Τα καρδιακά επεισόδια που συμβαίνουν μεταξύ 6 π.μ. και 12 μ.μ. προκαλούν έως και 20% μεγαλύτερη βλάβη στον καρδιακό ιστό σε σύγκριση με εκείνα που συμβαίνουν το απόγευμα και το βράδυ, σύμφωνα με έρευνα του Ισπανικού Κέντρου Καρδιοαγγειακής Έρευνας στη Μαδρίτη.

Είναι ήδη γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα περισσότερα εμφράγματα συμβαίνουν τις πρωινές ώρες, ωστόσο αυτό που δεν είχαν διερευνήσει οι ερευνητές ήταν η έκταση της βλάβης του μυοκαρδίου σε σχέση με την ώρα της ημέρας που παρουσιάζεται το έμφραγμα.

Η ισπανική έρευνα διεξήχθη σε 811 ασθενείς και δημοσιεύτηκε στην online έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Heart». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαθαν έμφραγμα τις πρωινές ώρες είχαν κατά 21% υψηλότερες τιμές σε ορισμένα ένζυμα -την τροπονίνη Ι και την κινάση της κρεατίνης (CK)-, τα οποία απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

«Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αγωγή όταν ένα έμφραγμα συμβαίνει το πρωί, τότε μια πιο επιθετική αγωγή αντιμετώπισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Borja Ibanez.