Για να φυτέψετε φράουλες στο μπαλκόνι σας ένας είναι ο βασικός παράγοντας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η επιτυχία της καλλιέργειά σας. Η ηλιοφάνεια. Η φράουλα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από ήλιο, για να αναπτυχθεί, για να δέσει καρπούς και για να τους κοκκινίσει.

Προμηθευτείτε ζαρντινιέρες ή γλάστρες που να μην είναι πολύ κοντές. Η φράουλα είναι φυτό που κρεμάει.

Σε ζαρντινιέρα 1 μέτρου μπορείτε να φυτέψετε 5 ρίζες φράουλας ανά 20 εκ. περίπου. Υπολογίστε ανάλογα αν τις φυτέψετε σε γλάστρες. Γεμίστε τις ζαρντινιέρες με αφράτο χώμα (τύρφη και περλίτη). Στις θέσεις φύτευσης ανοίξτε τρύπες και φυτέψτε τις ρίζες που έχετε προμηθευτεί από το φυτώριο. Ποτίστε αμέσως μετά τη φύτευση. Προσέξτε να μην παραποτίζετε και σαπίζουν τα φυτά γιατί τον πρώτο μήνα έχουν μικρό ριζικό σύστημα. Καλό είναι να λιπαίνετε κάθε 15- 20 μέρες. Υπάρχουν βιολογικά λιπάσματα, στο εμπόριο, που απλά δίνουν στα φυτά τα στοιχεία που λείπουν από το χώμα και τα βοηθάνε στην ανάπτυξη, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στον άνθρωπο. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τα λιπάσματα, μπορείτε κάθε μήνα να προσθέτετε λίγη κοπριά (καλά χωνεμένη) και να ανακατεύετε το χώμα. Σε περίπτωση που εμφανιστούν ζιζάνια στη γλάστρα ξεριζώστε τα αμέσως για να κρατήσετε καθαρή την επιφάνεια.

Μπορείτε να ρίχνετε λίγο θειάφι προληπτικά σαν πούδρα, το οποίο όμως ξεπλένεται εύκολα και δεν είναι επιβλαβές. Σε περίπτωση εμφάνισης μυκήτων να χρησιμοποιήσετε χαλκό. Όταν οι φράουλες σχηματιστούν προσπαθήστε να μην ακουμπάνε στο χώμα και σαπίσουν. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν πριν να φυτέψετε σκεπάσετε τη ζαρντινιέρα με μια μαύρη χοντρή σακούλα και ανοίξετε τρύπες στα σημεία φύτευσης.

Όταν οι φράουλες κοκκινίσουν αρκετά είναι έτοιμες για κατανάλωση!