθέσεις και συνδυασμούς φωτοπροστατευτικών μέσων, για να καλύπτουν κάθε ανάγκη σας και να απολαμβάνετε με ασφάλεια την ηλιοθεραπεία σας.

Λογική & ευαισθησία
Αντί να χρησιμοποιούν χημικά συστατικά και παράγωγα πετρελαίου (parabens) που απορροφούν τις ακτίνες UV, περιέχουν οξείδιο Zinc, το οποίο επικάθεται στην επιδερμίδα και απομακρύνει τις ακτίνες UV, αντανακλώντας τις. Επίσης, άλλα δημοφιλή συστατικά που περιέχονται στα αντιηλιακά για τις ευαίσθητες επιδερμίδες είναι το πράσινο τσάι, η βιταμίνη C, το ιαματικό νερό με ιχνοστοιχεία, και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

After the sunset
Αν υποθέσουμε ότι το αντιηλιακό είναι το μέτρο προφύλαξης από τον ήλιο, το after sun είναι το αντίδοτο σε τυχόν φθορές που μπορεί να προκαλέσει. Πρόκειται για προϊόντα με μελετημένη σύνθεση που ενυδατώνουν την επιδερμίδα και -το σημαντικότερο- μειώνουν τους ερεθισμούς που προκύπτουν από την έκθεση στον ήλιο. Η σύνθεσή τους είναι μακράν πιο ευεργετική από τις κανονικές κρέμες σώματος και η χρήση τους επιβάλλεται κατευθείαν μετά την έκθεση στον ήλιο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν φλεγμονές. Τα δραστικά συστατικά τους ενισχύουν την προστασία των κυττάρων και ενυδατώνουν σε βάθος.
Προσοχή: Η χρήση τού after sun προϊόντος συνιστάται μέχρι να τελειώσει όλο το μπουκάλι, ακόμα κι όταν η περίοδος της ηλιοθεραπείας έχει τελειώσει.

Tο Savoir Faire του ήλιου
(σύμφωνα με τα στοιχεία του www.myskincheck.gr)
– Aποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας (11.00-15.00).
– Απλώστε αρκετή ποσότητα αντιηλιακού πριν από την έκθεση στον ήλιο.
– Προστατευτείτε με ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου.
– Απλώνετε αρκετή ποσότητα προϊόντος: Δύο στρώσεις είναι καλύτερες από μία.
– Μην ξεχνάτε τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού και το πάνω μέρος του πέλματος.
– Επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες περίπου ή μετά από το μπάνιο ή μετά από έντονη εφίδρωση (ακόμη κι αν η σύνθεση είναι πολύ ανθεκτική στο νερό).
info: Για περισσότερες πολύτιμες συμβουλές, επισκεφτείτε το παραπάνω site, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) με την υποστήριξη της La Roche Posay.

Ελεύθερες και όχι ωραίες
Kατηγορούνται για πολλά (γήρανση, καρκίνος, νόσος Aλτσχάιμερ κ.ά.), αλλά τι ακριβώς είναι στην πραγματικότητα οι ελεύθερες ρίζες; «Είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του οξυγόνου με διάφορα μόρια του σώματός μας. Η βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες είναι μια διαδικασία οξείδωσης, ανάλογη της οξείδωσης του σιδήρου (σκουριά). Οι ελεύθερες ρίζες, βέβαια, είναι απαραίτητες σε πάρα πολλές μεταβολικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται μέσα στο σώμα. Χρησιμεύουν στο ανοσοποιητικό σύστημα για την εξουδετέρωση των μικροβίων. Χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να μεταβολίσουμε και να απορροφήσουμε τις τροφές, ούτε να ελέγξουμε τους μυς μας ή να κάνουμε κάποια κίνηση. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, η δυνατότητα του οργανισμού να τις ελέγξει μειώνεται. Οι ελεύθερες ρίζες ξεφεύγουν από τον έλεγχο και αρχίζουν να “κομματιάζουν” τα κύτταρα», εξηγεί ο δερματολόγος δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς.
Τι να κάνετε; Ευτυχώς, υπάρχει φως στο τούνελ. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μείωση του καπνίσματος, χρήση αντιηλιακών ή καλλυντικών με SPF και με συστατικά όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την υγεία του οργανισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News