Από τη Συμέλα Παπαδοπούλου, σεφ

Όταν αγοράζουμε νωπά ή καταψυγμένα πουλερικά (είτε ολόκληρα είτε σε κομμάτια) πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα που φέρουν υποχρεωτικά. Από αυτήν θα πάρουμε όλες τις πληροφορίες που μας χρειάζονται για τον τόπο παραγωγής και τις ημερομηνίες σφαγής και λήξης του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας που αγοράζουμε.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι:

Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα όταν δεν είναι φρέσκα:

  • Αποκτούν μία άσχημη μυρωδιά.
  • Το κρέας τους δεν είναι σφριγηλό και σκληρό.
  • Τα εντόσθια, αν έχουν, αλλοιώνονται.
  • Είναι καλυμμένα από μία κολλώδη ουσία (σαν γλίτσα).
  • Τα κόκαλά τους και τα σημεία γύρω από αυτά αποκτούν σκουρότερο χρώμα από το φυσιολογικό.
Σημείωση:Όταν τα πουλερικά που βρίσκουμε στα διάφορα σημεία πώλησης προέρχονται από οργανωμένα ελληνικά εκτροφεία, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως, καθώς γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι, τηρούνται οι προδιαγραφές για την εκτροφή τους.

Προσοχή στη συντήρηση: Όταν αγοράζουμε πουλερικά μας τα τυλίγουν σε ένα ειδικό χαρτί, που εσωτερικά έχει μία ζελατίνα. Μέσα στο ψυγείο μας όμως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα δεν πρέπει να μένουν σε αυτό το χαρτί, γιατί έτσι τυλιγμένα δεν αερίζονται και δεν περνάει η ψύξη. Μπορούμε λοιπόν, για όσο διάστημα τα διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου να τα βάλουμε σε ένα ανοιχτό σκεύος, χωρίς όμως να ακουμπάνε σε άλλα τρόφιμα. Τα νωπά πουλερικά (χωρίς εντόσθια) μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση του ψυγείου μας ως 48 ώρες, ενώ αυτά που έχουν και εντόσθια δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε πάνω από 24 ώρες χωρίς να τα μαγειρέψουμε. Αν πάλι θέλουμε να τα καταψύξουμε πρέπει πρώτα να τους αφαιρέσουμε τα εντόσθια, να τα πλύνουμε και να τα στεγνώσουμε καλά.