Η κατανάλωση σολομού τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κάθετα, επειδή το ψάρι αυτό ωφελεί και είναι -επίσης- νόστιμο. Εντούτοις, τώρα μπαίνει ερωτηματικό στο ζήτημα του «υγιεινού»: Αμερικανοί ετοιμάζουν γενετικά μεταλλαγμένο σολομό, επειδή συμφέρει οικονομικά. Ο μεταλλαγμένος σολομός διπλασιάζει το μέγεθός του στο μισό χρόνο σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς σολομούς. Ο μεν γενετικά τροποποιημένος είναι έτοιμος για κατανάλωση στους 18 μήνες, ενώ ο φυσιολογικός στα 3 χρόνια.

Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός δεν γίνεται «τέρας» με την έννοια του μεγέθους, δηλαδή η ανάπτυξή του σταματά στη συνήθη, απλώς την επιτυγχάνει στο μισό χρόνο.
Εντούτοις, όσοι έχουν ενστάσεις δεν επισημαίνουν απλά το μορφολογικό ζήτημα. Επιμένουν ότι σημαντικός κίνδυνος είναι ο γενετικά μεταλλαγμένος σολομός να ξεφύγει από τα όρια των ιχθυοκαλλιεργειών και να περάσει στα κοπάδια των φυσιολογικών.

Όπως για όλα τα μεταλλαγμένα ήδη, δηλαδή, ισχύουν οι δύο βασικοί κίνδυνοι: Πρώτον, δεν ξέρουμε τους κινδύνους που κρύβουν για τον καταναλωτή και, δεύτερον, άπαξ και δημιουργηθούν, δεν έχουμε απόλυτα ασφαλή τρόπο να τα περιορίσουμε σε «καραντίνα». Ο συγκεκριμένος σολομός έχει «δημιουργηθεί» από δεκαετίας και οι «δημιουργοί» του διαπραγματεύονται πιεστικά τα τελευταία χρόνια για να τους δοθεί άδεια από το αμερικανικό κράτος να εμπορεύονται το σολομό τους. Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η άδεια. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή να δοθεί στο άμεσο μέλλον.


Διαβάστε ακόμη:
Έρχονται οι μεταλλαγμένες πατάτες
http://www.vita.gr/html/ent/085/ent.11085.asp


Το σούπερ-κοτόπουλο έρχεται!
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.7398.asp

Tα ψάρια-πρωταθλητές
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.1378.asp

Καπνιστός σολομός
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.1257.asp