Ένας ερευνητής της Αντικαρκινικής Εταιρείας των ΗΠΑ, ο κ. Patel, διαπίστωσε -με έρευνά του- ότι ανεξαρτήτως του αν αθλούμαστε ή όχι, οι ώρες που περνάμε καθιστοί στην καρέκλα αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Στην έρευνά του πιο ζημιωμένες από το καθισιό βγήκαν ειδικά οι γυναίκες. Όσες κάθονταν πάνω από 6 ώρες την ημέρα (άρα όλες οι υπάλληλοι γραφείου) είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνες που περνούσαν καθιστές το πολύ ένα 3ωρο την ημέρα. Στους άνδρες, αντίστοιχα, εκείνοι που περνούσαν στην καρέκλα ή στην πολυθρόνα πάνω από 6 ώρες την ημέρα, είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους άνδρες που κάθονταν λιγότερο από 3 ώρες.

Αναλύοντας περισσότερο τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ειδικός διαπίστωσε ότι αυτό δεν ίσχυε τόσο πολύ για τις κακοήθεις νόσους όσο για τα καρδιαγγειακά. Εικάζει ότι αυτό οφείλεται στο ότι το πολύωρο καθισιό επηρεάζει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερίνη, την πίεση του αίματος, την ορμόνη λεπτίνη, τη γλυκόζη και άλλους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας.

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα (στα αγγλικά) στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».



Διαβάστε ακόμη:
Ξαπλώστε στην καρέκλα
http://www.vita.gr/html/ent/776/ent.11776.asp


Ορθώστε το αναστημά σας!
http://www.vita.gr/html/ent/916/ent.6916.asp

Άνοδος επαγγελματική με ίσιο κορμί!
http://www.vita.gr/html/ent/169/ent.10169.asp

Η γιόγκα χαρίζει ύψος!
http://www.vita.gr/html/ent/762/ent.5762.asp