Ορισμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών που ανήκουν στην κατηγορία των SSRIs (αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) φαίνεται ότι δεν δρουν το ίδιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται από ασθενείς οι οποίοι παράλληλα παίρνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ιμπουπροφένη και η παρακεταμόλη.

Η έρευνα διεξήχθη από το New York’s Rockefeller University και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνά τους -η οποία διεξήχθη σε πειραματόζωα- δεν αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη ότι τα εν λόγω παυσίπονα σταματούν τη δράση των συγκεκριμένων αντικαταθλιπτικών. Ωστόσο, τα συμπεράσματα της μελέτης τους θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους γιατρούς που χορηγούν αντικαταθλιπτική αγωγή σε ασθενείς, συνήθως ηλικιωμένους, οι οποίοι ήδη παίρνουν συστηματικά παυσίπονα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη βρετανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Hull έχει φανεί ότι τα περισσότερα ευρέως συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά έχουν ελάχιστα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα (placebo). Μόνο σε πολύ βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης έχει φανεί ότι τα αντικαταθλιπτικά έχουν σημαντική δράση στη βελτίωση της ψυχικής υγείας του ασθενούς.