Το ανθρώπινο σώμα έχει δυο είδη λίπους: το «κακό» λευκό που αποθηκεύει τις θερμίδες και το «καλό» καφέ που τις καίει. Το τελευταίο υπάρχει σε αφθονία στα νεογέννητα. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι εφικτό να δημιουργήσουν περισσότερο καφέ λίπος, ώστε να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το καφέ λίπος μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Aaron Cypess επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard.

Το 2009 ο συγκεκριμένος ερευνητής διαπίστωσε ότι παρότι οι ενήλικες έχουν πολύ περισσότερο λευκό λίπος σε σχέση με το καφέ εντούτοις οι περισσότεροι ενήλικες έχουν καφέ λίπος στην περιοχή του σώματος που ξεκινά από τη βάση του λαιμού έως το στήθος. Σε πρόσφατη έρευνα του ιδίου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κύτταρα καφέ λίπους βαθιά εντός του λιπώδους ιστού, μερικά από τα οποία είναι αναμεμειγμένα με κύτταρα λευκού λίπους.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αναπαραγάγουν στο εργαστήριο κύτταρα καφέ λίπους σε μια διαδικασία που διήρκεσε δυο εβδομάδες. Εκτιμούν, όμως, ότι στο ανθρώπινο σώμα αυτό θα είναι εφικτό μέσα σε λιγότερο χρόνο. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Dr Cypess «όσο ισχυρό και αν έχει αποδειχθεί το καφέ λίπος στην καύση θερμίδων, μπορούμε εύκολα να «φάμε» αυτό το πλεονέκτημα (εάν δεν προσέχουμε τη διατροφή μας)».

Η σχετική έρευνα πάντως είναι ακόμη σε αρχικά στάδια και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: