Από τη Μαργαρίτα Βράγκου, Τεχνολόγο – Γεωπόνο, Ανθοδέτρια – Διακοσμήτρια

Με απλό και οικονομικό τρόπο μπορούμε να ομορφύνουμε το παράθυρο της κουζίνας μας, ή τη βεράντα μας έξω από αυτήν. Τα μυρωδικά φυτά, εύκολα στην καλλιέργειά τους, μπορούν να δώσουν ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Πώς; Σε γλάστρες μικρού μεγέθους (12 x 12 ή 15 x 15 εκατοστά) φυτέψτε βασιλικό, δυόσμο, μέντα, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό, σέλινο, μελισσόχορτο, άνηθο και τοποθετήστε τα στο παράθυρό σας. Με λιγοστές απαιτήσεις σε νερό, μπορείτε να έχετε φρέσκα μυρωδικά την ώρα που μαγειρεύετε, αλλά και ένα στολισμένο παράθυρο.

Για το μπαλκόνι σας, προμηθευτείτε ρηχές ζαρντινιέρες, αφού τα μυρωδικά φυτά αναπτύσσουν επιφανειακές ρίζες. Μεταλλικές βάσεις για να τις κρεμάσετε στα κάγκελα και τοποθετείστε 3-4 φυτά σε κάθε ζαρντινιέρα.

Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε ένα αφράτο χώμα (π.χ. τύρφη) καλής ποιότητας, ώστε να αποφύγετε την ανάπτυξη εντόμων εδάφους.

Το καλοκαίρι μπορείτε να αποξηράνετε τα μυρωδικά σας και να τα φυλάξετε σε γυάλινα βαζάκια για το χειμώνα.

Επειδή, ως επί των πλείστων τα μυρωδικά έχουν πράσινες αποχρώσεις, τοποθετείστε διακοσμητικά στικ (πεταλούδες, μύλους, νεράιδες κλπ.) της αρεσκείας σας μέσα στις γλάστρες για να δώσετε περισσότερο χρώμα.