Από τη μία η κλασική δυτική ιατρική και από την άλλη οι παραδοσιακές ανατολικές θεραπευτικές μέθοδοι. Ταμπέλες που εδώ και χρόνια έχουν μπει σε δύο διαφορετικές οδούς ίασης, που, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να αντιμάχονται η μία την άλλη. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, λοιπόν, η γνώση και η εμπειρία τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης είναι στις υπηρεσίες σας.

1. Πόνοι περιόδου
Για να μην περνάτε τις μέρες σας στο κρεβάτι.
Στη Δύση
Συνήθως, η φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά και σπασμολυτικά είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας (εμφανίζεται από την πρώτη περίοδο), ενώ μπορεί να βοηθήσουν τα ζεστά ντους, τα θερμά επιθέματα στο υπογάστριο και το να ξαπλώσετε σε εμβρυϊκή θέση. Εάν αυτά δεν είναι αρκετά, το επόμενο βήμα είναι η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.
Στην Ανατολή
Μασάζ με αιθέρια έλαια Τέσσερις ημέρες πριν από την περίοδο ή μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα, κάντε μασάζ στην κοιλιά από δεξιά προς τα αριστερά, μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Ισχυρή δράση έχουν το χαμομήλι, το γεράνι και η μέντα, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωριστά ή σε συνδυασμό. Η αναλογία είναι συνολικά 3 σταγόνες ελαίου (πριν την περίοδο) ή 5 σταγόνες (κατά τη διάρκεια της περιόδου) ανά 5 ml ελαίου βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο).
Πιεσοθεραπεία, ρεφλεξολογία Με τον αντίχειρα και τα δάχτυλα, κάντε ροές (συνεχείς και σταθερές πιεστικές κινήσεις προς τα κάτω), από το μέσο της γάμπας μέχρι τους αστραγάλους, για 1-2 λεπτά. Οι περιοχές αυτές αντιστοιχούν στο γεννητικό σύστημα και θα σας ανακουφίσουν σημαντικά.

2. «Το πόδι του αθλητή»
Mυκητίαση στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού, που οφείλεται στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και στην υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.
Στη Δύση
Αρχικά η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα (με τη μορφή κρέμας, σκόνης, διαλυμάτων, σπρέι) κατά των μυκήτων, που χορηγούνται τοπικά για μερικές εβδομάδες. Αν το πρόβλημα επανέλθει, μπορεί να χορηγηθεί αντιμυκη-τιασική αγωγή και από το στόμα.
Στην Ανατολή
Μασάζ με tea tree oil Αφού πλύνετε τα πόδια σας, βυθίστε τα μέχρι τον αστράγαλο σε μια λεκάνη, στην οποία έχετε αναμείξει ζεστό νερό με 10-12 σταγόνες tea tree oil. Αφήστε τα μέχρι το νερό να γίνει χλιαρό, βγάλτε τα και σκουπίστε τα καλά. Στη συνέχεια,
διαλύστε σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο 5 σταγόνες tea tree oil και κάντε επάλειψη στα σημεία που πάσχουν χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 1 φορά την ημέρα.

3. Όνειρα γλυκά
Πολλά είναι τα πράγματα που μπορούν να χαλάσουν τη σχέση σας με το Μορφέα, όπως το γεγονός ότι παραφάγατε, οι πολλοί καφέδες και τα ξενύχτια με τους φίλους, τα προβλήματα στη δουλειά ή ένας τσακωμός με το/τη σύντροφό σας.
Στη Δύση
Αν το πρόβλημα είναι παροδικό (για παράδειγμα κάνατε γυμναστική αργά το βράδυ), δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Κάντε απλώς το αυτονόητο, δηλαδή μη γυμνάζεστε πριν κοιμηθείτε. Αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, συμβουλευτείτε ένα γιατρό, ο οποίος θα εντοπίσει πρώτα την αιτία (για παράδειγμα κάποιο φάρμακο που παίρνετε ή η κατάθλιψη) και έπειτα θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή (π.χ. τροποποίηση αγωγής ή υπναγωγά χάπια).
Στην Ανατολή
Γιόγκα (Savasana) Ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι με τα πόδια σας ανοιχτά, τα χέρια δίπλα στο σώμα (όχι κολλημένα σε αυτό) και τις παλάμες να «κοιτούν» το ταβάνι. Κρατήστε τον κορμό σας σε ευθεία και κάντε αναπνοές, φουσκώνοντας την κοιλιά σας. Εισπνεύστε αργά και σταθερά λέγοντας νοερά «ένα» και εκπνεύστε λέγοντας το ίδιο, συνεχίστε λέγοντας «δύο», εκπνεύστε λέγοντας «δύο» κ.ο.κ.

4. Εμμηνόπαυση
Ευτυχώς, οι αντιλήψεις γύρω από αυτή τη φάση της ζωής μιας γυναίκας έχουν αλλάξει. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά της.
Στη Δύση
Τα συχνότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, η νυκτερινή εφίδρωση, η ξηρότητα του κόλπου, οι απότομες αλλαγές της ψυχικής διάθεσης. Στις απλές περιπτώσεις, η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική (π.χ. χρήση κολπικών λιπαντικών κρεμών) και συστήνεται η λήψη προληπτικών μέτρων που θα τα περιορίσουν, όπως σωστή διατροφή, τακτική γυμναστική κ.ά. Η φαρμακευτική αγωγή (λήψη ορμονών) είναι το επόμενο στάδιο και γίνεται πάντα με την καθοδήγηση ειδικού.
Στην Ανατολή
Από την Κίνα Βράζετε 12 γρ. επεξεργασμένη Rehmannia glutinosa, 6 γρ. κράνα, 4,5 γρ. Rz. Alismatis, 3 γρ. ρίζα ασφόδελου, 3 γρ. φλοιό ιτιάς, 4,5 γρ. Poria cocos, 6 γρ. διοσκόρια και 4,5 γρ. Mu Dan Pi (είδος κόκκινης Παιώνιας) σε 3 κούπες νερό για 30 λεπτά και τα σουρώνετε. Έπειτα, ξαναβράζετε τα ίδια βότανα σε 2 κούπες νερό για 20 λεπτά, ανακατεύετε το πρώτο με το δεύτερο υγρό και πίνετε 1 φλιτζάνι το πρωί και 1 φλιτζάνι το βράδυ για διάστημα περίπου 2 μηνών.
Μασάζ με τριαντάφυλλο Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Διαλύστε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, 18 σταγόνες από το έλαιο και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα. Εναλλακτικά, κάντε μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς με 3 σταγόνες έλαιο κυπαρισσιού διαλυμένο σε 5 ml αμυγδαλέλαιο.
Γιόγκα (Halasana) Ξαπλώστε ανάσκελα, φέρνοντας τα γόνατα στο στήθος. Έπειτα, τεντώστε τα πόδια και σιγά-σιγά κατεβάστε τα πίσω από το κεφάλι, πάνω στο πάτωμα. Σταθεροποιήστε την πλάτη σας με τα χέρια και μείνετε εκεί όσο μπορείτε, χωρίς να ζορίζεστε. Σταδιακά αυξήστε το χρόνο παραμονής σας.

5. Για το έκζεμα
Αν και δεν απειλεί την υγεία σας, συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στην εμφάνισή σας, ενώ η φαγούρα δεν σας αφήνει σε ησυχία.
Στη Δύση
Η συνήθης τακτική είναι η τοπική εφαρμογή κρεμών με κορτιζόνη. Ανάλογα με το μέρος που εμφανίστηκε το πρόβλημα (πρόσωπο ή σώμα) και το πόσο πρόσφατο είναι, επιλέγεται και το κατάλληλο είδος κορτιζόνης. Επίσης, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ανοσοτροποποιητικές κρέμες, ενώ αν το έκζεμα οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, μπορεί να χορηγηθούν αντιισταμινικά από το στόμα.
Στην Ανατολή
Επάλειψη με έλαια Διαλύστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου σε 20 ml λάδι καλέντουλας και κάντε με το μείγμα αυτό επάλειψη.
Από την Κίνα Σε μια κατσαρόλα βάζετε 1 λίτρο νερό. Μόλις βράσει, ρίχνετε 9 γρ. Long Dan Cao, 9 γρ. Huang Qin, 9 γρ. Zhi Zi, 15 γρ. Pu Gong Ying, 15 γρ. Zi Hua Di Ding, 12 γρ. Lian Qiao, 12 γρ. Bai Xian Pi, 15 γρ. Bai Ji Li, 9 γρ. Ze Xie, 12 γρ. Chi Fu Ling, 9 γρ. Che Qian Zi, 4 γρ. Gan Cao. Τα σιγοβράζετε σε φωτιά για 45΄ και όταν μείνει η μισή ποσότητα νερού, αφαιρείτε τα βότανα και χωρίζετε το αφέψημα σε 2 δόσεις, που πίνετε πρωί και βράδυ επί 1 μήνα περίπου. Από εκεί και πέρα επισκεφτείτε ξανά τον ειδικό.

6. Αντίο δυσκοιλιότητα
Άλλο ένα πρόβλημα της εποχής μας, που οφείλεται τις περισσότερες φορές στη λάθος διατροφή, το άγχος και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Στη Δύση
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου πλούσιου σε φυτικές ίνες, ενώ η τακτική γυμναστική, το να πίνετε αρκετό νερό και η αποβολή του άγχους είναι εξίσου σημαντικά. Ωστόσο, αρχικά πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Έπειτα, αν η αιτία είναι συγκεκριμένη, π.χ. κάποιο φάρμακο, αντιμετωπίζεται πρώτα ο παράγοντας αυτός. Στις χρόνιες περιπτώσεις, η αποκατάσταση των φυσιολογικών κενώσεων γίνεται με την εφαρμογή ενός προγράμματος επανεκπαίδευσης του εντέρου. Μόνο όταν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά συστήνεται η χρήση καθαρτικών και υποκλυσμών.
Στην Ανατολή
Μασάζ με έλαια Προσθέστε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο, 13 σταγόνες μάραθο και 13 σταγόνες δεντρολίβανο ή σε 15 ml αμυγδαλέλαιο, 6 σταγόνες μαύρο πιπέρι, 4 σταγόνες βασιλικό και 2 σταγόνες μάραθο. Κάντε μασάζ δεξιόστροφο στην περιοχή της κοιλιάς.
Γιόγκα Τεντώστε τα χέρια σαν να θέλετε να φτάσετε το ταβάνι, έτσι ώστε να τεντώσει η κοιλιά σας. Έπειτα, πλέξτε τα δάχτυλά σας και κάντε με τον κορμό σας περιστροφές 90 μοιρών. Εξίσου βοηθητικές είναι και οι πλαϊνές κάμψεις. Οι περιστροφές και οι κάμψεις γίνονται εναλλάξ και, αν μπορείτε, είναι καλό να τις επαναλάβετε 8 φορές. Πριν ξεκινήσετε τις κινήσεις αυτές, πιείτε 2 ποτήρια χλιαρό νερό.

7. Για τη ναυτία
Μήπως το ταξίδι με αυτοκίνητο ή με πλοίο σάς «χαλάει» το στομάχι; Αν θέλετε να εξερευνήσετε την Ελλάδα χωρίς ταλαιπωρία, καλό είναι να πάρετε τα μέτρα σας.
Στη Δύση
Συνήθως συστήνεται η λήψη φαρμάκων που περιορίζουν τη ναυτία. Λαμβάνονται μισή ώρα πριν από το ταξίδι. Φυσικά, αν το ταξίδι διαρκεί αρκετές ώρες, η δόση πρέπει να επαναληφθεί.
Στην Ανατολή
Φάτε πιπερόριζα Μπορείτε να μασήσετε μια μικρή ποσότητα φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (προσοχή γιατί καίει) μία ώρα πριν από το ταξίδι ή όταν νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα. Μπορείτε, ακόμα, να ψιλοκόψετε μια μικρή ποσότητα ρίζας (όση μία σκελίδα σκόρδο) και να τη ρίξετε από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό για να πίνετε στο ταξίδι.
Ασκήστε πιέσεις Κάντε κυκλικές κινήσεις για 1-2 λεπτά στη περιοχή του πέλματος, ξεκινώντας από το σημείο κάτω από τη βάση του μεγάλου δαχτύλου με κατεύθυνση προς την καμάρα και σε όλη την καμάρα. Εκεί βρίσκονται οι αντανακλαστικές περιοχές του οισοφάγου, του στομάχου και όλου του πεπτικού συστήματος.

Γενικές οδηγίες
*Όταν επιλέγετε το μασάζ, φροντίστε έπειτα να σκεπάζετε το σώμα σας με μια κουβέρτα και να μένετε χαλαροί για λίγη ώρα, ώστε τα έλαια να εισχωρούν στον οργανισμό και να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας.
*Η αναλογία για να φτιάξετε κάποιο ρόφημα είναι 1 κουταλάκι από το βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό.

Διευκρινίσεις
*Οι περιπτώσεις που παρουσιάζουμε αφορούν «μικρά» προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολλοί από εμάς στην καθημερινότητά μας.
*Τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στο κείμενο είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν από μόνα τους θεραπεία για τα συγκεκριμένα προβλήματα.
*Ακόμα και οι «φυσικές» θεραπείες μπορεί να έχουν παρενέργειες, αν δεν ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΒΙΖΑΚΗ, γαστρεντερο-λόγο-ηπατολόγο, τη δρ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τον κ. ΝΙΚΟ ΒΡΑΧΝΗ, μαιευτήρα-γυναικολόγο, την κ. ΜΑΤΙΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, φυσικοπαθητικό, τον κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΛΑΔΗ, ρεφλεξολόγο, την κ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, εισηγήτρια γιόγκα, τον κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΙΑΠΗ, BSc Τraditional Chinese Μedicine of Middlesex University London, Beijing University of China, και την κ. ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, αρωματοθεραπεύτρια.